Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σόου Τσίπρα: Μίλησε για ασύμμετρα φαινόμενα όπως... ο Πολύδωρας

Σόου Τσίπρα: Μίλησε για ασύμμετρα φαινόμενα όπως… ο Πολύδωρας

Αντί να συντονίζει ο πρωθυπουργός έστησε κάμερες για να δείχνουν τους υπουργούς και τους αρμόδιους να μιλούν για τον... στρατηγό άνεμο

Η ιστορία τελικά επαναλαμβάνεται και ως φάρσα αλλά και ως τραγωδία. Το 2007 ο Βύρων Πολύδωρας, εν μέσω των καταστροφικών πυρκαγιών που είχε προκαλέσει το θάνατο δεκάδων ατόμων, ερωτηθείς εάν υιοθετεί τη θέση ότι δεχόμαστε ασσύμετρη απειλή ο υπουργός απάντησε: «Απολύτως! Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται πράγματι περί ασύμμετρης απειλής.

Η διασπορά των συμβάντων, δηλαδή των πυρκαγιών ο χρόνος ακόμη και οι νυχτερινές επιθέσεις, με αναφλέξεις στις τρεις και στις τέσσερις τη νύχτα και σε απίθανα μέρη, όπου η προσπέλαση σε αυτά δεν είναι ούτε από κάποιο τυχαίο διαβάτη, ή αυτοκινητιστή, μας οδηγούν στο συμπέρασμα όχι να διατυπώνουμε ερωτήματα, αλλά να κοιτάξουμε πώς να αντιμετωπίσουμε και αυτήν την ασύμμετρη απειλή».

Εντεκα χρόνια μετά ο Αλέξης Τσίπρας, άρτι αφιχθείς από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, και αφού άφησε επί 10 ώρες και πλέον την πυροσβεστική και τους αρμόδιους υπουργούς να βολοδέρνουν, εμφανίστηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Κι αφού έκανε επικοινωνιακά παιχνίδια με ζωντανές μεταδόσεις από την σύσκεψη που ήταν σε εξέλιξη, ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε κι αυτός τα λόγια του Πολύδωρα.

Μίλησε κι αυτός για «ασύμμετρα φαινόμενα» ενώ άκουγε τους υπουργούς και τους αρμόδιους να του λένε πόσο δυνατός ήταν ο… στρατηγός άνεμος. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι και από το Κέντρο Επιχειρήσεων αλλά και από τη Βοσνία ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να αφήσει υπόνοιες για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών. Και στην ερώτηση που του απηύθυναν για το θέμα κι αν πρόκειται για σχέδιο αποσταθεροποίησης και πάλι άφησε να αιωρείται η πιθανότητα λέγοντας ότι «δεν είναι τώρα η ώρα της αποτίμησης».

Οπως ακριβώς έκανε και η κυβέρνηση Καραμανλή το 2007 που τα έριχνε όλα είτε στον άνεμο είτε σε κάποιους αόρατους εχθρούς που ήθελαν να δημιουργήσουν πολιτικό θέμα. Ουδέποτε τότε, αλλά ούτε και τώρα, υπήρξε ίχνος αυτοκριτικής για τη διαχειριστική ανεπάρκεια.

Κι αντί ο πρωθυπουργός της χώρας να συντονίζει, να κινεί γη και ουρανό για να σωθούν άνθρωποι και περιουσίες, έστησε επικοινωνιακό σόου με κάμερες και υπουργούς να δίνουν αναφορά την ώρα που όλη η Ελλάδα έκλαιγε τους νεκρούς.

Και δεν άκουγαν δεκάδες πολίτες να λένε ότι η φωτιά στο Νέο Βουτζά υποτιμήθηκε στην αρχή και μετά που πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις δεν μπόρεσε να ανακοπεί. Μιλούν επίσης κάτοικοι για πυροσβεστικούς κρουνούς που δεν λειτουργούσαν.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη σε πανελλήνια μετάδοση με τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται ως… στρατηγός και να ακούει τους υπουργούς να λένε πόσο άρτια ήταν όλη η κινητοποίηση αλλά φταίει ο άνεμος, ο κ. Τσίπρας έκανε δηλώσεις.
Ανέφερε ότι είναι μια δύσκολη νύχτα για την Αττική και για την Ελλάδα. Είπε ότι πάνω από 600 άνδρες επιχειρούν.

«Στον Κάλαμο το μέτωπο είναι υπό έλεγχο τα άλλα δύο σε Κινέτα και το άλλο στον Βουτζά. Δίνουμε τη μεγαλύτερη έμφαση στο Νέο Βουτζά προκειμένου να απεγκλωβίσουμε συμπολίτες μας. Γίνεται πολύ μεγάλη επιχείρηση συντονισμένη με όλα τα Σώματα μαζί και τον Στρατό. Εκκληση σε όλους να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να σωθούν  συμπολίτες που είναι σε κίνδυνο. Αυτό που προέχει είναι η ανθρώπινη ζωή».

Αυτά είπε ο πρωθυπουργός αλλά προφανώς δεν απάντησε γιατί έπρεπε να πάει στη Βοσνία για να βραβευτεί και γιατί τα αρμόδια υπουργεία, η περιφέρεια και η πυροσβεστική δεν έπραξαν τα αυτονόητα.

Εσπευσμένη επιστροφή

Ο έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος βρισκόταν στην Βοσνία – Ερζεγοβίνη, επέστρεψε εσπευσμένα στην Ελλάδα λόγω της πύρινου εφιάλτη που πλήττει τη χώρα από το πρωί της Δευτέρας. Δήλωσε πως πρώτα θα ενημερωθεί και στη συνέχεια θα προβεί σε δήλώσεις . Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη σύσκεψη με τους υπουργούς Π.Σκουρλέτη, Χρ. Σπίρτζη Σ.Φάμελλο, Ν.Τόσκα, Π.Πολάκη και Δ Τζανακόπουλο.

Το κλίμα ήταν πολύ βαρύ καθώς εκείνη την ώρα είχαν επιβεβαιωθεί οι δύο νεκροί ενώ υπήρχαν κι άλλες πληροφορίες για άλλα θύματα.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε συνεχείς ερωτήσεις για την κατάσταση που επικρατεί. Είπε ότι υπήρξε πολύ μεγάλος όγκος των πυρκαγιών ενώ άκουσε ότι η φωτιά από τον Νέο Βουτζά έφτασε μέσα σε δύο ώρες στην παραλία στο Μάτι και τη Ραφήνα. Όπως τον ενημέρωσαν οι άνεμοι είχαν φτάσει τα 9 μποφόρ.

Ο πρωθυπουργός θα συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να συζητήσουν τις εξελίξεις ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα αναβληθεί η δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας που είχε προγραμματιστεί για την τρίτη στις 8 το βράδυ.

Σαφείς αιχμές για εμπρησμούς από τον πρωθυπουργό

Ο έλληνας πρωθυπουργός νωρίτερα από το στο Μόσταρ, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη άφησε υπόνοιες για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών που καίνε διάφορες περιοχές της Αττικής.
Αφού τόνισε ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς και κυρίως με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα  και τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την απορία του για τα συνεχή μέτωπα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται περί εμπρησμών. «Βρίσκεται σε εξέλιξη μια δύσκολη κατάσταση με πολλά πύρινα μέτωπα. Όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις επιχειρούν. Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν» για τον έλεγχο της κατάστασης, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Με προβληματίζουν οι παράλληλες εστίες» πυρκαγιάς, σημείωσε με νόημα.

Υπενθυμίζεται ότι και ο Νίκος Τόσκας άφησε να εννοηθεί νωρίτερα ότι οι φωτιές «δεν είναι αθώες».

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024