Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καμπάνια κατά της ιλαράς εκπονεί το ΚΕΕΛΠΝΟ

Καμπάνια κατά της ιλαράς εκπονεί το ΚΕΕΛΠΝΟ

H ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη υψηλής μεταδοτικότητας που οφείλεται στον ιό της ιλαράς. Πρόκειται για RNA ιό που ανήκει στην ομάδα των παραμυξοϊών του γένους Morbillivirus

Με το σύνθημα «Εμβολιαζόμαστε για την ιλαρά και προστατευόμαστε» το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), επιχειρεί έπειτα από τέσσερις θανάτους και 3.220 κρούσματα να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να αποσοβήσει τα χειρότερα.

H ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη υψηλής μεταδοτικότητας που οφείλεται στον ιό της ιλαράς. Πρόκειται για RNA ιό που ανήκει στην ομάδα των παραμυξοϊών του γένους Morbillivirus.

Ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό από το αναπνευστικό σύστημα και εγκαθίσταται στον αναπνευστικό βλεννογόνο και τους επιχώριους λεμφαδένες όπου και πολλαπλασιάζεται. Στη συνέχεια μεταφέρεται με τη λεμφική οδό στο αίμα και με αυτό σε διάφορα όργανα. Ο ιός απενεργοποιείται γρήγορα από τη ζέστη, το φως, το όξινο pH και τη θρυψίνη. Ο χρόνος επιβίωσής του στον αέρα ή σε επιφάνειες αντικειμένων είναι μικρότερος των 2 ωρών.

Τα κρούσματα ιλαράς εμφανίζονται συνήθως στο τέλος του χειμώνα και τις αρχές της άνοιξης και η νόσος είναι πιο σοβαρή σε βρέφη και ενήλικες κυρίως λόγω επιπλοκών.

Με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ έως και την Πέμπτη 19 Ιουλίου έχουν καταγραφεί 3.220 κρούσματα ιλαράς στη χώρα μας από τον Μάιο του 2017, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα.

Η πλειοψηφία των ατόμων που έχουν νοσήσει από ιλαρά στη χώρα μας είναι Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί και τέσσερις θάνατοι από ιλαρά. Ο πρώτος αφορούσε σε βρέφος Ρομά 11 μηνών ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας. Ο δεύτερος αφορούσε σε 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας. Ο τρίτος αφορούσε σε 35χρονη γυναίκα, από τον γενικό πληθυσμό, με αναφερόμενο εμβολιασμό με μια δόση του εμβολίου της ιλαράς, που κατέληξε λόγω πνευμονίας και αναπνευστικής ανεπάρκειας. Ο τέταρτος αφορούσε σε 18χρονο άνδρα, από το γενικό πληθυσμό, με υποκείμενη ανοσολογική ανεπάρκεια, πλήρως εμβολιασμένο, που κατέληξε λόγω πνευμονίας και αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη νόσο είναι ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR), των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων, που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις, ιδιαίτερα όσων έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου ιλαράς.

Λαμβάνοντας υπόψη την υπό εξέλιξη επιδημία ιλαράς στη χώρα μας, κυρίως σε πληθυσμούς Ρομά, αλλά και σε επίνοσα άτομα του γενικού πληθυσμού, στόχος της καμπάνιας του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι η περαιτέρω ενίσχυση του εμβολιασμού για τη νόσο και η διατήρηση σε υψηλά επίπεδα τόσο της εμβολιαστικής κάλυψης, όσο και της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης  του κοινού σχετικά με τα μέτρα που θα συμβάλλουν στην προσπάθεια περιχαράκωσης της επιδημίας και αποτροπής νέων επιδημιών στο μέλλον.

https://youtu.be/cB5P0Lci4N8

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024