Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κατάθλιψη, τρόμο, σοκ έχουν υποστεί κάτοικοι στο Μάτι

Κατάθλιψη, τρόμο, σοκ έχουν υποστεί κάτοικοι στο Μάτι

Ψυχολογική υποστήριξη για πληγέντες από την πυρκαγιά

Συγκίνηση για όσα έζησαν τις δραματικές ώρες της φωτιάς, κάτοικοι στο Μάτι, προκαλούν οι περιγραφές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Εγκαθιστώντας από τις 25 Ιουλίου μέχρι τις 3 Αυγούστου κινητή μονάδα οι ομάδες υποστήριξαν ιατρικά 78 περιστατικά, παρείχαν ψυχολογική υποστήριξη σε 33 ανθρώπους, ενώ προχώρησαν σε 26 παραπομπές για περαιτέρω έλεγχο.

Οι Γιατροί ανέφεραν περιστατικά ανθρώπων που ήταν ψυχολογικά ράκη. Μικρά παιδιά που δεν μπορούσαν να μιλήσουν για μέρες μετά τη φωτιά και τις εικόνες που έζησαν. Επίσης, έκαναν λόγο για κατοίκους που καταστράφηκε όλη τους η περιουσία και δεν είχαν που να πάνε. «Υπήρξαν κάποιοι που δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τα μισογκρεμισμένα σπίτια τους. Υπήρξαν άλλοι που μετά από ημέρες ήρθαν να δουν την απόλυτη καταστροφή στην περιουσία τους», τόνιζαν στον Σκάι.

Μάλιστα είπαν ακόμη και για μια γιαγιά που δεν πρόλαβε να πάρει την οδοντοστοιχία της και είχε πέσει σε κατάθλιψη γιατί δεν είχε να την αντικαταστήσει.

Γενικά οι Γιατροί αντιμετώπισαν ανθρώπους που βίωσαν απίστευτες καταστάσεις, παιδιά που έζησαν το χάος και τις μητέρες τους που είχαν υποστεί σοκ. Μάλιστα, καταγγέλθηκε περίπτωση γυναίκας που είχε τάσεις αυτοκτονίας.

Όμως, ακόμη και οι διασώστες βρέθηκαν σε τραγική κατάσταση. Όπως είπαν στελέχη του Ερυθρού Σταυρού, ειδικά η ομάδα που πήγε στο οικόπεδο της φρίκης και βρήκε τους 27 νεκρούς υπέστη ψυχολογικό σοκ.

«Αυτή η ομάδα σήμερα, βρίσκεται σε ψυχολογική υποστήριξη. Πρόκειται για νέα παιδιά από 18 έως 25 ετών και παρά το ότι έχουν περάσει από εκπαίδευση, υπέστησαν σοκ. Την επόμενη ημέρα ο αρχηγός τους διαπίστωσε ότι δεν είναι σε θέση να συνεχίσουν. Γύρισαν πίσω στη βάση τους και εκεί τους περίμεναν ψυχολόγοι.

«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρισκόμαστε πάντοτε σε ετοιμότητα προκειμένου να παρεμβαίνουμε σε επείγουσες κρίσεις και να καλύπτουμε τις ιατρικές ανάγκες που προκύπτουν, όπως έχουμε κάνει αρκετές φορές στο παρελθόν (φωτιές στην Ηλεία, σεισμοί στο Αίγιο και στην Αθήνα). Ως οργάνωση επείγουσας παρέμβασης ρόλος μας είναι να φτάνουμε στην πληγείσα περιοχή, να εξετάζουμε τις ανάγκες που υπάρχουν και να τις καλύπτουμε σε συντονισμό με τις αρχές και άλλους φορείς . Όταν η κατάσταση σταθεροποιείται  και οι ανάγκες των ανθρώπων καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό οι ομάδες μας αποσύρονται» αναφέρει ο γιατρός και πρώην Πρόεδρος ΔΣ, Κώστας Παπαϊωάννου. «Η συγκεκριμένη δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Μάτι είχε περιορισμένο εύρος, καθώς οι ιατρικές ανάγκες που υπήρχαν καλύπτονταν επίσης από τα κέντρα υγείας της περιοχής, τα κεντρικά νοσοκομεία, όπως και από άλλες οργανώσεις και εθελοντές γιατρούς και ψυχολόγους. Από αυτή την καταστροφική πυρκαγιά με την απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών, ας κρατήσουμε μόνο το ελπιδοφόρο κύμα αλληλεγγύης και υποστήριξης των απλών πολιτών που ακολούθησε».

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024