Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε πολιτική κρίση η Βρετανία - Στον αέρα το σχέδιο Μέι για ομαλό Brexit

Σε πολιτική κρίση η Βρετανία – Στον αέρα το σχέδιο Μέι για ομαλό Brexit

Οι παραιτήσεις ήρθαν μόλις τρεις ημέρες μετά την αρχική αποδοχή και από τους δύο του νέου σχεδίου της Μέι, το οποίο προβλέπει σοβαρές υποχωρήσεις της Βρετανίας έναντι των απαιτήσεων των Βρυξελλών, με το πολιτικό μέλλον της Μέι να εμφανίζεται αβέβαιο

Την αποχώρησή τους από τη βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσαν το τελευταίο 24ωρο δύο βασικά στελέχη και κορυφαίοι υπουργοί της Τερέζα Μέι, οι Μπόρις Τζόνσον και Ντέιβιντ Ντέιβις, προκαλώντας αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Οι παραιτήσεις ήρθαν μόλις τρεις ημέρες μετά την αρχική αποδοχή και από τους δύο του νέου σχεδίου της βρετανίδας πρωθυπουργού, το οποίο προβλέπει σοβαρές υποχωρήσεις της Βρετανίας έναντι των απαιτήσεων των Βρυξελλών, με το πολιτικό μέλλον της Μέι να εμφανίζεται αβέβαιο. Η ίδια, μάλιστα, προειδοποίησε για τον κίνδυνο «άτακτου Brexit».

Σε δηλώσεις της μετά την παραίτηση Τζόνσον παραδέχτηκε πως υπάρχουν διαφωνίες για την μετά-Brexit εποχή, εξηγώντας πως η ίδια δεν συμφωνούσε με τους δύο πρώην υπουργούς για τον «καλύτερο τρόπο» να τιμήσουν την απόφαση του λαού για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να διατηρήσουμε μεγαλύτερη ευελιξία στο πώς θα χειριστούμε τις υπηρεσίες. Θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να διατηρήσουμε τον ρόλο-κλειδί μας στις υπηρεσίες και όχι μόνο στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες» τόνισε η Μέι.

Παράλληλα, σε μια τεταμένη συνεδρίαση στο κοινοβούλιο, η βρετανίδα πρωθυπουργός προασπίστηκε το σχέδιό της, τονίζοντας ότι δεν «απεμπολεί» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit.

Όταν ρωτήθηκε δε, για τη δυσαρέσκεια που εκφράζουν για το σχέδιό της οι υποστηρικτές του Συντηρητικού Κόμματος, απάντησε πως «δεν πρόκειται για προδοσία».

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Η Μέι προειδοποίησε πως το κοινοβούλιο θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο για όλες τις πιθανές εκβάσεις, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχομένου «no deal», μίας εξόδου δηλαδή χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ. «Αν η ΕΕ συνεχίσει την παρούσα πορεία της υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για ένα ατακτο Brexit, χωρίς συμφωνία» τόνισε, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις έως τώρα προτάσεις των Βρυξελλών.

Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι η νέα πρόταση του Λονδίνου θα εξεταστεί σοβαρά από τους Ευρωπαίους, γιατί σε διαφορετική περίπτωση ελοχεύει ο κίνδυνος μιας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς την επίτευξη συμφωνίας.

Παράλληλα, η βρετανίδα πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η μεταβατική περίοδος για το Brexit δεν πρόκειται να παραταθεί και ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν θα έχει δικαιοδοσία στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την οριστικοποίηση του «διαζυγίου».

Επεσήμανε δε, πως δεν πρόκειται να προκηρύξει δημοψήφισμα για να εγκριθεί η τελική συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε θα επιδιώξει να καθυστερήσει το Brexit.

Τζόνσον: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταλήξει αποικία της ΕΕ

Ο Μπόρις Τζόνσον με μια σκληρή επιστολή επεξήγησε την απόφασή του να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, προειδοποιώντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταλήξει «αποκία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είναι υποστηρικτής του «σκληρού» Brexit, διαφωνεί με την απόφαση της Μέι να διατηρήσει μια στενή εμπορική σχέση με τις Βρυξέλλες. «Οδεύουμε πραγματικά προς ένα καθεστώς αποικίας. Και πολλοί θα δυσκολευτούν να δουν τα οικονομικά ή πολιτικά πλεονεκτήματα αυτής της συγκεκριμένης διευθέτησης» γράφει στην επιστολή παραίτησής του.

Ο Τζόνσον σημειώνει στην επιστολή αυτή ότι «το όνειρο του Brexit πεθαίνει, πνιγμένο από αχρείαστη αυτοαμφισβήτηση» και ότι η χώρα οδεύει προς ένα «μισο-Brexit». Όπως επισημαίνει, δεν θα μπορούσε, εν πλήρει συνειδήσει, να προασπιστεί τις προτάσεις της Μέι και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να παραιτηθεί.

«Πυρά» από την αντιπολίτευση

Η βρετανική αντιπολίτευση εξαπέλυσε άμεσα «πυρά» κατά της Μέι. Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε τη βρετανίδα πρωθυπουργό πως είναι «ανίκανη να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση» για μια συμφωνία για Brexit, τονίζοντας, παράλληλα, τις «σοβαρές διαστάσεις απόψεων ανάμεσα στους υπουργούς της για τα σχέδιά της».

Και, απευθυνόμενος στη Μέι μέσα στο κοινοβούλιο, είπε πως η κυβέρνησή της πρέπει να τερματιστεί εάν είναι «ανίκανη να κυβερνήσει».

Αντιμέτωπη με ψήφο εμπιστοσύνης

Πλέον, οι πιθανότητες για να βρεθεί η Μέι αντιμέτωπη με ψήφο εμπιστοσύνης στο κόμμα της, αυξάνονται κατακόρυφα, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως σε μια τέτοια διαδικασία η Μέι θα βγει κερδισμένη ωστόσο, αν χάσει, κινδυνεύει να χάσει την ηγεσία του κόμματός της, με τον Μπόρις Τζόνσον να είναι ανάμεσα στους πιθανούς υποψήφιους διαδόχους.

Αν βρεθούν οι 48 που θα υπογράψουν την επιστολή για να τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης, τότε η διαδικασία θα διεξαχθεί.

Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι ίσως να έχουν συγκεντρωθεί αρκετές «υπογραφές» από τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος ώστε να ζητήσουν την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο στο πρόσωπο της Μέι.

«Ψίθυροι ότι βουλευτές των Τόρις έφτασαν τον μαγικό αριθμό των 48 επιστολών που απαιτούνται για τη διεξαγωγή ψήφου εμπιστοσύνης» έγραψε στο Twitter δημοσιογράφος του BBC, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει τρόπο να επιβεβαιώσει αν αληθεύει αυτή η πληροφορία.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024