Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυθαίρετα στη Ραφήνα: Η ιστορία του 2015 και το μπλόκο στις κατεδαφίσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Αυθαίρετα στη Ραφήνα: Η ιστορία του 2015 και το μπλόκο στις κατεδαφίσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Τότε που η εφημερίδα «Αυγή» έλεγε «διμοιρίες ΜΑΤ, ασθενοφόρα, λιποθυμίες και μπουλντόζες έτοιμες να «καταπιούν» την περιουσία των κατοίκων μπροστά στα μάτια τους»

Είναι 25 Σεπτεμβρίου 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην εξουσία και μάλιστα μόλις έχει κερδίσει τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Στη Ραφήνα γίνεται χαμός καθώς δημόσιες υπηρεσίες έχουν δώσει εντολή κατεδάφισης σε 11 αυθαίρετα στην περιοχή Περιβολάκια. Η εφημερίδα «Αυγή», κομματικό έντυπο του ΣΥΡΙΖΑ δημοσιεύει ρεπορτάζ το οποίο γράφει:

«Διμοιρίες ΜΑΤ, ασθενοφόρα, λιποθυμίες και μπουλντόζες έτοιμες να «καταπιούν» την περιουσία των κατοίκων μπροστά στα μάτια τους, συνέθεταν την εικόνα χθες στα Περιβολάκια Ραφήνας. Τελικά η κατεδάφιση αποτράπηκε μετά από συντονισμένες προσπάθειες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Πάντζα, του δήμαρχου Ραφήνας – Πικερμίου Βασίλη Πιστικίδη καθώς και του αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου.

Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής έδωσε ολιγοήμερη αναβολή ούτως ώστε να εξεταστούν οι ισχυρισμοί των ιδιοκτητών των ακινήτων. Έτσι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής προχώρησε σε αναβολή εκτέλεσης των κατεδαφίσεων μέχρι και τις 6 Οκτωβρίου, ενώ σήμερα θα γίνει συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα. Ο κ. Κουρουμπλής, προχώρησε στην κίνηση αυτή λαμβάνοντας υπόψη το περιεχόμενο αιτήματος του δημάρχου Ραφήνας – Πικερμίου, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί πέριξ των υπό κατεδάφιση κτισμάτων στην περιοχή Περιβολάκια, με αιτιολογικό την αποφυγή φαινομένων που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των παρευρισκόμενων πολιτών.

Ο κ. Κουρουμπλής είχε συμφωνήσει στην προσωρινή λύση της αναστολής, μετά από την ενημέρωση που είχε από πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες της περιοχής.

Ειδικότερα, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή του υπουργού Πάνου Κουρουμπλή, του υφυπουργού Γιάννη Μπαλάφα, του γγ Κώστα Πουλάκη, των βουλευτών Περιφέρειας Αττικής Γιώργου Πάντζα και Κώστα Κατσίκη, του αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου, του δημάρχου Ραφήνας – Πικερμίου Βασίλη Πιστικίδη, και εκπροσώπων φορέων και κατοίκων της Ραφήνας, προτάθηκαν λύσεις για το πρόβλημα που έχει προκύψει ενόψει των – έντεκα συνολικά – κατεδαφίσεων ακινήτων, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν πρώτες κατοικίες.

Οπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλίππου, από τον υπουργό και τους συνεργάτες του ζητήθηκε η αναστολή εκτέλεσης των κατεδαφίσεων (εκκρεμούν δέκα ακόμα περιπτώσεις το προσεχές διάστημα) έως ότου ολοκληρωθεί η σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου και Δασολογίου και κυρωθούν οι δασικοί χάρτες, ώστε να μην βρεθούν χωρίς στέγη οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής που διαθέτουν τα εν λόγω ακίνητα – και μέχρι να διευκρινιστεί πλήρως για ποια από αυτά υπάρχει η δυνατότητα τακτοποίησης.

Σημείωσε δε, ότι τα πρωτόκολλα κατεδάφισης έχουν εκδοθεί εδώ και αρκετά χρόνια (κάποια εξ αυτών περισσότερα από είκοσι) για ακίνητα που κατασκευάστηκαν σε φερόμενα ως δασικά τμήματα, ενώ τόνισε ότι «το θέμα αφορά όλη τη χώρα και πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα».

Ολοι αυτοί δηλαδή που σήμερα είναι στην πρώτη γραμμή της επιχείρησης «μπουλντόζα» που κήρυξε ο πρωθυπουργός πριν από τρία χρόνια έκαναν τα πάντα για την αναστολή κατεδαφίσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι εντολές κατεδάφισης απεστάλησαν μεταξύ 7 και 14 Σεπτεμβρίου 2015 εν μέσω προεκλογικής περιόδου, αν και ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας – Πικερμίου είχε ζητήσει την αναστολή εκτέλεσης των κατεδαφίσεων έως ότου αναρτηθούν και κυρωθούν οι δασικοί χάρτες, δεδομένου ότι κάποιες περιοχές που καλύπτουν τις προϋποθέσεις θα αποβάλλουν στο μέλλον τον δασικό τους χαρακτήρα με απόφαση υπουργού ΠΕΚΑ, όπως προβλέπει και ο νόμος 3889/2010, γεγονός που δεν επιτρέπει τη δημιουργία τετελεσμένων.

Σημειώνεται ότι τα εν λόγω ακίνητα κατασκευάστηκαν νομότυπα πριν από πολλά χρόνια σε φερόμενα ως δασικά τμήματα του δήμου και οι ιδιοκτήτες τους σήμερα είναι αντιμέτωποι με την ύπαρξη αντικρουόμενων διαχρονικά νόμων, καθώς και με σχετικές εντολές κατεδάφισης που έχουν αποσταλεί».

Το έγγραφο με υπογραφή του κ. Φιλίππου το οποίο κοινοποιήθηκε και στην κ. Δούρου

Αυτά γράφει η «Αυγή» για τα 11 αυθαίρετα και τον αγώνα που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για να μην «καταπιούν» οι μπουλντόζες την περιουσία των κατοίκων. Προφανώς δεν είναι οι ίδιες μπουλντόζες που βγάζει ο πρωθυπουργός για την κατεδάφιση τουλάχιστον 3.200 αυθαιρέτων.

Τα ακίνητα στη Ραφήνα γλιτώνουν εδώ και χρόνια την κατεδάφιση καθώς η απόφαση του ΣτΕ είχε εκδοθεί πριν από μια 20ετία. Την ημέρα της κατεδάφισης είχε γίνει χαμός καθώς συγκεντρώθηκαν κάτοικοι στην περιοχή. Οι κάτοικοι έλεγαν πως πληρώνουν εδώ και χρόνια για τις κατοικίες τους, τονίζοντας ότι τα προβλήματα έχουν προκληθεί από την καθυστέρηση κύρωσης των δασικών χαρτών.

Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που θα κατεδαφιζόταν το σπίτι του είχε πει πως το σπίτι αυτό το έφτιαξε το 1990-91 κι ότι έβγαλαν μια απόφαση κατεδάφισης το 1993 . Ελεγε επίσης ότι έχει διαθέσει περί τα 40.000 ευρώ για να το νομιμοποιήσει κι ότι η περιοχή αυτή είναι τέλεια από σχέδιο. Έχει δρόμους μεγάλους ασφαλτοστρωμένους, έχει πλατείες, εκκλησίες, παιδικές χαρές, ρεύμα, νερό, καθαριότητα… και οι δασάρχες επιμένουν ότι είναι δασική περιοχή.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024