Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ρητορική του μίσους φέρνει τραγωδίες

Η ρητορική του μίσους φέρνει τραγωδίες

Είναι εμφανές ότι εκεί που δημόσια πρόσωπα σπέρνουν το μίσος αργά ή γρήγορα ο θάνατος θα θερίσει αθώες ζωές

Οσοι παρακολουθούν έστω και από μακριά την ιλαροτραγωδία στην οποία έχει εξελιχθεί η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, περίμεναν ότι αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε αυτό που συνέβη πρόσφατα στην Ανάπολις.

Ενας 38χρονος λευκός, οπλισμένος με ένα τουφέκι, μπήκε στην αίθουσα σύνταξης της εφημερίδας Capital Gazette στην πρωτεύουσα της πολιτείας Μέριλαντ και σκόρπισε το θάνατο.

Τέσσερα από τα θύματά του υπέκυψαν επιτόπου, το πέμπτο υπέκυψε στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν ευτυχώς ελαφρά.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει βάλει στο στόχαστρό του τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία. Ποιος θα ξεχάσει τον αλγεινό τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονταν στους δημοσιογράφους οι άνδρες ασφαλείας στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις.

Η ρητορική του μίσους εναντίον των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας με τον αμερικανό πρόεδρο να καταφέρεται σχεδόν καθημερινά στο Twitter εναντίον του ενός ή του άλλου ενημερωτικού μέσου ή κάποιου δημοσιογράφου.

Οι οπαδοί του δεν πάνε πίσω: ο ημιπαραράφρων Μίλο Γιαννόπουλος τον τελευταίο καιρό έστελνε απειλητικά μηνύματα σε δημοσιογράφους και αναρτούσε παραληρήματα εναντίον τους στο Instagram. «Δεν καταλαβαίνω γιατί οι πολίτες δεν έχουν αρχίσει ακόμα να πυροβολούν τους δημοσιογράφους» έγραφε σε πρόσφατη ανάρτησή του.

Δεν χρειάζεται να πούμε ότι πολλοί από τους 340.000 ανθρώπους που τον ακολουθούν ενθουσιάστηκαν με την προτροπή του και την αναπαρήγαν χιλιάδες φορές.

Το Instagram αρνήθηκε στην αρχή να κατεβάσει την ανάρτηση αυτή, αλλά μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στο Μέριλαντ, την κατέβασαν ζητώντας συγγνώμη γιατί δεν τον είχαν κάνει νωρίτερα.

Είναι εμφανές ότι εκεί που δημόσια πρόσωπα σπέρνουν το μίσος αργά ή γρήγορα ο θάνατος θα θερίσει αθώες ζωές.

Όμως οι δημοσιογράφοι δεν έχουν μπει στο στόχαστρο μόνο στην Αμερική. Στη γειτονική Τουρκία φυλακίζονται με συνοπτικές διαδικασίες για το γεγονός ότι ασκούν κριτική στον Ερντογάν, ενώ στο Ισραήλ οι ελεύθεροι σκοπευτές του στρατού δεν διστάζουν να πυροβολήσουν ρεπόρτερ και φωτογράφους που καλύπτουν τα γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας και στα κατεχόμενα.

Όμως και στη χώρα μας η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει φτάσει τη ρητορική του μίσους εναντίον των δημοσιογράφων σε απίστευτο κρεσέντο. Από την πρώτη στιγμή έκαναν λόγο για διαπλοκή και εκδοτικά συμφέροντα και βοθρο-κάναλα και ότι άλλο κοσμητικό μπορεί να φανταστεί κανείς. Η προσπάθειά τους να καλύψουν τις αντιλαϊκές πολιτικές που επιβάλλουν τους έχει οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον της ενημέρωσης.

Ευτυχώς στη χώρα μας δεν έχουμε θρηνήσει θύματα.

Αλλά η δαιμονοποίηση του Τύπου δεν βοηθάει στην εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας.

Και σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε τραγωδίες.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024