Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ταϊλάνδη: «Αγώνας με το νερό και το χρόνο» για τη διάσωση των παιδιών

Ταϊλάνδη: «Αγώνας με το νερό και το χρόνο» για τη διάσωση των παιδιών

Η επιχείρηση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς τα 12 παιδιά, πολλά εκ των οποίων δεν γνωρίζουν κολύμβηση, θα πρέπει να καλύψουν εν πολλοίς υποβρυχίως απόσταση περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων έως ότου να φτάσουν στην ασφάλεια

Οι επόμενες τρεις έως τέσσερις ημέρες κατά πάσα πιθανότητα θα είναι το καλύτερο δυνατό «παράθυρο» για την διάσωση των 12 αγοριών και του προπονητή τους που έχουν εγκλωβιστεί σε πλημμυρισμένο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης που συντονίζει την όλη επιχείρηση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν επισήμανε πως η στάθμη των υδάτων έχει υποχωρήσει σε έναν βαθμό, μετά από πολυήμερες προσπάθειες άντλησης από τους δύτες, όμως στη συνέχεια οι επικείμενες βροχοπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν νέες δυσκολίες.

Πρόκειται για «αγώνα με το νερό και τον χρόνο» σημείωσε ο κ. Οσοτανακόρν, προσθέτοντας πως εξαρχής το σχέδιό του προέβλεπε η επιχείρηση να αρχίσει όταν θα υπάρχει ο μικρότερος δυνατός όγκος νερού.

Τόνισε δε, πως οι Αρχές αναμένουν την άφιξη δύο πολυμελών ομάδων εθελοντών δυτών, που θα φτάσουν στο σημείο σήμερα και αύριο, και στη συνέχεια θα μπορούν να αρχίσουν την επιχείρηση. Σε κάθε περίπτωση όμως, η επιχείρηση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς τα 12 παιδιά, πολλά εκ των οποίων δεν γνωρίζουν κολύμβηση, θα πρέπει να καλύψουν εν πολλοίς υποβρυχίως απόσταση περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων έως ότου να φτάσουν στην ασφάλεια, αν και θα συνοδεύονται από δύτες.

Ένας πεπειραμένος δύτης χρειάζεται ένδεκα ώρες για την όλη διαδρομή: έξι ώρες για να φτάσει έως το σπήλαιο όπου βρίσκονται τα παιδιά και πέντε ώρες για να επιστρέψει χάρη στα ρεύματα. Σε μια ένδειξη του πόσο επικίνδυνο είναι το εγχείρημα, ένας δύτης των ένοπλων δυνάμεων της Ταϊλάνδης έχασε τη ζωή του την Παρασκευή.

Ένας ακόμα παράγοντας κινδύνου είναι η σταδιακή εξάντληση του οξυγόνου στην σπηλιά, που εκτιμάται πως έχει πέσει στο 15%, έξι μονάδες χαμηλότερα από το φυσιολογικό.

Περισσότερες από 100 γεωτρήσεις

Τα σωστικά συνεργεία έχουν ακολουθήσει και μια ακόμα πιθανή οδό, επιχειρώντας περίπου 100 γεωτρήσεις ώστε να φτάσουν στα εγκλωβισμένα παιδιά.

«Πραγματοποιήσαμε περισσότερες από εκατό γεωτρήσεις. Όμως δεν έχουμε ακόμα εντοπίσει τη θέση τους» δήλωσε ο επικεφαλής του πυρήνα διαχείρισης της κρίσης. «Η υγεία των παιδιών μέσα στο σπήλαιο είναι καλή» διαβεβαίωσε επίσης, παρά τις ανησυχίες ότι πέφτουν τα επίπεδα του οξυγόνου.

Τα σημειώματα των παιδιών και η συγγνώμη του προπονητή

Συγγνώμη από τους γονείς των παιδιών ζητεί ο προπονητής ποδοσφαίρου που συνοδεύει τους 12 μαθητές, με επιστολή που τους έστειλε μέσω των δυτών.

«Ευχαριστώ για όλη την ηθική υποστήριξη, ζητώ συγγνώμη απ’ όλους τους γονείς» γράφει ο 25χρονος προπονητής, Εκαπόλ Τσανταουόνγκ, στην επιστολή που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τους διασώστες.

Μετά τη δημοσιοποίηση δύο βίντεο, το πρώτο από την ανακάλυψη της ομάδας το βράδυ της Δευτέρας από βρετανούς δύτες και το δεύτερο γυρισμένο την Τρίτη, κανένα άλλο βίντεο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Επίσης η τηλεφωνική σύνδεση που επιχείρησαν να εγκαταστήσουν οι αρχές, ξετυλίγοντας χιλιόμετρα καλωδίου μέσα στο σπήλαιο, ουδέποτε λειτούργησε.Όμως, σήμερα οι διασώστες έδωσαν στη δημοσιότητα επιστολές που έχουν γράψει τα παιδιά προς τις οικογένειές τους και οι οποίες αποτελούν τις πρώτες, μετά την Τρίτη, δημόσιες αποδείξεις ότι βρίσκονται στη ζωή.

«Μην ανησυχείτε, μπαμπά και μαμά, πάνε δύο εβδομάδες που έφυγα, αλλά θα ξανάρθω να σας βοηθήσω στο μαγαζί» γράφει ο Μπιού, οι γονείς του οποίου έχουν ένα μικρό παντοπωλείο.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024