Η αντιπολίτευση επικρίνει την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για μια συνάντησή της με τον ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και τον ρώσο στρατηγό Βαλέρι Γκερασίμοφ

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν έντονα την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ διότι δεν έχει δημοσιοποιήσει περισσότερα στοιχεία για τις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον επικεφαλής του ρωσικού γενικού επιτελείου στρατηγό Βαλέρι Γκερασίμοφ.

Μια εκπρόσωπος της Μέρκελ αποκάλυψε την Τρίτη ότι έγινε η συνάντηση αυτή—στην οποία έλαβε επίσης μέρος ο γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας—και σημείωσε ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην κατάσταση στη Συρία, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία. Δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες.

Ο βουλευτής των Πρασίνων Ομίντ Νουριπούρ δήλωσε στην ταμπλόιντ εφημερίδα Bild ότι «δυσκολεύεται να πιστέψει» το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση έκανε χρήση μας ειδικής εξαίρεσης ώστε να μπορέσει ο Γκερασίμοφ να επισκεφθεί τη Γερμανία. Στον στρατηγό έχει απαγορευθεί η είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο πλαίσιο των κυρώσεων που επέβαλαν οι Βρυξέλλες στη Ρωσία τον Απρίλιο του 2014, μετά την προσάρτηση στη Ρωσία της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.

Ο Νουριπούρ επέκρινε την κυβέρνηση της Μέρκελ διότι δεν αποκάλυψε καμιά λεπτομέρεια για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απρογραμμάτιστη συνάντηση και το τι συζητήθηκε, ενώ τόνισε πως οι Πράσινοι θα «θέσουν θέμα στο κοινοβούλιο». Δεν έκανε σαφές τι θα συνεπαγόταν μια κοινοβουλευτική διαδικασία.

Ο Μπιζάν Ντζιρ-Σαράι, εκπρόσωπος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) για θέματα εξωτερικής πολιτικής, χαρακτήρισε «λυπηρό» και «αλλόκοτο» το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα μέχρι τώρα παρά ελάχιστες πληροφορίες για το τι διαμείφθηκε στη συνάντηση αυτή και δεν την είχε ανακοινώσει εκ των προτέρων. Είπε πως θεωρεί «ύποπτη» τη σιωπή της κυβέρνησης για το ζήτημα.

Η Ούλρικε Ντέμερ, αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, αντέτεινε στη Bild ότι οι συνομιλίες είχαν εμπιστευτικό χαρακτήρα.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr