Κριτική τόσο για τους χειρισμούς στην οικονομία, όσο και για τη συμφωνία για το «Μακεδονικό» ασκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico. Ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει ότι ούτε οι αγορές, ούτε οι ευρωπαίοι πιστωτές εμπιστεύονται τον πρωθυπουργό και πως δικός του στόχος είναι να αποκταστήσει αυτήν την αξιοπιστία πριν προχωρήσει σε διαπραγμάτευση για τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας.

Σε ό,τι αφορά στο «Μακεδονικό», υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η παραχώρηση «μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας» και πως δεν είναι διατεθειμένος να ρισκάρει την αποσταθεροποίηση της Ελλάδας για χάρη της σταθεροποίησης των γειτόνων.

 

«Συνομίλησα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες», γράφει ο Φλόριαν Εντερ στο Politico, «για αυτόν – δεν αποτελεί έκπληξη – παρά τη συμφωνία τον Ιούνιο που θα ανοίξει το δρόμο για την Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο, ότι η κατάσταση «δεν φαίνεται τόσο καλή όσο φαίνεται από το εξωτερικό», όπως τονίζει. «Οποιαδήποτε συμφωνία για το χρέος είναι καλύτερη από ό,τι η μη ύπαρξη συμφωνίας. Η Ελλάδα εξέρχεται από το πρόγραμμα, σίγουρα. Αλλά το μόνο ειλικρινές που μπορούμε να πούμε είναι ότι δεν έπρεπε ποτέ να έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση» σημειώνει ο αρχηγός της ΝΔ».

Η συμφωνία του Ιουνίου είναι «άλλο ένα κεκαλυμμένο πρόγραμμα», σύμφωνα με τον κ.Μητσοτάκη. «Δεν έχουμε τον ίδιο βαθμό ελευθερίας που είχε η Πορτογαλία και η Κύπρος». Γιατί; Είναι απλό, είπε. «Οι αγορές καθώς και οι Ευρωπαίοι πιστωτές μας ουσιαστικά δεν εμπιστεύονται ακόμα τη χώρα και νομίζω ότι δεν εμπιστεύονται τον Τσίπρα. Εάν αυτή η συμφωνία ήταν στην πραγματικότητα μια τέτοια καλή συμφωνία, γιατί δεν έχουν οι αγορές αντιδράσει με πιο θετικό τρόπο; Δείτε τα spreads, δεν έχουν πραγματικά μεταβληθεί».

«Η ΝΔ θα προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευθεί τους μετά το πρόγραμμα όρους;»

«Αυτό που θέλω καταρχάς να κάνω είναι να αποκαταστήσω την αξιοπιστία», είπε. «Αυτό που θέλω είναι να πείσω τους πιστωτές και τις αγορές ότι είμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, όχι επειδή μας επιβλήθηκαν, αλλά γιατί πιστεύουμε σε αυτές. Μόλις το κάνουμε αυτό νομίζω ότι ίσως το μέλλον υπάρξει περιθώριο για να συζητήσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους. Αλλά δεν θα είναι η πρώτη μου προτεραιότητα».

Ο συντάκτης αναφέρει ότι ο κ. Μητσοτάκης τού είπε ότι επιθυμεί να κερδίσει πίσω τους ψηφοφόρους. «Πρέπει να έχουμε ένα μήνυμα που να βρίσκει ανταπόκριση στους ανθρώπους που ακούν σήμερα τους λαϊκιστές και έχουν εξαπατηθεί από αυτούς … καταλήγει πάντα με δάκρυα. Δεν ήταν επιτυχία για την Ελλάδα, δεν έχει σημασία με ποιο τρόπο το βλέπει κανείς. Μας κοστίζει μία περιουσία».

Η στάση για το «Μακεδονικό»

Αναφορικά με την πρόσφατη συμφωνία για το «Μακεδονικό» ο συντάκτης αναφέρει ότι ο κ. Μητσοτάκης κατακρίνει ιδιαίτερα τη συμφωνία με τα Σκόπια: «Λέγαμε πάντα ότι θέλουμε λύση, αλλά μία λύση που να σέβεται τις ευαισθησίες και των δύο λαών», τονίζει.

Όπως γράφει ο Φλόριαν Εντερ: «Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι η Ελλάδα εξασφάλισε από τη συμφωνία περισσότερα από όσα παραχώρησε –πέρα από την εθνική υπερηφάνεια, ίσως. Αλλά για τον κ. Μητσοτάκη αυτά είναι πολύ περισσότερα από όσα αυτός ήθελε να δοθούν». Το κύριο πρόβλημα, σύμφωνα με τον αρχηγό της ΝΔ, είναι ότι η συμφωνία αναγνωρίζει την ύπαρξη «μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας», σημειώνει ο συντάκτης.

«Αυτό, ειλικρινά, δεν είναι αποδεκτό από την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Δεν είμαι διατεθειμένος να πληρώσω το τίμημα της αποσταθεροποίησης της χώρας μου, για να σταθεροποιήσω τους βόρειους γείτονές μας. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μακεδονική γλώσσα και εθνότητα», υπογραμμίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσθέτει: «Εάν αποδεχτεί κανείς κράτος της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και μακεδονική γλώσσα και εθνότητα, τι λες στους ανθρώπους που είναι Μακεδόνες, αλλά Έλληνες;»

«Τι συμβαίνει με τις εκατοντάδες ελληνικές εταιρίες που χρησιμοποιούν “μακεδονικό” εμπορικό σήμα; Είναι ένα μεγάλο θέμα για τις ελληνικές επιχειρήσεις και για τους εξαγωγείς, το οποίο η τωρινή συμφωνία δεν καλύπτει». Και τέλος: Υπάρχει ο φόβος «περιφερειακής αναταραχής» στην ελληνική Μακεδονία, όπου οι αποσχιστικές δυνάμεις μπορεί να δουν τη συμφωνία ως μία πρόσκληση για να οργανωθούν.

Ο Φλόριαν Εντερ καταλήγει: Ο Μητσοτάκης δεν θα βοηθήσει τον Τσίπρα να κερδίσει για το θέμα αυτό την πλειοψηφία στη Βουλή. Αλλά εάν επικυρωθεί η συμφωνία υπό την παρούσα κυβέρνηση, είπε ότι δεν θα προσπαθήσει να την ακυρώσει αργότερα.

Γράψτε το σχόλιο σας