Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Να δικαστούν οι δύο στρατιωτικοί ζήτησε ο Τσίπρας από τον Ερντογάν

Να δικαστούν οι δύο στρατιωτικοί ζήτησε ο Τσίπρας από τον Ερντογάν

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Τσίπρα στην εξέλιξη της υπόθεσης των δύο στρατιωτικών, καθώς ζήτησε από τον κ. Ερντογάν «να δικαστούν», τη στιγμή που μέχρι σήμερα η επίσημη κυβερνητική γραμμή ζητούσε την άμεση απελευθέρωσή τους

Το βαρύ κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν. «Η συνάντησή μου με τον τούρκο πρόεδρο δεν από τις πιο εύκολες θα έλεγα… Διήρκεσε δύο ώρες» ήταν το σχόλιο του έλληνα πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως έθεσε στον τούρκο πρόεδρο το σύνολο της διμερούς ατζέντας, δίνοντας έμφαση στο ζήτημα των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται εδώ και τέσσερις μήνες σε φυλακές της Αδριανούπολης, με τον Ερντογάν να απαντά…. με αναφορά στους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα.

«Τον ενημέρωσα για τη δικαστική εξέλιξη του ζητήματος. Στην Ελλάδα, η ελληνική δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη» τόνισε ο κ. Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας πάντως, ότι δεν υπήρχε σαφής συσχέτιση των δύο θεμάτων, αλλά ο τούρκος θεωρεί μείζον θέμα την έκδοση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών.

«Δεν μπορεί να συσχετίζονται αυτά τα θέματα του εξήγησα» σημείωσε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η αναφορά του κ. Τσίπρα στην εξέλιξη της υπόθεσης των δύο στρατιωτικών, καθώς ζήτησε από τον κ. Ερντογάν «να δικαστούν», τη στιγμή που μέχρι σήμερα η επίσημη κυβερνητική γραμμή ζητούσε την άμεση απελευθέρωσή τους.

«Η ελληνική πλευρά δεν ζητάει κάποια χάρη, αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Να δικαστούν και να επιστρέψουν στις οικογένειες τους» τόνισε χαρακτηριστικά.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στις 25 Ιουνίου, μία ημέρα μετά τη νίκη Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί και του έθεσε το ζήτημα των στρατιωτικών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού εκείνη την ημέρα, κατά τη συνομιλία, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη για άμεση απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία χωρίς κατηγορητήριο εδώ και 3,5 μήνες, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει αυτό το ζήτημα για τις σχέσεις μας.

Μείωση της έντασης στο Αιγαίο

Αναφορικά με το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, ο έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως παρουσίασε στον Ερντογάν τα στοιχεία της «αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας», υπογραμμίζοντας πως «συμφωνήσαμε να θέσουμε τις βάσεις για μείωση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο».

Επιπλέον, τόνισε πως υπενθύμισε στον τούρκο πρόεδρο ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα του είχε πει πως η Ελλάδα το 2018 γυρίζει σελίδα και «είναι στο χέρι της Τουρκίας να γυρίζουν και οι σχέσεις των δύο χωρών ωστόσο η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο συνεχίζεται και αντιμετωπίζεται».

Για προσφυγικό

Ερωτηθείς εάν συζήτησαν για το προσφυγικό με τον κ. Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας είπε ότι κουβέντιασαν επί μακρόν για την ορθή εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας και πως οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών θα είναι σε πιο στενή επικοινωνία.

«Το τελευταίο διάστημα δεν παρατηρούμε ανησυχητικά φαινόμενα σε ό,τι αφορά τις ροές και ελπίζω αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα» ανέφερε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Για ΠΓΔΜ και Καμμένο

Kληθείς να σχολιάσει τη διαφορά θέσεων με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, για το «Μακεδονικό», ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι θέσεις και οι απόψεις είναι γνωστές, όπως και οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης.

«Περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση των Σκοπίων θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία των Πρεσπών και εύχομαι να τα καταφέρει γιατί είναι μια ιστορική παρέμβαση που λύνει χρόνια προβλήματα στην εξωτερική μας πολιτική» σημείωσε, προσθέτοντας πως «όταν τα καταφέρει με το καλό, κάποια στιγμή τον Γενάρη, Φλεβάρη, τότε θα κουβεντιάσουν με τον κυβερνητικό εταίρο πώς θα προχωρήσουμε τη διαδικασία, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία».

Για την απέλαση των ρώσων διπλωματών

Για το ζήτημα της απέλασης των ρώσων διπλωματών, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι δεν ανησυχεί, αλλά ότι την ίδια στιγμή είναι υποχρεωμένος να υπερασπίζεται τη διεθνή διπλωματία της χώρας.

«Η Ελλάδα επιζητεί καλές διπλωματικές σχέσεις με όλες τις χώρες, εντούτοις έχουμε την απαίτηση όλες οι χώρες να σέβονται τη διεθνή νομιμότητα και τη διεθνή μας κυριαρχία» υπογράμμισε.

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024