Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μετά τις ευρωεκλογές του 2019 η πρόσκληση ένταξης ΠΓΔΜ - Αλβανίας

Μετά τις ευρωεκλογές του 2019 η πρόσκληση ένταξης ΠΓΔΜ – Αλβανίας

Tο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξε σε συμβιβασμό σχετικά με τη χορήγηση ή μη ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία

Μετά από πολύωρη σκληρή διαπραγμάτευση, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, κατέληξε σε συμβιβασμό σχετικά με τη χορήγηση ή μη ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) και την Αλβανία.

Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων στο οποίο κατέληξαν οι «28», επικράτησε το σενάριο μίας «ημερομηνίας για την ημερομηνία» (date for a date). Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ότι η χορήγηση ημερομηνίας ενταξιακών συνομιλιών και για τις δύο χώρες θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2019, ενώ σημειώνεται ότι η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη (Intergovernmental Conference) μεταξύ ΕΕ και των δύο χωρών θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2019, συνυπολογίζοντας την πρόοδο που θα έχει πραγματοποιηθεί στους τομείς της Δικαιοσύνης και των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών.

Της τελικής συμφωνίας είχε λάβει χώρα σκληρή μάχη καθώς, όπως ήταν ήδη γνωστό, η Γαλλία και η Ολλανδία είχαν εκφράσει αντιρρήσεις στο να χορηγηθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΠΓΔΜ και την Αλβανία πριν από τις ευρωεκλογές του 2019. Άλλωστε, οι δύο χώρες είχαν εγγράφως αποτυπώσει τις αντιρρήσεις τους σε σχετικό non paper.

Παράλληλα, αρνητική στάση στο να δοθεί σε αυτή τη φάση η πολυπόθητη ημερομηνία στα Σκόπια εξέφρασε και η Δανία. Η ελληνική κυβέρνηση δια του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος έδωσε το «παρών» στο Λουξεμβούργο, επιχειρηματολόγησε ισχυρά υπέρ του να δοθεί άμεσα ημερομηνία έναρξης συνομιλιών τόσο στην ΠΓΔΜ όσο και στην Αλβανία, επικαλούμενη και το γεωπολιτικό επιχείρημα της σταθερότητας των Δυτικών Βαλκανίων. Ωστόσο, το επιχείρημα αυτό δεν στάθηκε ικανό να βοηθήσει στην υπερπήδηση των αντιρρήσεων.

Νωρίτερα, η Γερμανία είχε επίσης ταχθεί υπέρ του να δοθεί άμεσα ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων στις δύο χώρες. Το Βερολίνο κάλεσε τη Γαλλία και την Ολλανδία να μην εμποδίσουν μία τέτοια εξέλιξη στο πλαίσιο της προσπάθειας σταθεροποίησης των δυτικών Βαλκανίων.

«Η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Αλβανία και την ΠΓΔΜ στην πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ενωση» δήλωσε ο γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μίχαελ Ροτ, προσερχόμενος σε συνάντηση με τους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο.

«Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το πράσινο φως. Θα ενθάρρυνα τους φίλους μας στην Ολλανδία και την Γαλλία να μας ακολουθήσουν» δήλωσε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η σταθερότητα είναι υψίστης σημασίας για τα Βαλκάνια. Ωστόσο, η γερμανική επιθυμία δεν απεδείχθη αρκετή.

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024