Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Τσίπρας πανηγυρίζει με ανεργία 20%

Ο Τσίπρας πανηγυρίζει με ανεργία 20%

Ο πρωθυπουργός στην απέλπιδα προσπάθειά του να ανατρέψει το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί εις βάρος της κυβέρνησης λόγω των χειρισμών με τις φονικές πυρκαγιές φθάνει να πανηγυρίσει επειδή ανεργία έπεσε κατά 0,5% τον Μάιο...

Την εξαιρετικά δύσκολη θέση που έχει περιέλθει ο Αλέξης Τσίπρας λόγω των κυβερνητικών χειρισμών με τις φονικές πυρκαγιές καταδεικνύουν οι πανηγυρισμοί για τη μείωση της ανεργίας κατά 0,5% τον Μάιο του 2018.

Με ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός επιχειρεί να αξιοποιήσει επικοινωνιακά το γεγονός ότι η ανεργία έπεσε κάτω από το «ψυχολογικό όριο» του 20% στο 19,5%, σαν να επρόκειτο για ένα ποσοστό που προσεγγίζει -έστω- τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και δείχνει τον δρόμο της επιστροφής στην «κανονικότητα» στον εργασιακό τομέα. Αλλά κάτι τέτοιο είναι πολύ μακριά από την ελληνική πραγματικότητα και ο πρωθυπουργός της χώρας το γνωρίζει αυτό, ωστόσο επιλέγει να αναδείξει μια εικονική πραγματικότητα, καθώς αυτό είναι που εξυπηρετεί αυτήν τη στιγμή τα σχέδια για ανατροπή του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί εις βάρος της κυβέρνησης.

«Η μείωση της ανεργίας κάτω από 20%, για πρώτη φορά μετά από το 2011, αποτυπώνει την αλλαγή σελίδας που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία» υποστηρίζει ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του και συνεχίζει: «Παραλάβαμε ανεργία στο 27%, σήμερα βρίσκεται στο 19,5%. Χρέος μας είναι να συνεχίσουμε αποφασιστικά, με σχέδιο και επιμονή. Με ουσιαστικές παρεμβάσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων».

Για να ενισχύσει το σαθρό επιχείρημά του περί αλλαγής σελίδας που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία, η οποία μειώνει και την ανεργία, ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί και στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις διακυμάνσεις του ποσοστού της ανεργίας τα τελευταία χρόνια. Αποφεύγει όμως να αναφερθεί στην βασική αιτία που παραδοσιακά μειώνει το ποσοστό της ανεργίας κατά τους εαρινούς και θερινούς μήνες: τον τουρισμό. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί από εκείνους που βρήκαν εποχική εργασία τους μήνες αυτούς στη συνέχεια ξαναμπαίνουν στη λίστα ανεργίας του ΟΑΕΔ, όταν η τουριστική σεζόν ολοκληρωθεί.

Αλλά επειδή ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να στρώσει κόκκινο χαλί εν όψει εξόδου από τα μνημόνια με ό,τι μπορεί να αξιοποιήσει επικοινωνιακά. Αλλά γιορτή σε 10 ημέρες εν μέσω πένθους για τα 93 θύματα των φονικών πυρκαγιών δεν είναι κάτι που μπορεί να στήσει εύκολα. Γιαυτό και προχωρά σε κινήσεις πανικού. Πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί η επιλογή να βάλει στη ζυγαριά το επικοινωνιακό σόου για τη μείωση της ανεργίας κατά μισή μονάδα (επειδή η μισή αυτή μονάδα τυχαίνει να είναι κάτω από το στρογγυλό 20%), την ώρα που από την άλλη πλευρά είναι σχεδόν ένα εκατομμύριο άνεργοι;

Επιπλέον, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δεν καταγράφουν μόνο ότι η ανεργία έπεσε από το 20% στο 19,5% τον Μάιο. Λένε επίσης ότι οι νέοι είναι αυτοί που συνεχίζουν να πληρώνουν την οικονομική κρίση. Συγκεκριμένα, οι πίνακες της ΕΛΣΤΑΤ τους οποίους ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανήρτησε στο twitter αναφέρουν ότι το ποσοστό ανεργίας των νέων ατόμων έως 24 ετών βρίσκεται στο 39,7%. Όμως ο πρωθυπουργός επιλέγει να κρύψει και αυτήν την πτυχή της πραγματικότητας, καθώς δεν εξυπηρετεί τα σχέδια για δημιουργία εορταστικού κλίματος…

Παράλληλα, άλλα επίσημα στοιχεία για την ανεργία επισημαίνουν το γεγονός ότι μπορεί να καταγράφεται πτωτική πορεία στον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων αλλά ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων βρίσκεται σε αντίστροφη πορεία, δηλαδή αυξάνεται. Κι αυτό αναδεικνύει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εγχώριας οικονομίας: ότι διατηρεί ερμητικά κλειστή την πόρτα προς την αγορά εργασίας σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν μείνει άνεργοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αλλά δεν είναι μόνο τα στοιχεία αυτά που θα έπρεπε να αποτρέπουν από κάθε πανηγυρισμό τον πρωθυπουργό. Υπάρχουν και τα συγκριτικά στοιχεία με την κατάσταση που επικρατεί στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης και εκεί η Ελλάδα διατηρεί τη θλιβερή πρωτιά. Δεν πρόκειται για μια μικρή διαφορά που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την αισιοδοξία του Αλέξη Τσίπρα και του επιτελείου του υπουργείου Εργασίας. Όταν το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα είναι 19,5% ο μέσος όρος ανεργίας στην Ευρωζώνη είναι 8,4% και στην ΕΕ -δηλαδή και σε χώρες που δεν είναι στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης- είναι στο 7%.

Κοντολογίς, αν κάποιος κοιτάξει το δάσος και όχι το δέντρο, θα διαπιστώσει ότι τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα είναι βελτιωμένα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά σίγουρα η κατάσταση δεν ενδείκνυται για πανηγυρισμούς.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024