Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο – τέσσερις ώρες μετά την έναρξή της – η συνάντηση της «Επιτροπής Κυβερνητικού Συνασπισμού», των επικεφαλής δηλαδή των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό (CDU, CSU, SPD), στην Καγκελαρία, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Σοσιαλδημοκρατών εξαιτίας τόσο της ενδοκυβερνητικής διαμάχης για το προσφυγικό όσο και τις σχεδιαζόμενες περικοπές σε επιδόματα που αφορούν την οικοδόμηση ιδιόκτητης κατοικίας.

Τα μέλη της Επιτροπής αποχώρησαν από την Καγκελαρία χωρίς να κάνουν δηλώσεις, ενώ δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, στο ζήτημα της πολιτικής ασύλου δεν επετεύχθη προσέγγιση. Πρόοδος ωστόσο σημειώθηκε στο δεύτερο θέμα της ατζέντας της συνάντησης.

Σε αυτήν έλαβαν μέρος η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ, ο αρχηγός των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών και υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ με τον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Αλεξάντερ Ντόμπριντ και, από την πλευρά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, η αρχηγός του Αντρέα Νάλες και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς.

Εκκληση Μέρκελ για ενότητα

Νωρίτερα, η κυρία Μέρκελ, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών, είχε απευθύνει έκκληση για ενότητα, τονίζοντας ότι οι τύχες των δύο κομμάτων είναι συνδεδεμένες.

Από την πλευρά του, ο κ. Ζεεχόφερ δήλωσε στο Focus-Online ότι «συμφωνούμε στον στόχο, αλλά το θέμα είναι η διαδικασία», αναφερόμενος στις επαναπροωθήσεις μεταναστών οι οποίοι έχουν προηγουμένως καταγραφεί σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Ο υπουργός Εσωτερικών εισηγείται την άμεση επανέναρξή τους, ενώ η καγκελάριος προκρίνει «ευρωπαϊκές» λύσεις, έστω με διακυβερνητικές συμφωνίες μεταξύ χωρών-μελών της ΕΕ.

Στη διαμάχη παρενέβη την Τρίτη και ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, δηλώνοντας: «Εχω πολλές φορές αυτές τις μέρες αναρωτηθεί πώς μπορούμε να προωθήσουμε επιτυχώς τη λογική και το όραμα στον δημόσιο διάλογο, όταν στο υψηλότερο επίπεδο, και μάλιστα στην ίδια την κυβέρνηση, καβγαδίζουν αμείλικτα και με τέτοια σκληρότητα για προβλήματα που μπορούν να λυθούν».

Σε αυτή την ατμόσφαιρα η κυρία Μέρκελ μεταβαίνει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Ζεεχόφερ έχει ανακοινώσει ότι, αν την 1η Ιουλίου δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, θα προχωρήσει μονομερώς στην εφαρμογή της πρότασής του.

Αντιστοίχως, η κυρία Μέρκελ έχει προειδοποιήσει ότι αυτό αφορά το δικαίωμα της καγκελαρίου να χαράσσει την πολιτική γραμμή της χώρας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο