Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Le Monde : Η ΕΕ αναθεωρεί τους μηχανισμούς αντιμετώπισης πυρκαγιών

Le Monde : Η ΕΕ αναθεωρεί τους μηχανισμούς αντιμετώπισης πυρκαγιών

«Ο σημερινός μηχανισμός βοήθειας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στις χώρες-μέλη της ΕΕ είναι εθελοντικός και εξαρτάται από τα διαθέσιμα μέσα» γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Τη στάση των χωρών – κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε ευρωπαϊκές χώρες σχολιάζει σε δημοσίευμά της η γαλλική Le Monde, με τίτλο «Πυρκαγιές: H Ευρώπη ξανασκέφτεται τους μηχανισμούς της».

«Ο σημερινός μηχανισμός βοήθειας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στις χώρες-μέλη της ΕΕ είναι εθελοντικός και εξαρτάται από τα διαθέσιμα μέσα» γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Την Τρίτη, εκτιμώντας το μεγάλο μέγεθος των πυρκαγιών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ζήτησε τη βοήθεια από χώρες της ΕΕ, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα λάβει βοήθεια από Ισπανία και Κύπρο, στέλνοντας πυροσβέστες.

Μια βδομάδα πριν σημειωθούν οι πυρκαγιές στην ανατολική Αττική, ήταν η Σουηδία εκείνη που ήρθε αντιμέτωπη με πύρινο μέτωπο. Απαντώντας στο κάλεσμά της, η Κομισιόν συνείσφερε με την άμεση κινητοποίηση δύο ιταλικών καναντέρ, με την ΕΕ να αναλαμβάνει το κόστος μεταφοράς των πυροσβεστικών μέσων.

«Είναι σημαντικό βέβαια για να λειτουργήσει να μην υπάρχουν ταυτόχρονες φωτιές στη Μεσόγειο», αναφέρει ο Martin Ruiz de Gordejuela, εκπρόσωπος Τύπου για θέματα πολιτικής προστασίας της Επιτροπής.

Η διεύρυνση των ζωνών υψηλού κινδύνου από Σκανδιναβία ως την ακτογραμμή της Μεσογείου και από τη Βρετανία ως την Κεντρική Ευρώπη έφτασε τον μηχανισμό στήριξης στα όρια του.

Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2017, 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε φονικές πυρκαγιές σε Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία. Τη στιγμή εκείνη, η Κομισιόν αποφάσισε να συγκροτήσει ένα νέο σύστημα με σκοπό να οργανώσει την ευρωπαϊκή απάντηση στις καταστροφές, ονομάζοντάς το RescEU.

«Θα μπορούσε να είναι μια δύναμη ευρωπαϊκής επέμβασης που θα συμπλήρωνε τα εθνικά συστήματα και «θα επέτρεπε να μην είναι αποκλειστικά μόνα τους τα διάφορα κράτη-μέλη» σχολιάζει ο Carlos Martin.

Την περίοδο 2014 – 2020 , ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας ξεπερνούσε τα 577 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αναμένεται να αγγίξει τα 1,4 δισ. ευρώ για το 2020 – 2027.

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024