Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Στο 13,4% θα φθάσει ο πληθωρισμός φέτος εκτιμά η Κεντρική Τράπεζα

Τουρκία: Στο 13,4% θα φθάσει ο πληθωρισμός φέτος εκτιμά η Κεντρική Τράπεζα

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αναθεώρησε θεαματικά τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό του τρέχοντος έτους στο 13,4%, έναντι αρχικής εκτίμησης 8,4%

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αναθεώρησε θεαματικά τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό του τρέχοντος έτους στο 13,4% (αρχική εκτίμηση 8,4%) και του επομένου στο 9,3% (έναντι αρχικής εκτίμησης 6,5%), λογω της μεγάλης πτώσης της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας και της ανόδου του κόστους των εισαγωγών.

Σε σαφή προσπάθεια να δώσει έμφαση στην ανεξαρτησία της από πολιτικές παρεμβάσεις, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας τονίζει ότι μοναδικός παράγοντας που ελήφθη υπόψιν για την πρόβλεψη μιας τέτοιας κλιμάκωσης ήταν η πίεση των τιμών.

«Η Κεντρική Τράπεζα και η επιτροπή νομισματικής πολιτικής λαμβάνουν αποφάσεις στη βάση του πληθωρισμού και μόνον», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Διοικητής της ΚΤΤ Μουράτ Τσετίνκαγια έπειτα από την ανακοίνωση της τριμηνιαίας έκθεσης για την εξέλιξη του πληθωρισμού, προσθέτοντας ότι «η ΚΤΤ έχει ανεξαρτησία στοχοθετήσεων και εργαλείων».

Ο πληθωρισμός συνέβαλε στη διαμόρφωση ισοτιμίας λίρας-δολαρίου πέραν του 4,9, παρά το γεγονός ότι από τον περασμένο Απρίλιο τα επιτόκια αυξήθηκαν κατά 500 μονάδες βάσης.

Τα στοιχεία της ΚΤΤ κατέδειξαν επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και ξεκίνησε η διαδικασία εξισορρόπησης.

Παρόλα αυτά ο πληθωρισμός θα σημειώσει περιορισμένη κλιμάκωση στο τρίτο τρίμηνο, επεσήμανε ο Τσετίνκαγια, τονίζοντας ότι η σφικτή νομισματική πολιτική θα διατηρηθεί επί μακρόν.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024