Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ηχηρό μήνυμα Βερολίνου: Μην κάνετε μονομερείς ενέργειες στην οικονομία

Ηχηρό μήνυμα Βερολίνου: Μην κάνετε μονομερείς ενέργειες στην οικονομία

Οι δανειστές μπλόκαραν τη δόση λόγω της «μονομερούς» μείωσης του ΦΠΑ στα νησιά

Τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Αυγούστου αναμένεται να καθυστερήσει η εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ στην Ελλάδα λόγω παράτασης της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Παρά τα μηνύματα αισιοδοξίας των προηγουμένων ημερών από Αθήνα και Βρυξέλλες ότι το χθεσινό Eurogroup ήταν τυπική διαδικασία για την Ελλάδα, τα πράγματα ήταν διαφορετικά.

Πρόκειται για μια απροσδόκητη εξέλιξη, που δείχνει ότι, παρά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί συνεννόησης με την Κομισιόν, η Ελλάδα δεν ακολούθησε τη σωστή διαδικασία. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωνε πως «όσο είμαι πρωθυπουργός» και «όσο διαρκεί η μεταναστευτική κρίση ο ΦΠΑ δεν θα αυξηθεί».

Με αφορμή την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναστείλει την αύξηση του ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου που υποδέχονται μεγάλο αριθμό προσφύγων η Γερμανία εξέφρασε ενστάσεις για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης στήριξης ύψους 15 δισ. ευρώ, «παγώνοντας» την αποδέσμευση των χρημάτων.

Καμιά υποχώρηση

Με την στάση της η Γερμανία θέλει να καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία «έκπτωση» στην Ελλάδα μετά το τέλος του μνημονίων.  Το μήνυμα είναι σαφές προς την κυβέρνηση. Οι υποχρεώσεις παραμένουν και δεν αίρονται μονομερώς, χωρίς συμφωνία με τους επιτηρητές, όπως φαίνεται ότι συνέβη με την αναστολή του ΦΠΑ.

Κάτι, δηλαδή, που συνεπάγεται ότι δεν υπάρχει περίπτωση αναστολής ή ακύρωσης και του μέτρου μείωσης των συντάξεων.

Σε μια συνεδρίαση η οποία έδειξε πώς θα είναι η σκληρή εποπτεία που μας περιμένει, η Γερμανία μπήκε μπροστά προκειμένου να παγώσει την εκταμίευση της δόσης και να επιβεβαιώσει όσους έλεγαν ότι το Βερολίνο είναι ενοχλημένο με τη μονομερή ενέργεια της Αθήνας για τον ΦΠΑ στα νησιά.

Για να ξεμπλοκάρει το θέμα το επόμενο διάστημα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε πρώτον ότι ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά θα καταργηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2019 και δεύτερον ότι η Ελλάδα θα βρει από άλλη πηγή την απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 28 εκατ. ευρώ που θα εισέπραττε τους έξι μήνες που ισχύει η παράταση.

Το παρασκήνιο για την μετάθεση της καταβολής της δόσης των 15 δισ. ευρώ, λόγω της μετάθεσης της αύξησης του ΦΠΑ έγινε γνωστό όταν ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο ανέφερε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδρίασαν με την ιδιότητα των κυβερνητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και ενέκριναν την αναθεωρημένη έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών, το Συμπληρωματικό Μνημόνιο και την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Κατόπιν ανέφερε πως η εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ θα γίνει στις αρχές Αυγούστου και αφού πρώτα υπάρξουν όλες οι απαραίτητες κοινοβουλευτικές εθνικές εγκρίσεις.

Ομως, το μήνυμα που εστάλη στην Αθήνα ήταν ξεκάθαρο κι έχει να κάνει με τη μεταμνημονιακή εποπτεία. Οταν ανάγεται σε μείζον θέμα ο ΦΠΑ των 28 εκατ. ευρώ τότε είναι φανερό ότι το αφήγημα της καθαρής εξόδου και οι φιέστες με τις γραβάτες είναι μόνο επικοινωνιακά τεχνάσματα. Η ουσία είναι ότι το μνημόνιο είναι εδώ με διαφορετική μορφή αλλά με ένα δεδομένο, ότι οι δανειστές θα έχουν στο μικροσκόπιο την Ελλάδα και δεν θα ανέχονται μονομερείς ενέργειες.

Διαβάστε επίσης:

«Καψώνι» Τσακαλώτου σε Καμμένο

Γερμανικό «καψώνι» στην Ελλάδα: Δεν δίνουν 15 δισ. για… 28 εκατ. ευρώ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024