Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οταν ο Κουρουμπλής έδινε εντολή για αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων στη Ραφήνα

Οταν ο Κουρουμπλής έδινε εντολή για αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων στη Ραφήνα

Η κυβέρνηση συνεχίζει να αυτοδιαψεύδεται πάνω στις στάχτες της φονικής πυρκαγιάς

Συνεχίζει η κυβέρνηση για 4η ημέρα να προβάλλει το αφήγημα της αυθαίρετης δόμησης και της κλιματικής αλλαγής ως τους βασικούς υπαίτιους των φονικών πυρκαγιών, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία και τα γεγονότα την εκθέτουν ανεπανόρθωτα.

Κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης όπως ο Πάνος Καμμένος, ο Νίκος Τόσκας, ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Πάνος Σκουρλέτης επιχειρούν να χτίσουν το αφήγημα περί αυθαιρέτων στο Μάτι που οδήγησαν στην καταστροφή, σε μια προσπάθεια να αποποιηθούν των ευθυνών που φέρουν κυβερνητικοί και δημόσιοι λειτουργοί. Ωστόσο, το «οικοδόμημα» αποδεικνύεται σαθρό, καθώς οι πολίτες δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου.

Αξίζει λοιπόν να γίνει η υπενθύμιση ότι το Σεπτέμβριο του 2015 ο τότε υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής ζητούσε με έγγραφό του προς τη ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής την προσωρινή αναστολή του προγράμματος κατεδαφίσεως αυθαιρέτων στη Ραφήνα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα εκείνων των ημερών, ο κ. Κουρουμπλής προχώρησε στην κίνηση αυτή λαμβάνοντας υπόψη το περιεχόμενο αιτήματος του δημάρχου Ραφήνας – Πικερμίου, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί πέριξ των υπό κατεδάφιση κτισμάτων στην περιοχή Περιβολάκια, με αιτιολογικό την αποφυγή φαινομένων που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των παρευρισκόμενων πολιτών.

Η επιχείρηση κατεδάφισης ακινήτων στην περιοχή της Ραφήνας είχε βρεθεί αντιμέτωπη με την κινητοποίηση των κατοίκων, ωστόσο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής αποφάσισε να εμμείνει στον προγραμματισμό της όπως είχε εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί από παλαιότερες κυβερνήσεις, παρά την παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών.

Ο κ. Κουρουμπλής είχε συμφωνήσει στην προσωρινή λύση της αναστολής της κατεδάφισης, μετά από την ενημέρωση που είχε από πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες της περιοχής όταν εκδηλώθηκε η πρώτη προσπάθεια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για κατεδάφιση.

Ειδικότερα, στη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή του τότε υπουργού Πάνου Κουρουμπλή, του υφυπουργού Γιάννη Μπαλάφα, του γγ Κώστα Πουλάκη, των βουλευτών Περιφέρειας Αττικής Γιώργου Πάντζα και Κώστα Κατσίκη, του αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου, του δημάρχου Ραφήνας – Πικερμίου Βασίλη Πιστικίδη, και εκπροσώπων φορέων και κατοίκων της Ραφήνας, προτάθηκαν λύσεις για το πρόβλημα που έχει προκύψει ενόψει των – έντεκα συνολικά – κατεδαφίσεων ακινήτων, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν πρώτες κατοικίες.

Όπως είχε αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλίππου, από τον υπουργό και τους συνεργάτες του ζητήθηκε η αναστολή εκτέλεσης των κατεδαφίσεων έως ότου ολοκληρωθεί η σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου και Δασολογίου και κυρωθούν οι δασικοί χάρτες, ώστε να μην βρεθούν χωρίς στέγη οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής που διαθέτουν τα εν λόγω ακίνητα – και μέχρι να διευκρινιστεί πλήρως για ποια από αυτά υπάρχει η δυνατότητα τακτοποίησης.

Ο κ. Φιλίππου επισήμαινε τότε ότι τα πρωτόκολλα κατεδάφισης έχουν εκδοθεί εδώ και αρκετά χρόνια (κάποια εξ αυτών περισσότερα από είκοσι) για ακίνητα που κατασκευάστηκαν σε φερόμενα ως δασικά τμήματα, ενώ τόνιζε ότι «το θέμα αφορά όλη τη χώρα και πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα».

Η «επανάσταση» Σπίρτζη

Σήμερα, βέβαια, μετά τη φονική πυρκαγιά και αφού κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη, ούτε καν ζητάει μια συγγνώμη ή αναγνωρίζει λάθη στη διαχείριση της κρίσης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης φόρεσε το «αγωνιστικό» του προφίλ και δήλωσε με αποφασιστικότητα: «Θα ελεγχθούν όλες οι πολεοδομικές άδειες στο Μάτι… Θα γκρεμίσουμε όπου χρειαστεί»…

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, επισήμανε πως «26 συμπολίτες μας κάηκαν γιατί υπήρχε μια μάντρα στο Μάτι. Όπου χρειαστεί θα γκρεμιστούν… είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί …». Εμπλούτισε, δε, την τοποθέτησή του με τον απαραίτητο τόνο περί «πολιτικής βούλησης» που έχει η «πρώτη φορά Αριστερά» ώστε «να μπει ένα τέλος στην ανορθολογική λογική, να υπάρξει επιτέλους χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός».

Δεν είπε βέβαια τι περιμένει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τρία χρόνια τώρα για να προχωρήσει σε αυτό, πολύ περισσότερο που δεν θυμόταν ότι ο συνάδελφός του Π.Κουρουμπλής είχε ζητήσει να ανασταλεί η κατεδάφιση αυθαιρέτων στη Ραφήνα…

Η υπογραφή Σταθάκη στο πολεοδομικό σχέδιο για το Κόκκινο Λιμανάκι

Εν τω μεταξύ, σε μπούμερανγκ μετατράπηκε η προσπάθεια πολιτικής σπέκουλας που προσπάθησε με προκλητικό τρόπο να κάνει ο Πάνος Καμένος στον τόπο της τραγωδίας την Πέμπτη, όταν επέρριψε στους πολίτες ευθύνες για την άναρχη δόμηση στο Μάτι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εξαιτίας αυτής κάηκαν.

Ίσως ο συγκυβερνήτης να μην θυμήθηκε ότι στις 24 Μαρτίου 2017 ο Γιώργος Σταθάκης έχει βάλει την υπογραφή του για το πολεοδομικό σχέδιο στο Κόκκινο Λιμανάκι.

Δυστυχώς γι’ αυτόν και για τους υπόλοιπους υπουργούς της κυβέρνησης που νομίζουν ότι μπορούν να πλασάρουν μια «εναλλακτική πραγματικότητα» επειδή έτσι τους βολεύει, το ΦΕΚ είναι αδιάψευστος μάρτυρας και τους εκθέτει ανεπανόρθωτα.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024