Αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, η ακριτική μονή Γηρομερίου Φιλιατών, στη Θεσπρωτία, γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, και πλήθος προσκυνητών ακολουθεί ευλαβικά το παλαιό έθιμο της περιφοράς του Επιταφίου της Παναγίας.

Την παραμονή της γιορτής, αργά το απόγευμα της 14ης Αυγούστου, οι μοναχοί ψάλλουν τα εγκώμια της Θεοτόκου. Πρόκειται για μια ακολουθία που έχει στοιχεία εκείνης της Μεγάλης Παρασκευής, του Επιταφίου του Χριστού, και ξεκίνησε από τα Ιεροσόλυμα στον τάφο της Παναγιάς στη Γεσθημανή. Μετά το τέλος της ακολουθίας γίνεται η περιφορά του Επιταφίου της Θεοτόκου μέσα σε κλίμα κατάνυξης.

Η μονή Γηρομερίου είναι ένα ανδρικό μοναστήρι, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη Θεσπρωτία. Χτίστηκε το 14ο αιώνα από τον όσιο Νείλο πάνω σε έναν απόκρημνο βράχο και μέσα σε ένα τοπίο απείρου φυσικού κάλλους την εποχή της ακμής του Δεσποτάτου της Ηπείρου.

Κατά το 16ο αιώνα η μονή είχε αναδειχθεί σε μεγάλο μοναστικό κέντρο, ενώ σημαντική ήταν η βοήθεια που προσέφερε προς τους σκλαβωμένους Έλληνες επί Τουρκοκρατίας.

Στο Γηρομέρι φυλάσσονται λείψανα αγίων και σπουδαία θρησκευτικά και ιστορικά κειμήλια.

Γράψτε το σχόλιό σας