Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα αντηλιακά μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης μελανώματος

Τα αντηλιακά μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης μελανώματος

Η συστηματική χρήση αντηλιακού κατά την παιδική ηλικία αλλά και μετά την ενηλικίωση λειτουργεί προστατευτικά έναντι του μελανώματος για τα άτομα 18-40 ετών

Η συστηματική χρήση αντηλιακών προϊόντων κατά την παιδική ηλικία μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης μελανώματος μετέπειτα κατά 40%, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη που εστιάζει σε άτομα κάτω των 40 ετών.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου JAMA Dermatology, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 1.700 άτομα που είχαν πάρει μέρος στη μελέτη Australian Melanoma Family Study.

«Η μελέτη δείχνει η συστηματική χρήση αντηλιακού κατά την παιδική ηλικία αλλά και μετά την ενηλικίωση λειτουργεί προστατευτικά έναντι του μελανώματος για τα άτομα 18-40 ετών, με τον κίνδυνο να μειώνεται κατά 35-40%, συγκριτικά με τη σπάνια χρήση τέτοιων προϊόντων», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Ανν Καστ, από την Ερευνητική Ομάδα Επιδημιολογίας και Πρόληψης του Καρκίνου στο αυστραλιανό πανεπιστήμιο.

Και συμπληρώνει ότι «η σχέση της έκθεσης στον ήλιο και του ηλιακού εγκαύματος με τον κίνδυνο μελανώματος, ειδικά στην παιδική ηλικία, είναι καλά εδραιωμένη και φάνηκε στην παρούσα μελέτη ότι το αντηλιακό έρχεται να λειτουργήσει προστατευτικά έναντι των επιβλαβών επιδράσεων του ήλιου. Οι τακτικοί χρήστες αντηλιακών ήταν πιθανότερο να είναι γυναίκες, νέες, ευρωπαϊκής καταγωγής, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, ανοιχτόχρωμο δέρμα και ιστορικό ηλιακού εγκαύματος».

Αντιθέτως, σπανιότερα χρησιμοποιούσαν αντηλιακό οι άνδρες, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, οι λιγότερο μορφωμένοι και όσοι είχαν σκουρόχρωμο δέρμα ή είχαν ανθεκτικότητα στα ηλιακά εγκαύματα.

Σε κάθε περίπτωση η μελέτη επιβεβαιώνει ότι τα αντηλιακά είναι αποτελεσματικά στην προστασία από τον ήλιο και μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης μελανώματος στα νεαρά άτομα.

Θα πρέπει να εφαρμόζονται τακτικά όχι μόνο στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες, συνδυαστικά με άλλα μέτρα προστασίας, όπως η χρήση καπέλου και κατάλληλου ρουχισμού κατά την έκθεση στον ήλιο.

Sports in

Ολυμπιακός: Μια φωτόλουστη χρονιά!

Το μότο των ιθυνόντων είναι «δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024