Ερίζουν για την θέση του 8ου αντιπροέδρου της Βουλής στους ΑΝΕΛ, αξίωμα που κατέχει ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής, Δημήτρης Καμμένος. Ο Νίκος Βούτσης έδωσε τελεσίγραφο στον Καμμένο να παραιτηθεί και ο ίδιος διεμήνυσε σε όλους τους τόνους πως δεν σκοπεύει να το πράξει, καλώντας την κυβερνητική πλειοψηφία να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του – όπως προβλέπει ο Κανονισμός – για να καθαιρεθεί απο την καρέκλα του προεδρείου της Βουλής. Χθες ο Νίκος Βούτσης ζήτησε να παραιτηθεί για να μην επιβαρυνθεί η Ολομέλεια με μια κανονιστικού χαρακτήρα πρόταση μομφής.
«Πρέπει ο κ. Καμμένος να αναλάβει τις ευθύνες του σ΄ ένα ζήτημα ξεκάθαρο και οφθαλμοφανές. Δεν είναι σωστό η Βουλή να κάνει μια τέτοια διαδικασία, για ένα θέμα 100% κανονιστικό και να εξελιχθεί μια άλλη διαδικασία πολιτικής συζήτησης. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό» σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

« Όταν δεν είναι σε κόμμα ένας βουλευτής, δεν μπορεί να είναι αντιπρόεδρος. Δεν υπάρχει περίπτωση, ανεξάρτητος βουλευτής, πόσω μάλλον επειδή άλλαξε στάση, να παραμείνει αντιπρόεδρος. Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό στη Βουλή» συμπλήρωσε.

Άμεση ήταν η απάντηση του Δ. Καμμένου που τόνισε ότι σέβεται τον θεσμό του Προέδρου της Βουλής αν και έχει πολιτικές διαφορές με τον Ν. Βούτσης επαναλαμβάνοντας πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί απο την αντιπροεδρεία. «Δεν θα παραδώσω την αντιπροεδρία, διότι για μένα είναι μείζον πολιτικό ζήτημα, γιατί διεγράφην από το κόμμα μου με εντολή του Προέδρου, επειδή ψήφισα κατά συνείδηση, να μην στείλω τον κ. Κοτζιά όπως είχαμε αποφασίσει στην Κ.Ο. να υπογράψει στις Πρέσπες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι προβλέπεται

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, για να κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον του απαιτούνται 50 υπογραφές. Κι επειδή οι ΑΝΕΛ δεν έχουν 50 βουλευτές βασίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση το σκεπτικό του ανεξάρτητου βουλευτή, περιμένει να δει ποιοι θα υπογράψουν την πρόταση μομφής και πως θα τεκμηριώνουν την πρόταση τους.

Όμως στο κυβερνητικό στρατόπεδο προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν με ευρεία συζήτηση στην Ολομέλεια που σαφέστατα θα γίνει με φόντο το Σκοπιανό κι όχι με το αν εκπλήρωσε πλήρως τα καθήκοντα του Αντιπροέδρου ο Δημήτρης Καμμένος.

Για το λόγο αυτό καθυστερούν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες υπογραφές και έχουν ρίξει το “μπαλάκι” στον Πρόεδρο της Βουλής προκειμένου να λύσει εκείνος το ζήτημα θεσμικά. Στους ΑΝΕΛ όμως υπάρχει μεγάλη πίεση για να πάρουν πίσω την θέση του Αντιπροέδρου της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη ξεκινήσει η ονοματολογία για το ποιός θα είναι ο επόμενος Αντιπρόεδρος με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο να επικρατεί στα σενάρια που τον θέλουν να ανεβαίνει στην έδρα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο