Η καλή φυσική κατάσταση στη μέση ηλικία μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχος όχι μόνο έναντι στην κατάθλιψη στην τρίτη ηλικία, αλλά και στην πρόληψη του θανάτου από καρδιακή νόσου, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Psychiatry.

Επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Cooper, με επικεφαλής τον Δρ Μπεντζαμιν Γουιλις, ανέλυσε στοιχεία από τη βάση Medicare που αφορούσαν σχεδόν 18.000 άτομα και διαπίστωσε ότι αυτοί με την καλύτερη φυσική κατάσταση είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη, 56% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο αν εκδήλωναν κατάθλιψη και 61% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσου αν είχαν μείνει ελεύθεροι κατάθλιψης.

Τα άτομα με καρδιακή νόσο είναι γνωστό ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης και το αντίστροφο.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τα στοιχεία που εμπεριέχονταν στους ιατρικούς φακέλους των 17.989 υγιών ανδρών και γυναικών, κατά μέσο όρο 50 ετών, που είχαν επισκεφθεί κλινική για προληπτικές εξετάσεις. Τα δεδομένα είχαν συλλεχθεί το διάστημα 1971-2009.

Η φυσική κατάσταση αξιολογήθηκε βάσει ασκήσεων αντοχής, η κατάθλιψη από ιατρικές διαγνώσεις ενώ οι θάνατοι από καρδιακή νόσο από τον Εθνικό Δείκτη Θνησιμότητας των ΗΠΑ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο