Δικαστήριο της Γεωργίας καταδίκασε ερήμην τον πρώην πρόεδρο της χώρας Μιχαήλ Σαακασβίλι (2004-2013) να εκτίσει ποινή έξι ετών κάθειρξης για κατάχρηση εξουσίας, μετέδωσε η γεωργιανή κρατική τηλεόραση την Πέμπτη.

Το δικαστήριο στο Τμπιλίσι έκρινε ότι ο Σαακασβίλι καταχράστηκε την εξουσία κατά τη διάρκεια της θητείας του και επίσης ότι ήταν συνεργός στην οργάνωση επίθεσης και ξυλοδαρμού ηγετικού στελέχους της αντιπολίτευσης.

Αρκετοί άλλοι συγκατηγορούμενοι του πρώην προέδρου καταδικάστηκαν επίσης σε πολυετείς ποινές φυλάκισης και κάθειρξης.

Ο 50χρονος Σαακασβίλι εγκατέλειψε τη Γεωργία αμέσως μετά το τέλος της δεύτερης θητείας του στην προεδρία. Απέκτησε την ουκρανική υπηκοότητα και κατέβηκε στην ουκρανική πολιτική κονίστρα, με αποτέλεσμα ν’ απολέσει το γεωργιανό διαβατήριό του.

Αρνείται τις κατηγορίες

Υστερ’ από διένεξη στην οποία ενεπλάκη με την ουκρανική κυβέρνηση, απελάθηκε στην Πολωνία και έμεινε άπατρις.

Στις αρχές της χρονιάς, καταδικάστηκε ερήμην σε τρία χρόνια φυλάκιση από τη γεωργιανή δικαιοσύνη γι άλλη υπόθεση, και πάλι για κατάχρηση εξουσίας, που αφορούσε τον ρόλο του στη συγκάλυψη της δολοφονίας γεωργιανού τραπεζίτη.

Ο Σαακασβίλι ζει σήμερα στην Ολλανδία. Αρνείται όλες τις κατηγορίες σε βάρος του. Οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν ότι οι δίκες του έχουν πολιτικό χαρακτήρα.

Οι αρχές της Γεωργίας έχουν γνωστοποιήσει ότι θα ζητήσουν την έκδοσή του.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο