Οι ασθενείς με Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου και κυρίως με νόσο του Crohn, αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τα συμπεράσματα επιδημιολογικής μελέτης στη Βορειοδυτική Ελλάδα, για τα έτη 1982 -2015.

Τα ΙΦΝΕ περιλαμβάνουν τη νόσο Crohn και την ελκώδη κολίτιδα, οι οποίες χαρακτηρίζονται από φλεγμονή (βλάβες, εξοίδηση, έλκη και αιμορραγία) του πεπτικού συστήματος. Η ελκώδης κολίτιδα προσβάλλει την εσωτερική επιφάνεια του παχέος εντέρου (κόλον και ορθό), ενώ η νόσος Crohn είναι δυνατό να προσβάλλει οποιοδήποτε τμήμα του πεπτικού σωλήνα, από το στόμα μέχρι τον πρωκτό. Και οι δύο παθήσεις είναι αντιμετωπίσιμες και μέσω της κατάλληλης θεραπείας οι περισσότεροι ασθενείς είναι σε θέση να συνεχίσουν να ζουν μία σχεδόν φυσιολογική ζωή.

Η έγκαιρη διάγνωση των ΙΦΝΕ μπορεί να επιτευχθεί με άμεση επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο των ασθενών που εμφανίζουν διαρροϊκές κενώσεις, κοιλιακό άλγος και απώλεια αίματος από το πεπτικό.

Εξίσου μεγάλη σημασία για τους ασθενείς με ΙΦΝΕ έχει και η τακτική τους παρακολούθηση από γαστρεντερολόγο, δεδομένου ότι οι συνεχείς εξελίξεις στο πεδίο της φαρμακευτικής αγωγής συμβάλλουν στην επίτευξη μιας ικανοποιητικής ποιότητας ζωής για τους πάσχοντες.

Η Ελλάδα διαθέτει πλέον πολλά Εξειδικευμένα Κέντρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της επικράτειας και σημαντικό αριθμό εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων, που μπορούν να παρακολουθήσουν εξαιρετικά τους ασθενείς.

Πόσοι όμως γνωρίζουμε τι σημαίνει να ζεις με ΙΦΝΕ;

Η ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Ταξιδεύοντας στον κόσμο των ΙΦΝΕ», που προέκυψε από μια ιδέα ασθενών με ΙΦΝΕ, επιχειρεί να παρουσιάσει την καθημερινότητά τους με μια νότα αισιοδοξίας και παράλληλα να ευαισθητοποιήσει τον γενικό πληθυσμό «περνώντας» πολλαπλά μηνύματα.

 

Η μουσική που ακούγεται στο βίντεο, γράφτηκε από την Βάσω – Ραφαέλα Βακουφτσή, ασθενή με Νόσο του Crohn και μέλος του Συλλόγου Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας.

Η πρώτη προβολή της ταινίας έγινε στις 19 Μαΐου 2018, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας ΙΦΝΕ.