Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Αλλαγή σκυτάλης στην Παρευξείνια Τράπεζα

Αλλαγή σκυτάλης στην Παρευξείνια Τράπεζα

Καθήκοντα προέδρου μέχρι το 2022 αναλαμβάνει ο Ρώσος οικονομολόγο Ντμίτρι Πάνκιν

Αλλαγή σκυτάλης πραγματοποιήθηκε στη διακρατική Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης («Παρευξείνια»), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, με την προεδρία της να περνά για την επόμενη τετραετία στον Ρώσο οικονομολόγο Ντμίτρι Πάνκιν (Dmitry Pankin), ο οποίος διαδέχεται στο «τιμόνι» τον Τούρκο Ισάν Ουγούρ Ντελικανλί (Ihsan Ugur Delikanli).

Ο κ. Πάνκιν, γεννηθείς το 1957, προτάθηκε για τη θέση του προέδρου από την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ η θητεία του, που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Διοικητών της Τράπεζας, θα διαρκέσει μέχρι και τον Ιούλιο του 2022.

Ενέργεια, τραπεζικός τομέας και διεθνείς οικονομικές σχέσεις είναι παρόντα στο βιογραφικό του νέου προέδρου της Παρευξείνιας, ο οποίος έχει διατελέσει μεταξύ άλλων αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρασιατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Αναλυτικότερα, ο κ. Πάνκιν αποφοίτησε από το Τμήμα Οικονομικών του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης και κατέχει διδακτορικό στις οικονομικές επιστήμες.

Το 1999-2000 ήταν επικεφαλής τμήματος του Ενοποιημένου Συστήματος Ενέργειας της Ρωσίας, ήτοι της holding της Εθνικής Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Μεταξύ 2000 και 2003 διατέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης της Αγίας Πετρούπολης, ενώ στη συνέχεια, το 2004, εντάχθηκε στο δυναμικό του υπουργείου Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πριν γίνει αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών το 2008.

Το 2011-2013 ήταν επικεφαλής της Υπηρεσίας Ομοσπονδιακών Οικονομικών Αγορών της Ρωσίας, ενώ το 2013 ανέλαβε εκ νέου τα καθήκοντα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και ταυτόχρονα τη θέση του Κυβερνήτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Παρευξείνια Τράπεζα μέχρι το 2015, οπότε και μετακινήθηκε στην Ευρασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα ώς πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου μέχρι το τέλος του 2017.

Η Ρωσία, μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία, κατέχουν τα υψηλότερα μερίδια στην Παρευξείνια Τράπεζα, στην οποία μετέχουν 11 χώρες: Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Μολδαβία Ουκρανία και Ρουμανία.

Ο κ. Πάνκιν διαδέχεται -όπως προαναφέρθηκε- τον Ισάν Ουγούρ Ντελικανλί, στη διάρκεια της θητείας του οποίου (2014-2018) οι χρηματοδοτήσεις της Τράπεζας προς την Ελλάδα και τις ελληνικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν σημαντικά.

Συγκεκριμένα, στο εν λόγω τετραετές διάστημα έφτασαν στα 524,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα 15 έτη (από ιδρύσεώς της εν έτει 1999 μέχρι τον Ιούλιο του 2014 δεν είχαν ξεπεράσει τα 252,3 εκατ. ευρώ). Μάλιστα, μέχρι το τέλος του 2018 αναμένεται να εγκριθούν άλλα πέντε πρότζεκτ στην Ελλάδα.

Ως αποτέλεσμα της εντυπωσιακής αυτής αύξησης, η οποία «μεταφράζεται» στη χρηματοδότηση 10 πρότζεκτ στην τετραετία, έναντι 16 στη δεκαπενταετία, η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον δεύτερη στη λίστα των χωρών με τον μεγαλύτερο όγκο χρηματοδότησης από την Παρευξείνια, με μερίδιο 17% επί του χαρτοφυλακίου της τράπεζας, έναντι μόλις 4% προ τετραετίας.

Μεταξύ άλλων, η Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει ή συγχρηματοδοτήσει στην τετραετία εταιρείες όπως η MLS Πληροφορική, η Χατζηϊωάννου Βιομηχανική και Εμπορική Α.Ε, η Marmor, η Enegean Oil & Gas, ο ΟΤΕ και η Fraport.

Sports in

Έτσι «έστησαν» τον Ολυμπιακό στον Βόλο (vid)

Ο Ηλίας Σπάθας σχολίασε τις διαιτητές αποφάσεις στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Βόλο. «Η διαιτησία βρισκόταν σε τρικυμία».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023