Την πρόσκληση των Συμμάχων του ΝΑΤΟ προς την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών παρέδωσε στον Ζόραν Ζάεφ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, λίγο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Σε μια ειδική τελετή ο Γενς Στόλτενμπεργκ και ο Ζόραν Ζάεφ υπέγραψαν την επιστολή έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών της ΠΓΔΜ. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ συγκινημένος αγκάλιασε τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα και… φίλησε το στυλό με το οποίο μπήκε η ιστορική για την γειτονική χώρα υπογραφή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ αναφερόταν στην υπό ένταξη χώρα ως FYROM ή Σκόπια, ενώ ο Ζάεφ χρησιμοποιούσε τον όρο «Μακεδονία» -χωρίς τον γεωγραφικό προσδιορισμό που προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Με τον ίδιο τρόπο, άλλωστε, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ πανηγύρισε την πρόσκληση του ΝΑΤΟ στο twitter, όπου ανέφερε ότι  η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» γίνεται «μέλος της οικογένειας» του ΝΑΤΟ και ανακοίνωσε ότι το ιστορικό γεγονός θα εορταστεί σε 15 πόλεις της χώρας το Σάββατο.

Θα γίνει το 30º μέλος του ΝΑΤΟ

Ο γγ του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η συμφωνία στο ζήτημα της ονομασίας ήρε το εμπόδιο για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών και τώρα η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ προσέθεσε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας για την ονομασία είναι προς το καλύτερο συμφέρον για την ΠΓΔΜ και την ευρύτερη περιοχή και συνεχάρη τον πρωθυπουργό Ζάεφ για το πολιτικό του σθένος.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι η ΠΓΔΜ θα γίνει το 30º μέλος του ΝΑΤΟ, μόνο όταν ολοκληρωθούν και εφαρμοστούν όλες οι εσωτερικές διαδικασίες που θα επικυρώνουν τη συμφωνία της ονομασίας.

«Είναι μια σημαντική και περήφανη μέρα για τη χώρα και την περιοχή», ανέφερε ο γγ του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η Συμμαχία επιθυμεί να δει τη χώρα στην καρδιά μιας «σταθερής και δημοκρατικής περιοχής», κάτι που σήμερα επιτυγχάνεται.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ευχαρίστησε τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ για την πρόσκληση που απηύθυναν στη χώρα του, λέγοντας ότι είναι μια «ιστορική απόφαση για τη χώρα μου και τους πολίτες της», μετά από δύο δεκαετίες προσπαθειών.

Ο Ζόραν Ζάεφ στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στην χώρα του ως «Μακεδονία» και ευχαρίστησε τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ που βοήθησαν στο όραμα της χώρας του.

Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στη σταθερότητα στα Βαλκάνια στο μέλλον, προσέθεσε ο Ζόραν Ζάεφ και ευχαρίστησε τον γγ του ΝΑΤΟ για τη στήριξή του στις προσπάθειες της χώρας του.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κάλεσε τους πολίτες της χώρας του να γιορτάσουν το ιστορικό γεγονός της πρόσκλησης στο ΝΑΤΟ στις 14 Ιουλίου.

Φιέστα σε 15 πόλεις της ΠΓΔΜ

Νωρίτερα, προσερχόμενος στην αίθουσα όπου διεξάγεται η Σύνοδος, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κάλεσε τους πολίτες της χώρας του να δώσουν βροντερό «παρών» στους εορτασμούς που θα στηθούν το Σάββατο, 14 Ιουλίου, σε 15 πόλεις, με αφορμή την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο MIA, ο κ. Ζάεφ είπε: «Η Μακεδονία από σήμερα πηγαίνει μόνο μπροστά και οι πολίτες της έκαναν το big bang. Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να προσκαλέσει τη Μακεδονία να γίνει η 30ή χώρα-μέλος της. Λάβαμε πρόσκληση για να γίνουμε σύμμαχοι των πιο ισχυρών χωρών στον κόσμο. Πετύχαμε τους κοινούς στόχους μας, τα κοινά όνειρα και τις ελπίδες μας».

Συνεχίζοντας λοιπόν ο κ. Ζάεφ είπε: «Ας συνεχίσουμε έτσι στην επόμενη μεγάλη απόφασή μας, όταν θα πούμε όλοι «ναι» (σ.σ.: εννοεί το δημοψήφισμα του φθινοπώρου για τη συμφωνία των Πρεσπών) στο μέλλον μας και στο μέλλον της Μακεδονίας. Σας προσκαλώ το Σάββατο 14 Ιουλίου για να γιορτάσουμε όλοι μαζί, με μακεδονική μουσική, σε πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα. Η κυβέρνηση οργανώνει εορτασμούς σε 15 πόλεις, στους οποίους θα πούμε μπράβο στη χώρα μας που πηγαίνει μπροστά».