Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τόσκας : Υπέβαλα παραίτηση αλλά δεν έγινε δεκτή

Τόσκας : Υπέβαλα παραίτηση αλλά δεν έγινε δεκτή

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν εντόπισε σοβαρά επιχειρησιακά λάθη κατά την αντιμετώπιση της κρίσης με την φονική πυρκαγιά, την οποία απέδωσε σε εμπρησμό

Ένιψε τας χείρας του σε ό,τι αφορά τις ευθύνες για τον χειρισμό της κρίσης με την φονική πυρκαγιά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, κατά την οποία δεν δόθηκε καμία ουσιαστική απάντηση σε καίρια ερωτήματα.

Αν και δεν εντόπισε σοβαρά επιχειρησιακά λάθη, για λόγους συνειδησιακούς -όπως υπογράμμισε- την επομένη της τραγωδίας υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας δεν την έκανε δεκτή, επισημαίνοντάς του ότι τώρα είναι η ώρα της μάχης.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενα λάθη ή ολιγωρίες, ο κ. Τόσκας υπογράμμισε ότι επιχειρησιακά δεν έγιναν μεγάλα λάθη και γενικά έγιναν σωστές ενέργειες που απέτρεψαν μεγαλύτερες απώλειες. Ο ίδιος μίλησε για επιχείρηση σε ακραίες κλιματολογικές συνθήκες (με 10 και 11 μποφόρ) που δεν έχουν καταγραφεί στο παρελθόν σε χερσαίο χώρο.

Για τα αίτια της πυρκαγιάς ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι υπάρχουν στοιχεία για εμπρησμό και πως βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική έρευνα. Έγινε, δε, εκ νέου επίκληση του επιχειρήματος των ακραίων κλιματολογικών συνθηκών, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής (στον πλανήτη).

«Υπάρχουν στοιχεία σοβαρά που δείχνουν εγκληματική ενέργεια για την έναρξη των πυρκαγιών, δεν ξέρω τη στόχευση. Υπάρχουν όχι απλά ενδείξεις αλλά στοιχεία σοβαρά που δείχνουν εγκληματική ενέργεια. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, στο αρμόδιο τμήμα της Πυροσβεστικής δεν πρέπει να πούμε τίποτα παραπάνω» επισήμανε.

«Το να ψάχνουμε λάθη σε επιχειρήσεις με ακραίες κλιματολογικές συνθήκες… δεν υπάρχει ενέργεια χωρίς λάθη, θα έρθει η ώρα που θα μιλήσουμε για λάθη» είπε ο κ. Τόσκας, αλλά στη συνέχεια κανείς εκ των αρμοδίων και συμμετεχόντων στη συνέντευξη Τύπου δεν εντόπισε κάποιο λάθος ή ολιγωρία στη διαχείριση της κρίσης.

«Για λόγους συνειδησιακούς προσπαθώ να βρω ποια λάθη έγιναν, ποιες ευθύνες έχουμε. Σε επιχειρησιακό επίπεδο δεν μπορώ να βρω μεγάλα λάθη» παρατήρησε, προσθέτοντας ότι «οι απώλειες είναι μεγάλες και πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα για να μειώσουμε τις απώλειες και αν σβήσουμε επιτέλους αυτές τις φωτιές».

Στο σημείο αυτό ο Νίκος Τόσκας φαίνεται ότι αισθάνθηκε την ανάγκη να ομολογήσει ότι «για λόγους συνειδησιακούς και όχι για λάθη που έγιναν» υπέβαλε την παραίτηση του την επομένη της τραγωδίας, αλλά δεν έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό -κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ότι ούτε ο ίδιος, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας θεωρούν ότι έχει κάποιου είδους ευθύνη για την τραγωδία…

«Ήταν αδύνατον να σταματήσουμε τη φωτιά»

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για τις φωτιές, σύμφωνα με τις δορυφορικές αποτυπώσεις, η έναρξη της πυρκαγιάς στην Κινέτα ήταν στις 12:03. Στις 12:35 καταγράφεται από τα δορυφορικά δεδομένα εκδήλωση 13 εστιών πυρκαγιάς σε γραμμική διάταξη κοντά στο οδικό δίκτυο. Δεδομένου ότι η διεύθυνση του ανέμου ήταν βόρεια βορειοδυτική, οι εστίες που καταγράφονται 30 λεπτά αργότερα βόρεια και βορειοδυτικά της πρώτης εστίας, προξενούν εύλογα ερωτήματα, όπως επισημάνθηκε.

Επισημάνθηκε, δε, ότι οι εστίες της φωτιάς, όπως αποτυπώνονται από τη δορυφορική απεικόνιση, βρίσκονται σε νοητές και παράλληλες ευθείες κοντά σε οδικό δίκτυο που απέχουν μεταξύ τους περίπου 1.100μ και επισημαίνεται η χρονικά σχεδόν ταυτόσημη εκδήλωση των θερμικών εστιών. Οι δορυφορικές αποτυπώσεις παραδόθηκαν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να προχωρήσουν οι αυτοψίες στα ανωτέρω σημεία.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ανατολική Αττική, η πρώτη εστία φωτιάς εκδηλώθηκε στις 16:49 στην περιοχή του Νταού Πεντέλης και σε λιγότερο από 1,5 ώρα έφθασε στη λεωφ. Μαραθώνος. Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής επισήμανε ότι η ένταση του ανέμου εκείνη την ώρα έφθανε τα 120 χλμ την ώρα και υπογράμμισε ότι ήταν μια «καταστροφική πυρκαγιά».

«Ήταν αδύνατο να σταματήσουμε τη φωτιά υπό τις συνθήκες» τόνισε και επισήμανε ότι «δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό».

Συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Έκτακτη Συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη → https://government.gov.gr/sinentefxi-tipou-apo-to-ipourgio-prostasias-tou-politis/- Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος- Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας- Αρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Δημοσιεύτηκε από Dimitris Tzanakopoulos – Δημήτρης Τζανακόπουλος στις Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2018

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024