Η συμφωνία των Πρεσπών έχει κάνει μεγάλη ζημιά στο κυβερνών κόμμα που χάνει 4,4 μονάδες ενώ καταποντίζεται και ο πρωθυπουργός

Ρόλο καταλύτη για τους πολιτικούς και εκλογικούς συσχετισμούς στη Βόρεια Ελλάδα φαίνεται να παίζει το Σκοπιανό, καθώς, όπως προκύπτει από το εξαμηνιαίο Πολιτικό Βαρόμετρο «Εγνατία Point of View» του Ιουλίου 2018, η κυβέρνηση πληρώνει με βαριές απώλειες τους χειρισμούς της στο θέμα της ΠΓΔΜ και τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Συγκεκριμένα, o ΣΥΡΙΖΑ, που στο προηγούμενο Βαρόμετρο είχε δείξει σημάδια ανάκαμψης, αυτή τη φορά στην πρόθεση ψήφου καταποντίζεται και πέφτει στο 13,9%, χάνοντας 4,4% σε σχέση με μόλις έξι μήνες πριν.

Η καθοδική πορεία επιβεβαιώνεται και από την αξιοσημείωτη πτώση κατά 6,7%, του Αλέξη Τσίπρα στην ερώτηση για την καταλληλότητα στην πρωθυπουργία. Να σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση διενεργήθηκε πριν την εθνική τραγωδία με τις φωτιές στην Αττική και ως εκ τούτου ο απόηχος της δεν αποτυπώνεται στις μετρήσεις.

Στον αντίποδα, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να διευρύνει σημαντικά την επιρροή της στη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρος), αυξάνοντας το ποσοστό της στην πρόθεση ψήφου κατά 6,4%, στο 34,5% τον Ιούνιο από 28,1% τον Δεκέμβριο. Στην τρίτη θέση παραμένει η Χρυσή Αυγή διατηρώντας το ποσοστό της στο 6,3%, ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ που αυξάνει το ποσοστό του στο 5,8% (από 4,4% τον Δεκέμβριο) και το Κίνημα Αλλαγής που πέφτει στο 4,5% από 6,3% τον Δεκέμβριο.

Δημοσκόπηση: Η πρόθεση ψήφου στη Βόρεια Ελλάδα

Η Συμφωνία των Πρεσπών

Συντριπτικά κατά της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση με την ΠΓΔΜ στις Πρέσπες είναι τα ποσοστό του Πολιτικού Βαρόμετρου: Το 80,6% δηλώνει δυσαρεστημένο από τη Συμφωνία, το 11,8% ικανοποιημένο και το 7,5% δηλώνει είτε αδιάφορο είτε πως δεν γνωρίζει. Τα μεγαλύτερα ποσοστά δυσαρέσκειας εμφανίζονται στην Κεντρική Μακεδονία με 84%, ακολούθως στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη με 79,2% και μετά σε Δυτική Μακεδονία – Ήπειρο με 74,8%.

Συμφωνία για το χρέος

Αρνητικά είναι τα μηνύματα για την κυβέρνηση και για το άλλο μείζον ζήτημα που απασχόλησε την Ελλάδα τον Ιούνιο, δηλαδή τη συμφωνία του Eurogroup και τις οικονομικές δεσμεύεις της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Δυσαρεστημένο για τις αποφάσεις δηλώνει το 57,4%, ικανοποιημένο μόλις το 10,7% και αδιάφορο το 24,6%, ποσοστό αρκετά μεγάλο που πιθανώς αποκαλύπτει εμμέσως και μια λανθάνουσα τάση παραίτησης ή έστω αποστασιοποίησης από τα κοινά.

Πηγή: voria.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr