Την αναγκαιότητα να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία για το «Μακεδονικό» υπογραμμίζουν πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας τις σημερινές αναφορές του Ζόραν Ζάεφ περί «μακεδονικού στρατού».

Σαν να άκουσαν για πρώτη φορά τον Ζάεφ να αποκαλεί «Μακεδόνες» τους συμπατριώτες του, από το υπουργείο Εξωτερικών απάντησαν στον πρωθυπουργό των Σκοπίων, υπογραμμίζοντας ότι «η δήλωση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών».

«Και τούτο διότι στη συμφωνία αναφέρεται ρητώς ότι ο επιθετικός προσδιορισμός για το κράτος, τα επίσημα όργανά του και τις άλλες δημόσιες οντότητες θα ευθυγραμμίζεται με το νέο όνομα της χώρας, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση ‘στρατός της Βόρειας Μακεδονίας’» αναφέρουν.

Βέβαια, το δεδομένο είναι πως ο Ζάεφ μετά την συμφωνία του με τον Τσίπρα συνεχώς ξεχνά το Βόρεια και πάντα χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία» και τα παράγωγά του.

Μιλώντας ενώπιον στρατιωτικών, έκανε λόγο για «μακεδονικό στρατό», ενώ εμφανίστηκε βέβαιος για την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας ήδη την ΠΓΔΜ ως κράτος – μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Το να είσαι στρατιώτης σε μια χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ σημαίνει ότι θα εργάζεστε σε βελτιωμένες συνθήκες, σύμφωνα με τα δεδομένα των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Σαν στρατιώτες, θα πρέπει να είστε υπερήφανοι που θα είστε η πρώτη γενιά που θα υπηρετεί την χώρα ως μέλος του ΝΑΤΟ» ανέφερε χαρακτηριστικά.