Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Καταγγελία στο in.gr: Το εγκληματικό λάθος που μετέτρεψε το Μάτι σε παγίδα θανάτου

Καταγγελία στο in.gr: Το εγκληματικό λάθος που μετέτρεψε το Μάτι σε παγίδα θανάτου

Οι αστυνομικοί εκτίμησαν λάθος την κατεύθυνση της φωτιάς από το Νέο Βουτζά κι έκλεισαν τη Λεωφόρο Μαραθώνος εκτρέποντας τα αυτοκίνητα προς το Μάτι

Κάθε ώρα που περνά αποκαλύπτεται ότι από τις βασικές αιτίες της ανείπωτης τραγωδίας στο Μάτι δεν ήταν ο «στρατηγός άνεμος» που είχε ταχύτητα πάνω από 100 χιλιόμετρα. Μπορεί να ήταν η αρχή των όσων έγιναν, όμως, το φιτίλι στη βόμβα που έσκασε και σκότωσε δεκάδες ανθρώπους στην περιοχή, ήταν η Λεωφόρος Μαραθώνος. Οι καταγγελίες αυξάνονται όλο και περισσότερο για την λανθασμένη στρατηγική που ακολούθησε η Αστυνομία προτού η πυρκαγιά περάσει τη Λεωφόρο που είναι ουσιαστικά η αντιπυρική ζώνη από την οποία ποτέ άλλοτε δεν είχε περάσει φωτιά.

Όπως καταγγέλλουν στο in.gr κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι μάλιστα έχουν υπηρετήσει και σε θέσεις ευθύνης, όταν η φωτιά άρχισε να κατεβαίνει από το βουνό, και οι κάτοικοι στην περιοχή από το Νταού Πεντέλης μέχρι την Καλλιτεχνούπολη άρχισαν να φεύγουν από το σπίτι τους, συνέβη το εξής εγκληματικό λάθος.

«Στην Εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, πάνω στη Λεωφόρο Μαραθώνος άνδρες της Αστυνομίας αλλά και της πολιτικής προστασίας έκλεισαν το δρόμο. Τα αυτοκίνητα που έρχονταν από την Αθήνα ή από το βουνό οδηγούνταν προς το Μάτι», λέει ο άνθρωπος που καταγγέλλει όσα έγιναν το απόγευμα της Δευτέρας.

Οποιος πρόλαβε να φύγει προτού κλείσει ο δρόμος και εκτραπεί η κυκλοφορία προς το Μάτι, δεν έμπλεξε με τη φωτιά. Την ώρα της διακοπής και της εκτροπής των αυτοκινήτων, σε έναν άλλο δρόμο, αυτόν της Ραφήνας, η Αστυνομία έκανε ακριβώς το ίδιο οδηγώντας και πάλι τα αυτοκίνητα προς το Μάτι. Μια παραθεριστική περιοχή η οποία εκτός του ότι είναι άναρχα δομημένη, δεν μπορεί να αντέξει και τόσο μεγάλο κυκλοφοριακό φορτίο.

Παγιδεύτηκαν

Ξαφνικά δεκάδες αυτοκίνητα οδηγήθηκαν από δύο πλευρές προς τα στενά δρομάκια του Ματιού το οποίο είχε ήδη πολλούς παραθεριστές ή επισκέπτες που έκαναν μπάνιο. Εκατοντάδες αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στους στενούς δρόμους και το Μάτι μέχρι τη Ραφήνα μετατράπηκε σε «παγίδα θανάτου». Ηταν σα να βρέθηκαν σε έναν λαβύρινθο με στενούς διαδρόμους εκατοντάδες άνθρωποι και να μην μπορούσαν να ξεφύγουν. Και μάλιστα σε μια περιοχή όπου δεν υπήρχαν προσβάσεις προς την παραλία αφού οι μάντρες φράζουν την έξοδο προς τη θάλασσα.

Όταν η φωτιά πέρασε τη Λ. Μαραθώνος με 100 χιλιόμετρα την ώρα έπεσε πάνω σε μια κατάφυτη περιοχή με εκατοντάδες αυτοκίνητα και ανθρώπους να κυκλοφορούν αλλόφρονες. Γι’ αυτό και τα αυτοκίνητα βρέθηκαν παρατημένα και καμένα στη μέση του δρόμου. Οι ιδιοκτήτες τα εγκατέλειψαν κι έτρεξαν να σωθούν στην παραλία.

Το τραγικό λάθος της εκτροπής της κυκλοφορίας προς το Μάτι, καταγγέλλεται και από άλλους πολίτες. Ο Πάνος Καμμένος που δέχθηκε το πρωί φραστική επίθεση άκουσε να του λένε: «Αφήσατε να καεί κόσμος τζάμπα. Μας αφήσατε στο έλεος του Θεού», του είπε κάτοικος που έχασε το σπίτι της στο Μάτι θέτοντάς του σειρά ερωτημάτων: «Γιατί έκλεισε η Μαραθώνος, γιατί δεν έγινε εκκένωση, οι κατασκηνώσεις πώς εκκενώθηκαν;»

Ακόμη πιο συγκλονιστική είναι η περιγραφή κατοίκου:

«Ο κόσμος καιγότανε, προσπαθούσε να βρει διεξόδους να σωθεί. Δεν υπήρχε κανένας συντονισμός. Ο μόνος συντονισμός ήταν το περιπολικό που έκλεισε το δρόμο στο 15 χλμ της Μαραθώνος, οδός Ακροπόλεως και τους έστελνε προς τα κάτω. Αυτός ήταν ο μόνος συντονισμός. Ο κόσμος καιγόταν μέσα στα αμάξια δίπλα μας, τρία μέτρα από τη θάλασσα. Δε ακούσαμε ποτέ καμία πυροσβεστική, τίποτα. Σε ενάμιση λεπτό είχε έρθει η φωτιά στο Μάτι και δεν ξέραμε τίποτα. Δεν άφηναν τον κόσμο να φύγει.
Δεν έχει βγει ένας υπεύθυνος να μας πει ποιο ήταν το σχέδιο, ποιος είναι ο υπεύθυνος του σχεδιασμού της Αστυνομίας που μπλόκαρε εκεί τον δρόμο, τι έγινε.
Γιατί μας στείλανε και μας έκαψαν σαν τα ποντίκια, ήμασταν μέσα στη θάλασσα, καιγόμασταν και πνιγόμασταν. Λιποθυμούσαν άνθρωποι δίπλα μας, μαμάδες, παιδιά, δεν ξέραμε τι μας γίνεται, να εκσφενδονίζονται πράγματα. Δεν μπορείτε να το συνειδητοποιήσετε. Ούρλιαζα και έψαχνα τα παιδιά μου. Τα είδα μετά από επτά ώρες, ούρλιαζα και έψαχνα τα παιδιά μου, δεν ήξερα τι να κάνω. Όταν ρώτησα τα παιδιά της ομάδας ΔΙΑΣ, δεν ξέρουμε μας έλεγαν. Ούρλιαζα. Απλά ζούμε, μας άφησαν σαν τα ποντίκια να καούμε. Δεν υπήρχε λόγος. Έπρεπε να μας αφήσουν να φύγουμε πίσω…».

Δεν απαντούσαν

Μια άλλη καταγγελία έρχεται από την περιοχή της Καλλιτεχνούπολης. Μιλώντας στο in.gr κάτοικος που έζησε τον εφιάλτη τονίζει ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από την περιοχή του Νταού Πεντέλης, περίπου δύο χιλιόμετρα από εκεί που ήταν ο ίδιος. «Μόλις είδα τους μαύρους καπνούς, τηλεφώνησαν στο 199 και στο 100. Πήρα τριάντα φορές αλλά κανείς δεν μου απάντησε. Μόνο στο αστυνομικό τμήμα Ραφήνας σήκωσαν το τηλέφωνο».

Τονίζει ακόμη ότι την ώρα της πυρκαγιάς επιχειρούσε μόνον ένα αεροπλάνο και οι πυροσβέστες προστάτευαν κυρίως το μοναστήρι. ενώ κατήγγειλε ότι ο δήμος Ραφήνας τους ζητά λεφτά για να μεταφέρει τα ξερά χόρτα που μαζεύουν από τα σπίτια τους.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024