Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κλυδωνίζεται η κυβέρνηση Μέι: Παραιτήθηκε και ο ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον

Κλυδωνίζεται η κυβέρνηση Μέι: Παραιτήθηκε και ο ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον υπέβαλε την παραίτησή του, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον υπέβαλε την παραίτησή του, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

«Σήμερα το απόγευμα η πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Ο αντικαταστάτης του θα ανακοινωθεί σύντομα. Η πρωθυπουργός ευχαριστεί τον Μπόρις για το έργο του» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Τζόνσον είναι ο τρίτος υπουργός -το τελευταίο 24ωρο- που προτιμά να φύγει από τη βρετανική κυβέρνηση από το να μείνει και να στηρίξει το σχέδιο της Τερέζα Μέι για «ήπιο» Brexit.

Είχαν προηγηθεί οι παραιτήσεις των υπουργών που είχαν την ευθύνη για το Brexit, Ντέβιντ Ντέιβις και Στιβ Μπέικερ.

Η παραίτηση Τζόνσον προκάλεσε «πολιτικό σεισμό» και αναμένεται να θέσει υπό αμφισβήτηση όλη την πολιτική Μέι, αυξάνοντας τον κίνδυνο η πρωθυπουργός να βρεθεί αντιμέτωπη με ψήφο δυσπιστίας.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός μίλησε στους βουλευτές της στις το απόγευμα της Δευτέρας σε κακό -πλέον- κλίμα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και για «no deal».

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, οι σχέσεις της Μέι με τον υπουργό Εξωτερικών ήταν πολύ άσχημες.

Η κυβέρνησή εμφανίζεται διχασμένη για το Brexit, ενώ όπως αναφέρουν οι Times, η Μέι φέρεται να έχει δηλώσει πολύ στενούς συνεργάτες της ότι θα απέλυε τον Τζόνσον αν εκείνος προσπαθούσε να υπονομεύσει τη διαπραγματευτική θέση του Λονδίνου στο Brexit, που είχε συμφωνήσει την Παρασκευή το υπουργικό συμβούλιο.

Το υπουργικό υιοθέτησε την Παρασκευή «κοινή θέση», όπως την ανέφεραν οι ίδιοι, υπέρ δημιουργίας «ζώνης ελευθέρου εμπορίου» μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ μετά το Brexit.

«Κινδυνεύουμε να γίνουμε αποικία της ΕΕ»

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταλήξει αποικία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποιεί ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον στην επιστολή του προς την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, με αφορμή την αποκάλυψη του σχεδίου της κυβέρνησης που θέλει να διατηρήσει μια στενή εμπορική σχέση με τις Βρυξέλλες και μετά το Brexit.

Αντιμέτωπη με ψήφο εμπιστοσύνης

Πλέον, οι πιθανότητες για να βρεθεί η Μέι αντιμέτωπη με ψήφο εμπιστοσύνης στο κόμμα της, αυξάνονται κατακόρυφα, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως σε μια τέτοια διαδικασία η Μέι θα βγει κερδισμένη ωστόσο, αν χάσει, κινδυνεύει να χάσει την ηγεσία του κόμματός της, με τον Μπόρις Τζόνσον να είναι ανάμεσα στους πιθανούς υποψήφιους διαδόχους.

Αν βρεθούν οι 48 που θα υπογράψουν την επιστολή για να τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης, τότε η διαδικασία θα διεξαχθεί.

Το πρώτο «σοκ»

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Κυριακή, τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν και ο Βρετανός υπουργός που ήταν αρμόδιος για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Ντέιβιντ Ντέιβις, αλλά και ο υφυπουργός του, Στιβ Μπέικερ, εν μέσω καταγγελιών πως η πολιτική που προωθεί η Τερέζα Μέι υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.

Για την Τερέζα Μέι, της οποίας η κυβέρνηση μοιάζει πιο ασταθής από ποτέ η απώλεια του βασικού διαπραγματευτή της για το Brexit, των υφυπουργών του, αλλά και του Υπουργού Εξωτερικών -ενός από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ- τρεις ημέρες μετά τη συνάντηση στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία στο Τσέκερς, αποτελεί νέο βαρύ πλήγμα και υπογραμμίζει τις βαθιές διαιρέσεις στο Συντηρητικό Κόμμα για τους όρους της εξόδου από την ΕΕ.

Ο Ντέιβις στην επιστολή παραίτησης του υποστήριξε πως η πρόταση της Μέι για ζώνη ελεύθερου εμπορίου ΕΕ- Μεγάλης Βρετανίας με κοινούς κανόνες «δίνει τον έλεγχο μεγάλου τμήματος της οικονομίας μας στην ΕΕ και σίγουρα δεν επαναφέρει τον έλεγχο της βρετανικής νομοθεσίας με κανένα τρόπο».

Ο Ντέιβις ήδη αντικαταστάθηκε από τον Ντομινίκ Ράαμπ και ο αντικαταστάτης του Τζόνσον αναμένεται επίσης να ανακοινωθεί άμεσα, ωστόσο η κατάσταση πλέον δεν είναι τόσο απλή.

Χάνει και τους πολίτες

Πέρα από τα μέλη του κόμματος της, η Τερέζα Μέι χάνει και τους πολίτες, αφού το ποσοστό των Βρετανών ψηφοφόρων, που εγκρίνουν τους χειρισμούς της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, έχει μειωθεί στο 29%, το χαμηλότερο από τότε που ξεκίνησε να διεξάγεται η σχετική έρευνα τον Νοέμβριο του 2016, σύμφωνα με την εταιρία δημοσκοπήσεων ORB International.

Μέι: Ανοιχτό το ενδεχόμενο και για «no deal»

Λίγο αργότερα, η Τερέζα Μέι άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Η Μέι προειδοποίησε πως το κοινοβούλιο θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο για όλες τις πιθανές εκβάσεις, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχομένου «no deal», μίας εξόδου δηλαδή χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ.

«Αν η ΕΕ συνεχίσει την παρούσα πορεία της υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για ένα ατακτο Brexit, χωρίς συμφωνία» τόνισε, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις έως τώρα προτάσεις των Βρυξελλών.

Το καυστικό σχόλιο του Τουσκ

Mε ένα καυστικό σχόλιο αναφέρεται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στις εξελίξεις στο εσωτερικό της βρετανικής κυβέρνησης μετά και την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ουσιαστικά εξαπολύει ουσιαστικά πυρά κατά των Brexiteers και εύχεται να μπορούσε να «φύγει» και η ιδέα του Brexit.

«Βουτιά» για τη Στερλίνα

Σημαντική πτώση κατέγραψε η στερλίνα, μετά την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον που προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Επίθεση από Κόρμπιν

O ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε τη βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, ότι είναι ανίκανη να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση μια συμφωνία για Brexit με δεδομένες τις σοβαρές διαστάσεις απόψεων ανάμεσα στους υπουργούς της για τα σχέδια της.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024