Ανακαλύφθηκαν 14 νέα γονίδια σχετικά με τον καρκίνο μαστού
Τα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι όταν ορισμένα γονίδια «σιωπούν» τα καρκινικά κύτταρα δεν καταφέρνουν να αναπτυχθούν
Ένα μικρό μόνο ποσοστό των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού αποδίδεται στην κληρονομικότητα, ενώ πολλά από τα γονίδια που σχετίζονται με τη νόσο παραμένουν άγνωστα.
Μια νέα όμως διεθνής μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature Genetics, κατάφερε να εντοπίσει νέα γονίδια που αυξάνουν την επιρρέπεια των γυναικών στην εκδήλωση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.
Οι σχεδόν 200 ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Λανγκ Γου από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt, εντόπισαν 48 γονίδια που σχετίζονται με την προδιάθεση στον καρκίνο του μαστού, τα 34 ήδη γνωστά και τα 14 εντελώς νέα.
Χρησιμοποιώντας ειδικά προγνωστικά μοντέλα που προβλέπουν τη γονιδιακή έκφραση στον καρκινικό μαστικό ιστό και συνδυάζοντας στοιχεία από τον Άτλαντα του Καρκινικού Γονιδιώματος, οι επιστήμονες εστίασαν σε 229.000 γυναίκες ευρωπαϊκής καταγωγής, κάποιες με καρκίνο και κάποιες χωρίς.
Η έρευνα εστίασε και στις γενετικές οδούς που υποκρύπτουν βιολογικές διαδικασίες που εμπλέκονται κατά τη φάση της ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού.
Τα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι όταν ορισμένα γονίδια «σιωπούν» τα καρκινικά κύτταρα δεν καταφέρνουν να αναπτυχθούν.
«Η μελέτη αποδεικνύει πως μια στατιστική τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εντοπιστούν γονίδια που σχετίζονται με την γενετική προδιάθεση για καρκίνο του μαστού. Τα αποτελέσματα μας συνεισφέρουν στην καλύτερη κατανόηση της γενετικής και της βιολογία του καρκίνου του μαστού και πως μπορούν να αναπτυχθούν καλύτερες προληπτικές και θεραπευτικές στρατηγικές», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της έρευνας.
- Μοντέλο ΑΙ της Wall Street ερμηνεύει τους χρησμούς του προέδρου της FED
- Τραμπ: Μπορεί να βγει από το αδιέξοδο του πολέμου στο Ιράν; Για φαύλο κύκλο και μνήμες Βιετνάμ μιλούν στις ΗΠΑ
- Ένταση στη δίκη για τα Τέμπη: Καταγγελία για «επίθεση Πλακιά με κλωτσιές» κατά του κατηγορούμενου Στουρνάρα
- Θρίλερ στην Κυψέλη: Μυστήριο με τη σορό γυναίκας σε βαλίτσα – Σήμερα η νεκροψία – νεκροτομή
- Τη νέα εγκατάσταση αφαλάτωσης στην Αμοργό εγκαινίασε ο Κικίλιας: «Ενισχύουμε τις υποδομές των νησιών μας»
- Νίσυρος: Νέος μόνιμος σεισμολογικός σταθμός ενισχύει την παρακολούθηση του ηφαιστείου στο νησί
- Σοβαρά επεισόδια στο Μπουένος Άιρες μετά την ήττα της Αργεντινής στον τελικό του Μουντιάλ (vids)
- Επικοινωνιακά τεχνάσματα από Μητσοτάκη: Επιτήρηση έργων και υποσχέσεις για παροχές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)

























![Ισπανία: Έκαναν διακοπές σε ξενοδοχείο και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν – Η σύλληψη της μητέρας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-308-315x220.jpg)


























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442