Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, την οποία κατήγγειλε για θεσμική χειραγώγηση και για πλήρη ευτελισμό των θεσμών, εξαπέλυσε από τη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, η κυβέρνηση επιδίδεται σε φθηνά παιχνίδια γύρω από τις εκλογές της αυτοδιοίκησης, τον εκλογικό νόμο και το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών: «Βλέπουμε τώρα τα φτηνά και εναλλασσόμενα παιχνίδια της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση, σε σχέση με το εκλογικό σύστημα, σε σχέση με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, που από το ιδανικό σημείο του Οκτωβρίου επανήλθε στον Μάιο. Βλέπουμε  τα παιχνίδια με τη θητεία των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης,  τον ωμό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση υπονομεύει  το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθιστώντας την αδύναμη να ασκήσει τις συνταγματικά προβλεπόμενες αρμοδιότητές της και να υπηρετήσει τις τοπικές κοινωνίες. Βλέπουμε  ότι αλλοιώνεται ο θεσμός του δημοτικού συμβουλίου, γιατί το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι μία μικρή Βουλή, δεν είναι ένα όργανο αντιπροσωπευτικό όπως είναι τα κοινοβούλια, εθνικά ή πολιτειακά.  Το δημοτικό συμβούλιο είναι ένα ενεργό διοικητικό όργανο, ένα συλλογικό όργανο της διοίκησης που λαμβάνει αποφάσεις, εκδίδοντας διοικητικές πράξεις.  Άρα, όταν δεν μπορούν να ληφθούν αυτές οι αποφάσεις και να εκδοθούν αυτές οι διοικητικές πράξεις, παραλύει ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης, μετατρέπεται σε έναν θεσμό πολιτικό, πολιτικής πίεσης, πολιτικής συναλλαγής, αλλά όχι σε έναν θεσμό που υπηρετεί την τοπική κοινωνία με πρακτικό και αποτελεσματικό τρόπο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος ενώ υπογράμμισε ότι όσο πιο σύντομα τελειώσει αυτή η περίοδος του ευτελισμού των θεσμών τόσο καλύτερα θα είναι για τη δημοκρατία.

Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και σε ένα ακόμη σημαντικό θέμα, Όπως είπε:

«Αναδεικνύεται η τεράστια, η αναντικατάστατη σημασία του Συντάγματος, του τυπικού και αυστηρού Συντάγματος που αναθεωρείται με μία πολύ συγκεκριμένη διαδικασία, πολύπλοκη διαδικασία, αυτήν του άρθρου 110, η οποία προϋποθέτει δύο Βουλές, παρεμβολή του εκλογικού σώματος και αυξημένη πλειοψηφία 3/5, ως εγγύηση της μακροπρόθεσμης σχέσης της δημοκρατίας με τον εαυτό της, της δημοκρατίας με την ιστορία και τους θεσμούς».

 

Αναθεώρηση Συντάγματος και δημοψήφισμα

Ο κ. Βενιζέλος ζητά την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας επί της ουσίας καθώς αναφέρει:

«Τώρα που μπήκαμε στην εποχή του ευτελισμού των θεσμών, της θεσμικής έντασης, τώρα θα γίνει και το επόμενο βήμα, το μεγάλο παιχνίδι που αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος, που αφορά την απονεύρωση των εγγυήσεων του Συντάγματος και που, όπως έχω πει εδώ και πάρα πολλούς μήνες, θα πάρει και τη μορφή της ευθείας προσβολής του Συντάγματος, του άρθρου 110, με τη διοργάνωση και προκήρυξη δήθεν συμβουλευτικού δημοψηφίσματος για διάφορα δημοφιλή θέματα, τα οποία συνδέονται με την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ευτυχώς που και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως βουλευτής της αντιπολίτευσης και καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου, έχει ήδη από το 2011 ταχθεί, ρητά και κατηγορηματικά, κατά της δυνατότητας χρήσης της διαδικασίας του δημοψηφίσματος για θέματα σχετιζόμενα με την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Δεν έχουμε δει το σκηνικό με το σενάριο των τριπλών εκλογών το Μάιο του 2019. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορεί να φθάσει αυτή η ιστορία μέχρι το Μάιο του 2019. Βλέπουμε τι γίνεται στο ΝΑΤΟ με αυτήν την κωμική εικόνα, όπου ο Πρωθυπουργός πανηγυρίζει για τη συμφωνία με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και για την πρόσκλησή της στο ΝΑΤΟ, υπό τους όρους της συμφωνίας, και ο Υπουργός Άμυνας δηλώνει στους δημοσιογράφους, από την έδρα του ΝΑΤΟ, ότι δεν πρόκειται ποτέ να ενταχθεί η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ, γιατί δεν πρόκειται ποτέ να ισχύσει αυτή η πανηγυριζόμενη συμφωνία για το όνομα και όλα τα συναφή.  Είναι αυτό εικόνα εξωτερικής πολιτικής ή πιστεύετε ότι αυτά που συμβαίνουν σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα της πιθανής κύρωσης της συμφωνίας από τη Βουλή και άρα της ρήξης της συμμαχίας, αυτής της αιμομικτικής σχέσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, δεν επηρέασαν την τροπολογία, την δήθεν βουλευτική, των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που τροποποίησε και απεδέχθη ο κ. Σκουρλέτης, φέρνοντας ξανά τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης από τον Οκτώβριο στον Μάιο.

Μα προφανώς αυτό συνδέεται με τα παιχνίδια του δήθεν διαζυγίου, άρα με τα παιχνίδια μίας τεχνητής έντασης που στην ουσία υπονομεύει και την εξωτερική πολιτική και τη δημοκρατική ομαλότητα και το κύρος των θεσμών».