Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κουρτς: Προτεραιότητα της Αυστρίας η φύλαξη των συνόρων της ΕΕ

Κουρτς: Προτεραιότητα της Αυστρίας η φύλαξη των συνόρων της ΕΕ

Ο Κουρτς ανέφερε ότι η αυστριακή προεδρία θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου. Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεδομένων των διαφωνιών που υπάρχουν θα είναι δύσκολο να βρεθεί τελική συμφωνία κατά τη διάρκεια της αυστριακής προεδρίας

Την ανάγκη να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, κυρίως με την αναβάθμιση της Frontex, ως βασικό μέσο για να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση στην ΕΕ, υπογράμμισε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον αντικαγκελάριο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε στη Βιέννη, με αφορμή την έναρξη της αυστριακής προεδρίας της ΕΕ, τόνισαν ότι η ζώνη Σένγκεν θα μπορέσει να «δουλέψει» μόνο αν είναι καλά προστατευμένα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Ο Κουρτς αναμένει να ενημερωθεί από τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας για τον συμβιβασμό που πέτυχε η γερμανική κυβέρνηση στο μεταναστευτικό. Ο αυστριακός καγκελάριος απέφυγε να απαντήσει αν η κυβέρνησή του προτίθεται να λάβει μέτρα, με ελέγχους στα σύνορα.  Ανέφερε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα και ότι όταν ενημερωθούν με σαφήνεια για τη γερμανική θέση, τότε η κυβέρνησή του θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα λάβει τα μέτρα που χρειάζεται.

Ειδικότερα, στο ερώτημα αν η Αυστρία εξετάζει ως ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορα με την Ιταλία στην περιοχή του Μπρένερο, κάτι το οποίο θα είχε σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις και για τις δύο χώρες, ο αυστριακός καγκελάριος άφησε να εννοηθεί ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

H ασφάλεια και η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της Αυστρίας που αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Ο  Κουρτς τόνισε ότι η αυστριακή προεδρία θα εργαστεί για να βρεθεί μια κοινή ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Τόνισε, επίσης, ότι η αυστριακή προεδρία θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, σημειώνοντας ότι υπάρχει κοινή συναίνεση στην ΕΕ για το ζήτημα αυτό.

Αύξηση των συνοριοφυλάκων

Ειδικότερα, ο Κουρτς αναφέρθηκε στην ανάγκη να αυξηθούν στους 10.000 οι συνοριοφύλακες της Frontex στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ως το 2020, ενώ παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθούν συνεργασίες με την ακτοφυλακή τρίτων χωρών της Αφρικής, όπως για παράδειγμα της Λιβύης, προκειμένου να καταπολεμηθεί το έργο των διακινητών.

Ο Κουρτς ανέφερε, επίσης, ότι η αυστριακή προεδρία θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου. Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεδομένων των διαφωνιών που υπάρχουν θα είναι δύσκολο να βρεθεί τελική συμφωνία κατά τη διάρκεια της αυστριακής προεδρίας.

Παράλληλα, ο Κουρτς ανέφερε ότι η Αυστρία τάσσεται υπέρ των προγραμμάτων επανεγκατάστασης και όλων των νόμιμων οδών μετανάστευσης από τρίτες χώρες προς την ΕΕ, διότι είναι ένας τρόπος να καταπολεμηθεί το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών, ενώ για τη μετεγκατάσταση δήλωσε ότι η Αυστρία ήταν πάντοτε επιφυλακτική διότι δεν υπήρξε ποτέ ομοφωνία.

Σχετικά με τις πλατφόρμες αποβίβασης, ο Κουρτς υποστήριξε ότι υπάρχουν τρίτες χώρες που είναι έτοιμες να συνεργαστούν με την ΕΕ σε αυτό το ζήτημα, ωστόσο σημείωσε ότι πρέπει ακόμα να γίνουν συζητήσεις με τις χώρες αυτές.

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024