Ο σύρος πρόεδρος καλεί τα εκατομμύρια των συμπατριωτών του που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από την έναρξη του εμφυλίου να επιστρέψουν στην πατρίδα τους

Νέα προτεραιότητα του σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, είναι η ανακατάληψη της επαρχίας Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία, η οποία τώρα ελέγχεται από τους σύρους αντάρτες και τους τζιχαντιστές, δήλωσε στο ρωσικό Τύπο ο ίδιος, ενώ απείλησε να «εξουδετερώσει» την οργάνωση διασωστών Λευκά Κράνη.

Σχεδόν όλες οι περιοχές γύρω από την επαρχία Ιντλίμπ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ελέγχονται από τη Δαμασκό, ενώ εκεί έχουν αναζητήσει καταφύγιο και αντάρτες που απομακρύνθηκαν από άλλες περιοχές έπειτα από συμφωνία με το συριακό καθεστώς.

«Η Ιντλίμπ είναι πλέον ο στόχος μας, όμως δεν είναι ο μόνος» δήλωσε ο Άσαντ, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Ο στρατός, και αυτό εναπόκειται σε εκείνον, θα αποφασίσει τις προτεραιότητες, και η Ιντλίμπ είναι μία από αυτές» πρόσθεσε. «Φυσικά, υπάρχουν και οι περιοχές στο ανατολικό τμήμα της Συρίας που ελέγχονται από διάφορες ομάδες (…) οπότε θα προελάσουμε σε όλες αυτές τις περιοχές» επισήμανε ο σύρος πρόεδρος.

Μαχητές που πρόσκεινται στο Ισλαμικό Κράτος εξακολουθούν να ελέγχουν κάποιους θύλακες στην έρημο στην ανατολική Συρία κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ, ενώ η Δαμασκός έθεσε πρόσφατα υπό τον έλεγχό της τη Γούτα, κοντά στη συριακή πρωτεύουσα.

«Τώρα που απελευθερώσαμε τη Γούτα, θα ολοκληρώσουμε την απελευθέρωση της νοτιοδυτικής Συρίας», κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία και το Ισραήλ, όπου είναι εγκλωβισμένα μέλη της οργάνωσης διασωστών Λευκά Κράνη.

Το Ισραήλ βοήθησε την Κυριακή περισσότερα από 400 μέλη της οργάνωσης και τις οικογένειές τους να φτάσουν στην Ιορδανία.

Όμως, περίπου 650 μέλη της οργάνωσης, την οποία η Δαμασκός κατηγορεί για σύνδεση με τζιχαντιστικές οργανώσεις, βρίσκονται εγκλωβισμένα στη νότια Συρία, όπως ανακοίνωσε η ίδια η οργάνωση, τονίζοντας ότι δεν προβλέπεται δεύτερη εκκένωση.

«Είτε θα παραδώσουν τα όπλα, στο πλαίσιο της αμνηστίας που ισχύει εδώ και τέσσερα ή πέντε χρόνια, είτε θα εξουδετερωθούν όπως οι υπόλοιποι τρομοκράτες» τόνισε ο Άσαντ, καλώντας τα εκατομμύρια των συμπατριωτών του που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από την έναρξη του εμφυλίου το 2011 να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr