Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα τόνισαν Σεντένο και Μοσκοβισί στο Ευρωκοινοβούλιο

Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα τόνισαν Σεντένο και Μοσκοβισί στο Ευρωκοινοβούλιο

Η Ελλάδα και όλη η ευρωζώνη είναι πλέον έτοιμη να γυρίσει σελίδα τόνισαν Σεντένο και Μοσκοβισί μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο για το τέλος του τρίτου προγράμματος. Φόρος τιμής στον ελληνικό λαό για τις θυσίες του. Πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις τόνισαν. Τι είπαν για δόση, εποπτεία και χρέος.

Η Ελλάδα και όλη η ευρωζώνη είναι πλέον έτοιμη να γυρίσει σελίδα τόνισαν ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο για την «επιτυχή ολοκλήρωση» του τρίτου προγράμματος.

Απέτισαν φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για τις θυσίες του, τονίζοντας ωστόσο και την αλληλεγγύη που έδειξε η Ευρώπη.

Η Ελλάδα μπορεί πλέον να σταθεί στα πόδια της και θα έχει πολιτικές ελευθερίες τόνισαν, επαναλαμβάνοντας όμως την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.

Η συμφωνία που ελήφθη στο τελευταίο Eurogroup είναι το κλειδί για το μέλλον, ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Σεντένο: Η χώρα έτοιμη να σταθεί στα πόδια της

Οι ευρωπαίοι εταίροι προσέφεραν χρόνο και χρήμα στην Ελλάδα, τόνισε ο Μ.Σεντένο, προσθέτοντας ότι οι χώρες της ευρωζώνης δάνεισαν στην Ελλάδα 250 δισ. ευρώ όταν κανένας άλλος δεν ήταν διατεθειμένος να το κάνει, χαρακτηρίζοντας πρωτόγνωρη αυτή την αλληλεγγύη.

Σήμερα, συνέχισε, η Ελλάδα μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της, με σωστά θεμέλια και με ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον Σεντένο η χώρα πέρασε δύσκολα χρόνια αλλά τώρα κινείται για επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα και η 20η Αυγούστου «θα είναι μέρα που θα θυμόμαστε».

Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι η Ελλάδα υιοθέτησε πάνω από 450 διορθωτικά μέτρα, σημειώνοντας ότι χρειάζεται υπομονή για να αποδώσουν όλα.

Ωστοσο, οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν ήδη αποτέλεσμα ανέφερε ο Μ. Σεντένο, σημειώνοντας ότι επανήλθε η οικονομική ανάπτυξη, ότι υπάρχει ένα ρωμαλέο δημοσιονομικό πλεόνασμα και ότι το δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας βελτιώνεται.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει όλο και περισσότερες αντοχές και η Ελλάδα θα αποκτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών προέβλεψε ο κ. Σεντένο τονίζοντας ότι η Ελλάδα ωφελείται χωρίς να επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι άλλων κρατών.

Μέχρι το 2032 η Ελλάδα θα πληρώνει μικρότερους τόκους ανέφερε ακόμη ο Μ. Σεντένο, προσέθεσε πως το Eurogroup αποφάσισε να επανέλθουν στην Ελλάδα τα κέρδη του Ευρωσυστήματος και επισήμανε ότι πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων ανεξάρτητα από τους οικονομικούς και τους πολιτικούς κύκλους.

Ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» για την Ελλάδα η οποία θα είναι καλυμμένη για τουλάχιστον 22 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος, ενώ προσέθεσε ότι για τα επόμενα δύο χρόνια θα έχουμε τη λεγόμενη ενισχυμένη επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνοντας ωστόσο ότι εφεξής θα υπάρχουν δυνατότητες επιλογής πολιτικών τακτικών και στρατηγικών.

Όπως είπε η τελευταία δόση είναι 15 δισ. ευρώ και από αυτό τα 9,5 δισ. ευρώ θα πάνε σε λογαριασμό για το «μαξιλάρι ρευστότητας». Τα υπόλοιπα 5,5 δισ. θα διατεθούν το 2020 σε ειδικό λογαριασμό για την κάλυψη των υποχρεώσεων αποπληρωμής χρέους. Συνολικά το μαξιλάρι θα καλύψει τις ανάγκες της χώρας για 22 μήνες, είπε και αυτό είναι το μεγαλύτερο μαξιλάρι που δόθηκε.

Τόνισε ότι εξαρτάται από την Ελλάδα να χτίσει πάνω στην επιτυχία του προγράμματος. Πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη. Αυτό θα αφορά η επιτήρηση μετά το πρόγραμμα.

Όλοι συμφωνήσαμε, πρόσθεσε ο κ. Σεντένο, ότι για τα επόμενα δυο χρόνια η αποκαλούμενε «ενισχυμένη επιτήρηση» της Κομισιόν θα βοηθήσει τη χώρα να μείνει στο σωστό δρόμο.

«Αλλά ας είμαι ξεκάθαρος: έξοδος από το πρόγραμμα για την Ελλάδα σημαίνει έξοδος από το πρόγραμμα» έσπευσε να προσθέσει.

https://twitter.com/mariofcenteno/status/1014532240884289536

Μοσκοβισί: Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Από πλευράς του, ο επίτροπος Μοσκοβισί τόνισε ότι μετά από οχτώ χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται πάλι το δρόμο της κανονικότητας. Είναι μία ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη, γυρίζουμε σελίδα και αφήνουμε πίσω μας την οικονομική κρίση τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί θυμίζοντας πως τα τελευταία χρόνια ήταν ιδιαίτερα επώδυνα για τον ελληνικό λαό και κυρίως την μεσαία τάξη και τους πιο ευάλωτους.

Πολλοί πολίτες υποφέρουν ακόμα από την κρίση και τις πολιτικές λιτότητας, αναγνώρισε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια σύμμαχος του ελληνικού λαού και όχι της μίας ή της άλλης κυβέρνησης, ανέφερε επίσης ο Ευρωπαίος επίτροπος, λέγοντας επίσης ότι αν είχε γίνει το Grexit θα είχαμε κατακερματισμό της ευρωζώνης.

Οι Έλληνες είναι αξιοθαύμαστοι για την προσήλωση τους στην ευρωζώνη, σημείωσε επίσης, τονίζοντας ότι στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καμία χώρα δεν έκανε τόσο μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα όσο η Ελλάδα.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στη φορολογική μεταρρύθμιση, στο κτηματολόγιο, στο συνταξιοδοτικό σύστημα που σήμερα είναι πολύ περισσότερο βιώσιμο, ενώ σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των κόκκινων δανείων τόνισε ότι η κατάσταση βελτιώνεται.

Αναφερόμενος στο χρέος είπε πως η μόνη αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωσή του είναι η ανάπτυξη, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να σταματήσει ο φαύλος κύκλος του χρέους.

Η συμφωνία των υπουργών οικονομικών ανοίγει ένα παράθυρο 15ετίας στο οποίο πρέπει να επιδιωχθεί μεγαλύτερη ανάπτυξη, είπε.

Ξεκαθάρισε ότι η χώρα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά. Θα υποβάλλει τον Οκτώβριο προσχέδιο προϋπολογισμού, όπως οι υπόλοιπες χώρες.

Το γεγονός ότι το χρέος είναι υψηλό μας οδήγησε να επιλέξουμε την «ενισχυμένη εποπτεία», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών θυμίζοντας ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν, όπως το κτηματολόγιο έως το 2021.

Επανέλαβε ωστόσο ότι η ενισχυμένη εποπτεία των Βρυξελλών δεν είναι τέταρτο πρόγραμμα και ότι η ευθύνη ανήκει τώρα στις ελληνικές κυβερνήσεις.

Μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των ευρωβουλευτών ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι δεν θέλει να πανηγυρίσει, ούτε να καταστροφολογεί. Η αλήθεια δεν είναι ότι η Ελλάδα έχει βγει τελείως από την κρίση, αλλά ότι πάει καλύτερα. Η ανεργία μειώνεται αλλά είναι ακόμα υψηλή, ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο δρόμος είναι μακρύς. Η Ελλάδα δεν θα αναλάβει το καθήκον μόνη της, η Ευρώπη θα συνεργαστεί», δήλωσε.

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024