Ο διαγωνισμός για την προμήθεια των παραπάνω ιατρικών υλικών ύψους 40 εκατ. ευρώ διενεργείται από την Περιφέρεια Αττικής και τις περιφερειακές Υγειονομικές Υπηρεσίες που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη

Ακριβοθώρητη στην Περιφέρεια Αττικής η Ρένα Δούρου, αναφέρει ο Βηματοδότης. Σεμνή η ίδια και χαμηλοβλεπούσα, ωστόσο η Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει σε διάφορα που δεν θεωρούνται και τόσο διαφανή. Και εξηγούμαι…

Μου αναφέρουν τελευταίως την περίπτωση ενός διαγωνισμού προμήθειας ιατρικού εξοπλισμού νοσοκομείων στην Περιφέρεια Αττικής, ήτοι μαγνητικών τομογράφων και άλλων ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων και των περίφημων κυκλότρων, που είναι μηχανήματα παραγωγής ραδιενεργού υλικού τα οποία χρησιμοποιούνται για τα medical Pet που ανιχνεύουν κακοήθεις όγκους.

Ο διαγωνισμός για την προμήθεια των παραπάνω ιατρικών υλικών ύψους 40 εκατ. ευρώ διενεργείται από την Περιφέρεια Αττικής και τις περιφερειακές Υγειονομικές Υπηρεσίες που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός αυτός προωθήθηκε με απόφαση του υπουργού Υγείας (Διοίκηση Πρώτης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής) την 31η Αυγούστου 2017 και με την απόφαση αυτή συγκροτήθηκε πενταμελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία και θα προετοίμαζε τις τεχνικές προδιαγραφές της διακήρυξης του διαγωνισμού. Στον κατάλογο των μελών της επιτροπής φιγουράρουν, απ’ ό,τι μου λένε, πρόσωπα συνδεδεμένα με συγκεκριμένους προμηθευτές, εγχώριους και πολυεθνικούς. Κι εδώ ακριβώς αρχίζουν τα… παράξενα.

Κάποια στιγμή καταρτίστηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές του διαγωνισμού, αλλά η διαβούλευση διήρκεσε μόλις 15 ημέρες. Κατατέθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, ενστάσεις, αμφισβητήσεις και διάφορα άλλα, πλην όμως… άπαντα αγνοήθηκαν.

Η υποψία που υπάρχει εξαρχής στους περισσότερους των διαγωνιζομένων ήταν ότι οι προδιαγραφές ήταν φωτογραφικές υπέρ συγκεκριμένων προμηθευτών. Ακολούθησαν προσφυγές κατά της Περιφέρειας Αττικής και άλλα τινά, αλλά και πάλι ακάθεκτοι οι επιτελείς της κυρίας Δούρου και του κ. Πολάκη συνέχισαν τις διαδικασίες. Και κατέληξαν σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Να σκεφτείτε ότι αποκλείστηκαν ακόμα και φθηνότερες προσφορές…

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι μία από τις προμηθεύτριες εταιρείες για τα κύκλοτρα αντικρίζεται με αμερικανική εταιρεία, η οποία ζήτησε να ενταχθεί στο καθεστώς προστασίας έναντι των πιστωτών. Κοινώς ο συνεταίρος της ελληνικής εταιρείας που παίρνει τον διαγωνισμό χρεοκόπησε. Τώρα πώς θα εκτελέσει την προμήθεια μια χρεοκοπημένη εταιρεία είναι ένα ερώτημα.

Παρά ταύτα, η Περιφέρεια επιμένει να θεωρεί την παραπάνω εταιρεία αξιόπιστη. Η υπόθεση θα κριθεί, όπως αντιλαμβάνεστε, στα δικαστήρια και ίσως θα είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία του ηθικού πλεονεκτήματος για την κυρία Δούρου και τον κ. Πολάκη.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr