Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα επέκταση στον ΧΥΤΑ Φυλής

Νέα επέκταση στον ΧΥΤΑ Φυλής

Ο κ. Βρούστης υπογράμμισε ότι δεν έχει εξαντληθεί ακόμα ο χώρος

Η προσωρινή επαναλειτουργία του κύτταρου α΄ φάσης στη Φυλή για εναπόθεση απορριμμάτων, αποφασίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, προκαλώντας τις αντιδράσεις φορέων της περιοχής (Δυτικό Μέτωπο) αλλά και του πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού.

Η απόφαση ελήφθη «για λόγους ασφαλείας», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της ΕΕ του Συνδέσμου, Άρης Βρούστης, προκειμένου να συνεχιστούν «χωρίς πίεση οι εργασίες προετοιμασίας στη β΄ φάση». Ο ίδιος διαβεβαίωσε για την «ικανοποιητική ακόμη χωρητικότητα» της συγκεκριμένης φάσης, ωστόσο υπενθύμισε το ρήγμα που είχε υποστεί πρόσφατα λόγω έντονης νεροποντής στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι στα αιτία του συμβάντος συνέβαλαν και οι κραδασμοί του εδάφους από τα εκρηκτικά που τοποθετούνται για την εκσκαφή του χώρου, καθώς ταυτόχρονα με την εναπόθεση απορριμμάτων «πραγματοποιούνται οι εκσκαφές και οι επιστρώσεις για την στεγανοποίηση του εδάφους». «Η σχετική στενότητα του χώρου και η συνεχιζόμενη μεταφορά των σκουπιδιών υπό συνθήκες κακοκαιρίας αυξάνουν την απειλή νέων ρηγμάτων» τόνισε, διαβεβαιώνοντας παράλληλα για την ύπαρξη «άφθονου και κατάλληλα διαμορφωμένου χώρου στην περιοχή α΄ φάσης, της οποίας η επαναλειτουργία θα προσφέρει τον απαιτούμενο χρόνο για την «απερίσπαστη προετοιμασία της β΄»».

Ο κ. Βρούστης υπογράμμισε, επίσης, ότι δεν έχει εξαντληθεί ο χώρος -όπως καταγγέλλει το Δυτικό Μέτωπο-, σημειώνοντας ότι η συνεχιζόμενη με ικανοποιητικούς ρυθμούς μείωση του όγκου των απορριμμάτων προς ταφή που πετυχαίνουν οι δήμοι την τελευταία τριετία «αυξάνει τον χρόνο ζωής του ΧΥΤΑ».

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι από το 2016 σε ετήσια βάση εκτρέπεται από την ταφή το 28% του όγκου των απορριμμάτων που αντιστοιχούν σε 700.000 κυβικά μέτρα χώρου. Πρόκειται κυρίως για τα ογκώδη και τα κλαδέματα, τα οποία με το κίνητρο της ατέλειας από πλευράς ΕΔΣΝΑ, μεταφέρουν οι δήμοι στο ΕΜΑΚ (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης), το οποίο με τη σειρά του παράγει 50.000 τόνους εναλλακτικό καύσιμο για βιομηχανίες.

Κλείνοντας ο κ. Βρούστης αναγνώρισε την αναγκαιότητα νέων χωροθετήσεων για την μελλοντική ταφή των απορριμμάτων πλαίσιο της δρομολογημένης εγκατάλειψης της Φυλής

Στην έλλειψη νέων χωροθετήσεων, εστιάζει ο Γιάννης Σγουρός στην ανακοίνωση του χαρακτηρίζοντας ως ενδιάμεση λύση την «εναπόθεση απορριμμάτων πάνω από ήδη πληρωμένα με σκουπίδια κύτταρα στη Φυλή». Και μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι πρόκειται για την «δεύτερη εμβαλωματική λύση που λαμβάνεται από το Νοέμβριο του 2014 οπότε η Ρένα Δούρου ανέτρεψε τον προηγούμενο από το 2003 σχεδιασμό και ακύρωσε τους διαγωνισμούς για την κατασκευή των νέων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Κομποστοποίησης».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024