Η εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου δεν φαίνεται ν’ αποτελεί πλέον «κόκκινη γραμμή» για την Ουάσιγκτον, όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Πρίστινα, στις οποίες απάντησε με έντονο τρόπο, κάνοντας λόγο «για πόλεμο», ο πρωθυπουργός του Κοσόβου.

«Κάθε ιδέα γι ανταλλαγή εδαφών με τη Σερβία, που θα οδηγούσε στη διαίρεση του Κοσόβου, θα σήμαινε πόλεμο» τόνισε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ράμους Χαραντινάι, απαντώντας στις δηλώσεις του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Πρίστινα Γκρεγκ Ντελαουί, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου δεν φαίνεται ν’ αποτελεί πλέον «κόκκινη γραμμή» για την Ουάσιγκτον.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, σε συνέντευξή του, νωρίτερα, στο τηλεοπτικό δίκτυο KTV, είχε άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, στη διαδικασία οριστικής επίλυσης του ζητήματος.

Στην ερώτηση αν η ανταλλαγή εδαφών Σερβίας -Κοσόβου θα μπορούσε ν’ αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας απέφυγε ν’ απαντήσει ευθέως, όπως συνήθιζε στο άμεσο παρελθόν.

«Δεν πρόκειται να μιλήσω με λεπτομέρειες για κάτι που μπορεί ν’ αποτελέσει στοιχείο της οριστικής συμφωνίας. […] Δεν ομιλώ διότι θα πρέπει να προηγηθεί εσωτερικός διάλογος με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων στο Κόσοβο, όπου ο καθένας θα εκφράσει την άποψή του» είπε.

Η συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ

Ο Γκρεγκ Ντελαουί επισήμανε επίσης ότι είναι ιστορική ευκαιρία να ξεπεραστεί η ένταση στις σχέσεις Σερβίας – Κοσόβου και να επέλθει η ομαλοποίησή τους.

Επανέλαβε ότι η υποστήριξη στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου παραμένει σταθερή από την πλευρά των ΗΠΑ, αναφέροντας ωστόσο ότι και οι πολιτικές προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.

«Οι άνθρωποι αντιδρούν καθώς αλλάζουν τα πράγματα, επετεύχθη μια εξαιρετική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, έτσι και η δική μας θέση αλλάζει όταν αλλάζουν τα δεδομένα. Γιορτάζουμε τα καλά νέα με αυτόν τον τρόπο» τόνισε.

Πριν από μερικούς μήνες, ο ίδιος πρεσβευτής είχε απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο διαίρεσης του Κοσόβου με την ανταλλαγή εδαφών, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνη μία τέτοια προοπτική.

Υπέρ της ανταλλαγής εδαφών με τη Σερβία για να κλείσει οριστικά το θέμα, τάχθηκε και ο δήμαρχος της πόλης Γκνίλανε και αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δημοκρατική Ενωση Κοσόβου-LDK, Λούτφι Χαζίρι.

Χαραντινάι: «Θα σήμαινε πόλεμο»

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ράμους Χαραντινάι, απαντώντας στον Λούτφι Χαζίρι και εμμέσως στα υπονοούμενα του αμερικανού πρεσβευτή, δήλωσε ότι «κάθε ιδέα γι’ ανταλλαγή εδαφών με τη Σερβία, που θα οδηγούσε στη διαίρεση του Κοσόβου, θα σήμαινε πόλεμο».

Ο Ράμους Χαραντινάι επισήμανε ότι είναι επικίνδυνο να γίνεται λόγος για τέτοια λύση. «Οποιος αναφέρεται στη διαίρεση, το μοίρασμα εδαφών, κάνει λάθος και θα προκαλέσει τραγωδία στα Βαλκάνια» τόνισε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr