Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο: Μείωση γραφειοκρατίας και κόστους

Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο: Μείωση γραφειοκρατίας και κόστους

Επιχειρησιακό εργαλείο περιβαλλοντικής πολιτικής

Σε λειτουργία τίθεται από αύριο Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018 το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ).

Αυτό έγινε σήμερα γνωστό από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Όπως επισημαίνουν από το υπουργείο, πρόκειται για ένα «επιχειρησιακό εργαλείο» της περιβαλλοντικής πολιτικής το οποίο μειώνει τη γραφειοκρατία, τον χρόνο αλλά και το κόστος των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.

Το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο θα υποστηρίζει όλες τις διαδικασίες και όλα τα στάδια της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ενώ θα εμπεριέχει το σύνολο των πληροφοριών σχετικά με την περιβαλλοντική επίδοση ενός έργου ή μίας δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του.

Σε αυτό θα καταχωρούνται όλα τα στοιχεία ενός έργου, όπως ο Προκαταρκτικός Προσδιορισμός Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων (ΠΠΠΑ), η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), η Ανανέωση ή/και Τροποποίηση ΑΕΠΟ, ο Φάκελος Συμμόρφωσης Τελικού Σχεδιασμού, η Τεχνική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΤΕΠΕΜ) κ.α.

«Το  Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο αποτελεί μια σημαντική καινοτομία στην περιβαλλοντική διαχείριση της χώρας μας, διότι εξασφαλίζει ταχύτητα, διαφάνεια και ισοτιμία στην αδειοδότηση επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων, αλλά και δημόσια πρόσβαση όλων στην περιβαλλοντική απόδοση και συμπεριφορά μιας δραστηριότητας ή επιχείρησης», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, η λειτουργία του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου κατοχυρώνει:

  • την αυτοματοποίηση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης με την εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης
  • τη βελτίωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης με διαφανείς διαδικασίες
  • τη μείωση της γραφειοκρατίας και του κόστους μέσω της απλούστευσης των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης και της συντόμευσης του απαιτούμενου χρόνου ελέγχου και έγκρισης
  • τη δυνατότητα διαμοιρασμού υπηρεσιών και πληροφορίας από το ΗΠΜ προς τρίτα συστήματα
  • τη λειτουργία συστήματος περιβαλλοντικής αδειοδότησης μίας στάσης με ψηφιακή μεταφορά αρχείων και ψηφιακή γνωμοδότηση όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών

Οι εμπλεκόμενοι Φορείς έργων/δραστηριοτήτων, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στο ΗΠΜ θα πρέπει να εγγραφούν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του, με πιστοποίηση μέσω TaxisNet, αφού έχουν αποκτήσει ψηφιακή υπογραφή (πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.aped.gov.gr/).

Ψηφιακή υπογραφή, επίσης, θα πρέπει να αποκτήσουν και οι Μελετητές που θα εκπονήσουν και θα υπογράψουν τις αντίστοιχες Μελέτες Περιβάλλοντος. Η πρόσβαση των Μελετητών στο ΗΠΜ σ’ αυτήν τη φάση θα πραγματοποιείται μέσα από τους λογαριασμούς των Φορέων των έργων/δραστηριοτήτων.

Ειδικότερα, η διαδικασία πιστοποίησης καλούνται να ακολουθήσουν όλοι οι χρήστες του ΗΠΜ, όπως για παράδειγμα:

– οι αρμόδιες περιβαλλοντικές υπηρεσίες (Τμήματα) της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ και των Διευθύνσεων Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που διενεργούν την περιβαλλοντική αδειοδότηση και χαρακτηρίζονται ως εσωτερικοί χρήστες

– οι γνωμοδοτικές υπηρεσίες και φορείς που συμμετέχουν στην περιβαλλοντική αδειοδότηση

– οι πολίτες και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ως φυσικά και νομικά πρόσωπα, οι οποίοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να ενημερώνονται και να παρακολουθούν την πορεία οποιασδήποτε περιβαλλοντικής αδειοδότησης και των αποτελεσμάτων της.

Η διαδικτυακή πύλη του ΗΠΜ είναι προσβάσιμη μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης http://eprm.ypen.gr 

Σημειώνεται ότι η διαχείριση του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου  ασκείται από την υπηρεσία Πληροφορικής του ΥΠΕΝ, ενώ ο συντονισμός και η εποπτεία λειτουργίας και εφαρμογής είναι αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024