Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι 20 κυβερνητικές εξαγγελίες κατά της άναρχης δόμησης

Οι 20 κυβερνητικές εξαγγελίες κατά της άναρχης δόμησης

Η επικοινωνιακή στρατηγική, μετά τα κραυγαλέα επιχειρησιακά λάθη στο Μάτι, στρέφεται πλέον στη μάχη κατά των αυθαιρέτων, με τον πρωθυπουργό να εξαγγέλλει 20 άμεσες παρεμβάσεις για την προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος

Τις 20 άμεσες παρεμβάσεις για την προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη σύσκεψη στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου για τις πυρκαγιές που κόστισαν τη ζωή σε 91 ανθρώπους.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η επιτάχυνση των διαδικασιών κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων, η καταγραφή και χαρτογράφηση των περιφράξεων σε παραλίες, η υποβολή και η έκδοση οικοδομικών αδειών ηλεκτρονικά, καθώς και η δρομολόγηση νομοθετικής πρωτοβουλίας για την οριοθέτηση των ρεμάτων σε όλη τη χώρα.

Η επικοινωνιακή στρατηγική, μετά τα κραυγαλέα επιχειρησιακά λάθη στο Μάτι, στρέφεται πλέον στη μάχη κατά των αυθαιρέτων, με τον Αλέξη Τσίπρα να προειδοποιεί πως «αν κάποια αρμόδια αρχή, ή υπάλληλος της – και το λέω, διότι έχει συμβεί κατά κόρον τις τελευταίες δεκαετίες – επιλέξει να κάνει τα στραβά μάτια σε περιπτώσεις αυθαίρετων κτισμάτων, να ξέρει ότι τα ψέματα τελείωσαν. Θα αρκεί μια σχετική Υπουργική Απόφαση για να επιβληθεί επιτέλους η νομιμότητα».

Ειδικότερα, οι 20 παρεμβάσεις είναι οι εξής:

1. Προχωρά το αμέσως επόμενο διάστημα, με βάση τη σχετική προτεραιοποίηση, η κατεδάφιση 3.200 αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών που έχουν ήδη τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (κτίσματα που βρίσκονται σε ζώνη αιγιαλού, αναδασωτέες δασικές εκτάσεις σε εθνικούς δρυμούς και ρέματα στην Αττική). Το ίδιο θα γίνει και στην υπόλοιπη Ελλάδα

2. Για κάθε αυθαίρετο κτίσμα που εντοπίζεται σε φάση κατασκευής, θα προχωρά άμεσα η κατεδάφιση του.

3. Θεσπίζεται με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία το «Πρωτόκολλο συμμόρφωσης» που ελέγχεται από ελεγκτή δόμησης.

4. Διατίθενται άμεσα μηχανικοί από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, με στόχο την ενίσχυσή τους σε ανθρώπινο δυναμικό για το διάστημα που απαιτείται, ώστε να πραγματοποιηθούν οι κατεδαφίσεις που έχουν προτεραιοποιηθεί.

5. Ξεκινά άμεσα η καταγραφή και χαρτογράφηση των περιφράξεων σε παραλίες, μέσω του Μητρώου ελεγκτών δόμησης και την αξιοποίηση άλλων διαθέσιμων μηχανισμών του ΥΠΕΝ

6. Επιταχύνονται οι διαδικασίες ελέγχου και κατεδαφίσεων για περιφράξεις σε απόσταση 500 μέτρων από τη ζώνη αιγιαλού. Πρόκειται για την εφαρμογή του νόμου 1337 του 1985 (νόμος Τρίτση).

7. Δίνεται η δυνατότητα άμεσου εντοπισμού και κατεδαφίσεων αυθαίρετων κατασκευών, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών ΠΕΝ και Εσωτερικών, σε εφαρμογή της πρόσφατης νομοθέτησης του ΥΠΕΝ. «Αν κάποια αρμόδια αρχή ή υπάλληλος της -και το λέω, διότι έχει συμβεί κατά κόρον τις τελευταίες δεκαετίες- επιλέξει να κάνει τα στραβά μάτια σε περιπτώσεις αυθαίρετων κτισμάτων, να ξέρει ότι τα ψέματα τελείωσαν. Θα αρκεί μια σχετική υπουργική απόφαση για να επιβληθεί επιτέλους η νομιμότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

8. Προχωρά άμεσα η αποστολή των στοιχείων αυθαιρέτων κτισμάτων του δημοσίου, των ΟΤΑ, και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην αρμόδια δομή του ΥΠΕΝ.

9. Προχωρούν 250 νέες προσλήψεις για τη στελέχωση των Περιφερειακών Παρατηρητηρίων (Περιφερειακές Διευθύνσεις Ελέγχου Δόμησης) και των Τοπικών Παρατηρητηρίων (Τμήματα Ελέγχου Δόμησης) του δομημένου περιβάλλοντος, κατά εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου.

10. Από τις 15 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο, τίθεται σε πλήρη λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα e-Άδειες. Θα απλοποιεί τη διαδικασία αδειοδότησης- η υποβολή και η έκδοση οικοδομικών αδειών γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, ενώ εξαλείφεται μια ολόκληρη δεξαμενή διαφθοράς και συναλλαγής.

11. Σήμερα υπογράφεται η Υπουργική Απόφαση που ανοίγει το Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης για την εγγραφή μηχανικών με τα αντίστοιχα δικαιώματα, κατ’΄ εφαρμογή του 4495 του 2017, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ελεγκτών δόμησης.

12. Με την ενεργοποίηση του Μητρώου Ελεγκτών Δόμησης στα μέσα Οκτωβρίου, ξεκινάει ο προβλεπόμενος δειγματοληπτικός έλεγχος του 5% των δηλώσεων αυθαιρέτων.

13. Δημιουργείται πλατφόρμα του ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με το ΤΕΕ για την αυθαίρετη δόμηση, μέσω της οποίας θα γίνεται ηλεκτρονική καταγραφή όλων των αυθαιρεσιών – πολεοδομικών, δασικών, σε αιγιαλούς, σε ρέματα. Παράλληλα, θα γίνεται παρακολούθηση της πορείας όλων των καταγγελιών, ώστε να μην λιμνάζουν πια, σε συρτάρια Υπηρεσιών.

14. Επιλέγονται ελεγκτές, μέσω αδιάβλητου μηχανισμού ηλεκτρονικής κλήρωσης ελεγκτή δόμησης, οι οποίοι θα προχωρούν στη συνέχεια, στην εξέταση των καταγγελιών, αλλά και αυτεπάγγελτα.

15. Έως το τέλος του χρόνου, αναρτώνται οι δασικοί χάρτες για το 47% της συνολικής επικράτειας της χώρας. Μέχρι το τέλος του 2019 θα έχουν αναρτηθεί για το σύνολο της επικράτειας. Να σημειωθεί πως μέχρι το 2015 οι εγκεκριμένοι δασικοί χάρτες αφορούσαν λιγότερο από το 1% της επικράτειας της χώρας.

16. Προχωρά η χάραξη της γραμμής αιγιαλού για όλη τη χώρα, έως το τέλος του έτους και αναμένεται να επικυρωθεί έως το τέλος του 2019.

17. Προχωρά άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για την οριοθέτηση των ρεμάτων σε όλη τη χώρα, με στόχο την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την αντιπλημμυρική προστασία. Όλα τα ρέματα σε όλη τη χώρα θα οριοθετηθούν, με ευθύνη των δήμων και με πόρους που θα διατεθούν από τον ειδικό λογαριασμό του Πράσινου Ταμείου, έως το τέλος του 2019.

18. Δημιουργείται ειδικό υποκεφάλαιο για την ολοκληρωμένη πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, στον άξονα της στρατηγικής που αφορά στην προστασία δασικών οικοσυστημάτων.

19. Διπλασιάζονται οι διαθέσιμοι πόροι του Πράσινου Ταμείου, από 2,5% σε 5%, για τη χρηματοδότηση των άμεσων μέτρων που αφορούν στις κατεδαφίσεις, στις οριοθετήσεις ρεμάτων και στις αποζημιώσεις των ελεγκτών δόμησης.

20. Προχωρά εκπόνηση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το Μάτι, μέσω της ενεργοποίησης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών φυσικών καταστροφών.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η δέσμη των 20 παρεμβάσεων «αποτελεί μία συνεκτική προσπάθεια για να αντιμετωπισθεί η μάστιγα της ανεξέλεγκτης δόμησης στη χώρα», επιρρίπτοντας ευθύνες σε προηγούμενες κυβερνήσεις για ζητήματα δόμησης.

Ωστόσο, όπως τόνισε, οι παρεμβάσεις αυτές δεν αποτελούν προσπάθεια να «αποφύγουμε τις δικές μας ευθύνες».

«Τα λέω, αντίθετα, γιατί είμαι αποφασισμένος να τις αναλάβουμε. Αλλά ανάληψη ευθύνης σημαίνει πράξη, σύγκρουση, μάχη» κατέληξε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «ο πόνος για τις ζωές που χάθηκαν γεννά την ευθύνη να μη μείνουμε στα λόγια αλλά να αναλάβουμε δράση, ο καθένας στο μέρος που του αναλογεί, ώστε να μη ζήσουμε ποτέ ξανά μια τέτοια τραγωδία. Ποτέ ξανά. Αυτή πρέπει να είναι η απόφαση και η επιδίωξη όλων μας. Και πρώτη από όλους οφείλει να αναλάβει ευθύνες και δράση η πολιτική ηγεσία του τόπου».

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024