Ιδιαίτερα προκλητικός εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο οποίος υποστήριξε ότι η χώρα είναι καλύτερα προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών από ότι ήταν τα προηγούμενα χρόνια

Ιδιαίτερα προκλητικός εμφανίστηκε και το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο οποίος επανέλαβε ότι δεν υπήρξαν λάθη τακτικής στην αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική, υποστήριξε ότι η χώρα είναι καλύτερα προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών από ότι ήταν τα προηγούμενα χρόνια.

Και αυτό μετά από 88 διαπιστωμένους νεκρούς.

«Μη μου λέτε εμένα για συνειδησιακά , καμάρωνα που δεν είχα χάσει στρατιώτη τόσα χρόνια, πέστε το σ’ αυτούς που δεν έκαναν τίποτα τόσα χρόνια», είπε στην ΕΡΤ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ενώ πρόσθεσε ότι: «Ο σχεδιασμός της Πυροσβεστικής δεν περιλαμβάνει την άναρχη δόμηση»

Ο κ. Τόσκας επέμεινε στο αφήγημα που ακολουθεί η κυβέρνηση εδώ και μέρες, λέγοντας ότι για την τραγωδία φταίνε οι ακραίες καιρικές συνθήκες και τα αυθαίρετα. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός: «Είμαστε προετοιμασμένοι. Μας συνλεβη τώρα που είμαστε προετοιμασμένοι. Ο σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει την άναρχη δόμηση και επίλυση προβλημάτων που υπάρχουν εδώ και 70 χρόνια». Συνέχισε λέγοντας ότι «δεν είχαμε ποτέ 11 μποφώρ σε χερσαίο χώρο, δυτικούς ανέμους. Υπάρχουν όρια στην υλοποίηση σχεδίων πυρόσβεσης. Ο σχεδιασμός της Πυροσβεστικής δεν περιλαμβάνει και τη δόμηση».

Ο κ.Τόσκας ισχυρίστηκε ότι η Πυροσβεστική που έκρινε τη σοβαρότητα της κατάστασης από τη φωτιά στη Νταού Πεντέλης που κατέληξε στο Μάτι, εξέτρεψε αμέσως τα εναέρια μέσα πλην ενός από την Κινέτα και ζήτησε την εκκένωση των παιδικών κατασκηνώσεων. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι οι παιδικές κατασκηνώσεις εκκενώθηκαν βάσει σχεδίου του δήμου Αθηναίων. Σύμφωνα με τον υπουργό ο αέρας ήταν τέτοιος την κρίσιμη ώρα που είχαν κλείσει τα αεροδρόμια στην Ελευσίνα και την Τανάγρα. Την ίδια στιγμή υπερασπίστηκε τις κινήσεις που έγιναν την κρίσιμη ώρα για να διευκολυνθούν οι οδηγοί να φύγουν από τη φλεγόμενη περιοχή , λέγοντας ότι «έφυγαν 15.000 άνθρωποι από το Μάτι». «Παραπονέθηκε», μάλιστα, ότι δεν έχει ακουστεί «ευχαριστώ» προς τους πυροσβέστες και τους αστυνομικούς που έδωσαν και δίνουν τη μάχη.

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι ο πρωθυπουργός τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής είχε την εικόνα που γνώριζαν πραγματικά οι αρχές, εκείνη την ώρα.

Στην ερώτηση αν έγιναν λάθη, ο κ.Τόσκας είπε ότι δεν έγιναν λάθη τακτικής, υποστήριξε ότι η φωτιά δεν μπορούσε επ ουδενί να κρατηθεί και να μην περάσει τη λεωφόρο Μαραθώνος. Οταν ρωτήθηκε αν ο ίδιος συνειδησιακα νιώθει ότι έγιναν λάθη, παρά τη μη αποδοχή της παραίτησής του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη (που προέρχεται από τις τάξεις του Στρατού), δήλωσε ότι καμάρωνε τόσα χρόνια που δεν είχε χάσει στρατιώτη και πρόσθεσε: «Πείτα για τα συνειδησιακά σ΄ αυτούς που δεν έκαναν τίποτα τόσα χρόνια». Δήλωσε, πάντως, ότι είναι θλιμμένος.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr