Κύπρος: Η ΕΕ επιβεβαιώνει το ρόλο-κλειδί της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού
«Ισχυρά μηνύματα για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και όλες τις υποχρεώσεις της σχετικά με την Κύπρο» περιλαμβάνει το κείμενο των Συμπερασμάτων για την Τουρκία, που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, επισημαίνει ο Ν.Χριστοδουλίδης
Το κείμενο των Συμπερασμάτων για την Τουρκία, που υιοθετήθηκε σήμερα από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ «περιλαμβάνει ισχυρά μηνύματα για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και όλες τις υποχρεώσεις της σχετικά με την Κύπρο», επισημαίνεται σε γραπτή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη.
Στα Συμπεράσματα, σημειώνεται στην δήλωση, «επιβεβαιώνεται ο ρόλος κλειδί της Τουρκίας στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, ενώ για πρώτη φορά σε κείμενο Συμπερασμάτων της ΕΕ αποτυπώνεται η ευθύνη της ‘Αγκυρας επί των εξωτερικών πτυχών του Κυπριακού, δηλαδή της ασφάλειας και των εγγυήσεων».
Σημαντικό στοιχείο, προστίθεται, αποτελεί η συμπερίληψη ρητής αναφοράς για την ανάγκη σεβασμού από μέρους της Τουρκίας, της κυριαρχίας επί των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου των κρατών-μελών, καθώς και των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η έρευνα και η εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων.
Επίσης, ο Κύπριος ΥΠΕΞ σημειώνει στη δήλωσή του ότι «το Συμβούλιο για πρώτη φορά χρησιμοποιεί φράσεις υπό τη μορφή προειδοποίησης προς την υποψήφια προς ένταξη χώρα, ότι ενόσω η Τουρκία απομακρύνεται περαιτέρω από την ΕΕ, οι Βρυξέλλες δεν θα προχωρήσουν στην εξέταση του ανοίγματος κανενός νέου κεφαλαίου και ούτε θα υπάρξει συνέχιση των εργασιών για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας».
- Τα αδέρφια Τέιτ συνελήφθησαν στο Μαϊάμι – Διώξεις στη Μεγάλη Βρετανία για βιασμούς και κακοποίηση [βίντεο]
- Η Ντέλσι Ροντρίγκεζ απαντά στο αν συνεργάστηκε με τις ΗΠΑ για την σύλληψη του Μαδούρο – Ο ρόλος του Ρούμπιο
- Τι κρύβεται πίσω από την πτώση σε χρυσό, Bitcoin και Big Tech
- Ο Ζάκερμπεργκ «κλέβει» στέλεχος της Amazon
- Η Τεχεράνη καταγγέλλει επίθεση σε μονάδα αφαλάτωσης – Άφησε 10.000 Ιρανούς χωρίς νερό
- Εκρήξεις στο Κίεβο από μεγάλη ρωσική επίθεση
- Δέκα πτώματα βρέθηκαν στο Μεξικό, πέντε εκ των οποίων κρέμονταν μαζί από γέφυρα με ένα μήνυμα
- «Τίτλοι τέλους» από τον Άντι Μπέρναμ στην ψηφιακή ταυτότητα που προωθούσε ο Κιρ Στάρμερ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)


























![Τα αδέρφια Τέιτ συνελήφθησαν στο Μαϊάμι – Διώξεις στη Μεγάλη Βρετανία για βιασμούς και κακοποίηση [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/photo_6260173253972266909_x-315x220.jpg)














































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442