Χωρίς κάποια πρόοδο ολοκληρώθηκε η συνάντηση τουρκικής αντιπροσωπείας με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να συζητήσουν για την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ των δύο χωρών με αφορμή την υπόθεση του πάστορα, Άντριου Μπράνσον.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, παρότι οι διαβουλεύσεις των δύο πλευρών διήρκεσαν πολλές ώρες, δεν υπήρξαν ενδείξεις αποκλιμάκωσης της έντασης.

«Οι συνομιλίες συνεχίζονται» δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χέδερ Νόιερτ, μετά τη συνάντηση.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι η τουρκική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί και με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών αργότερα την Τετάρτη.

Η συνάντηση αυτή έρχεται μια εβδομάδα μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών του Ερντογάν για την άρση της δέσμευσης για απελευθέρωση του πάστορα.

Την Τετάρτη, η τουρκική λίρα διολίσθησε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, αγγίζοντας τις 5,2 λίρες/δολάριο, την ώρα που οι ανησυχίες για χειραγώγηση της νομισματικής πολιτικής και παρεμβατικότητα του Ερντογάν διατηρούνται στο ακέραιο.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την διπλωματική κρίση μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» για την τουρκική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg έκανε λόγο για πιθανότητα προσφυγής της Τουρκίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και πιθανή υιοθέτηση ελέγχων κεφαλαίων (capital controls).