Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανικό «καψώνι» στην Ελλάδα: Δεν δίνουν 15 δισ. για... 28 εκατ. ευρώ

Γερμανικό «καψώνι» στην Ελλάδα: Δεν δίνουν 15 δισ. για… 28 εκατ. ευρώ

Προσωρινό μπλόκο στην εκταμίευση της δόσης καθώς δεν εγκρίθηκε από το γερμανικό κοινοβούλιο. Δεσμεύσεις από την Αθήνα ότι θα βρει ισοδύναμα

Γερμανικό μπλόκο στην εκταμίευση της δόσης των 15 δις ευρώ, προέκυψε αίφνης με τους δανειστές να συνδέουν το γεγονός αυτό με την μονομερή ενέργεια Τσίπρα να μην αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, θα υπάρξει καθυστέρηση στην εκταμίευση γιατί δεν τηρήθηκε η δέσμευση που είχε λάβει η Ελλάδα απέναντι στους δανειστές.

Ετσι, το γεγονός ότι δεν ολοκληρώθηκε η έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο συνδέεται με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην αυξήσει το ΦΠΑ σε πέντε νησιά.

Αυτό ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα και δεν ξεπερνά τα 28 εκατ. ευρώ αλλά πρόκειται για θέμα αρχής για τους δανειστές.

Ωστόσο, η Αθήνα δεσμεύτηκε ότι θα βρει ισοδύναμα ύψους 28 εκατ. ευρώ από αλλού στον προϋπολογισμό. Αυτό είναι μια σημαντική δέσμευση που θα επιτρέψει και στη γερμανική βουλή να εγκρίνει τη συμφωνία, τόνισε ο επικεφαλής του ESM, σημειώνοντας ότι το Βερολίνο αναμένεται να κρατήσει την ίδια στάση και στο συμβούλιο του ESM.

Σε σχετική ερώτηση, ο επικεφαλής του Eurogroup Μαριο Σεντένο τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει τεράστιες προσπάθειες να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα και να δείξουν ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων. «Το τέλος του προγράμματος είναι πολύ κρίσιμο για ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να παραμείνει στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις».

Ο Πιέρ Μοσκοβισι τόνισε: «Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι αυτό δεν είναι καταστροφικό, καθώς δεν αναμένεται να καθυστερήσει την εκταμίευση της δόσης.

Το δεύτερο είναι, να επιμείνουμε στο νούμερο. Είναι 28 εκατ. ευρώ. Αντιλαμβάνομαι τις επιφυλάξεις, σέβομαι το γερμανικό κοινοβούλιο, αλλά αυτό το ποσόν δεν αναμένεται να θέσει σε κίνδυνο το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%. Η Ελλάδα υπεραποδίδει κάθε χρόνο και το νούμερο είναι πολύ μικρό».

Ο Μάριο Σεντένο σημείωσε ότι η απόφαση για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ επικυρώθηκε από 18 χώρες. Η τελική απόφαση που θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης θα ληφθεί όταν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια.

«Περιμένω ότι αυτό θα συμβεί στις αρχές του Αυγούστου», σημείωσε.

Αυτή, τόνισε, ήταν η τελευταία συνάντηση με την Ελλάδα σε πρόγραμμα. Καλωσορίσαμε το σχέδιο της Κομισιόν για τη μεταμνημονιακή εποπτεία, που ξεκινά στα μέσα Αυγούστου, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο κ. Σεντένο υπογράμμισε ότι παρά τις διεθνείς αβεβαιότητες, είμαστε βέβαιοι για την ανθεκτικότητα της ευρωζώνης. Τα χρόνια μεταρρυθμίσεων αποδίδουν. Πρέπει να παραμείνουμε στο δρόμο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Συμφωνήσαμε, τόνισε, ότι το χτίσιμο μαξιλαριών ρευστότητας παραμένει βασική προτεραιότητα για τις χώρες με υψηλό χρέος.

Η Ελλάδα είναι στο δρόμο επιστροφής στην ομαλότητα, καθώς ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, σημείωσε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024