Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Θύελλα στη Β.Ελλάδα έφερε το Μακεδονικό

Θύελλα στη Β.Ελλάδα έφερε το Μακεδονικό

Καζάνι που βράζει ολόκληρη η Μακεδονία για τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ. Διήμερο διαδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη, με επεισόδια και ακραίες αποδοκιμασίες

Τεταμένο είναι το κλίμα τις τελευταίες εβδομάδες στην Βόρεια Ελλάδα. Αφότου έγινε η συμφωνία για την ονομασία της «Βόρειας Μακεδονίας», η τοπική κοινωνία θυμίζει καζάνι που βράζει.

Την  ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πεσμένα τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στους νομούς της Μακεδονίας, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης βγήκαν στους δρόμους.

Επί δύο ημέρες, από εχθές Κυριακή, γίνονται συνεχείς διαμαρτυρίες για το ζήτημα της ονοματοδοσίας. Χθες ξεκίνησε διαμαρτυρία στο κέντρο της πόλης, με τους διαδηλωτές να έχουν μαζί τους… κρεμάλες και με συνθήματα όπως «Στα όπλα να πάρουμε τα Σκόπια». Έξω από το προξενείο της ΠΓΔΜ τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο.

Ένταση δημιουργήθηκε και έξω από τα γραφεία των ΑΝΕΛ, όταν οι διαδηλωτές δέχθηκαν επίθεση με χημικά από τα ΜΑΤ. Αντίστοιχα σκηνικά διαδραματίστηκαν και έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλαγή τόπου εκδήλωσης

Η προγραμματισμένη σημερινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Πνευματικό Κέντρο Τούμπας προσέκρουσε σε βράχο, όπου «βράχος» υπήρξαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ που ήδη από εχθές εξέδωσαν ανακοίνωση για να προειδοποιήσουν «Τσιπροκαμμένοι τελειώσατε».

Έτσι, η προγραμματισμένη εκδήλωση για το Μακεδονικό μεταφέρθηκε στον χώρο της ΔΕΘ. Εκτός από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, ανακοίνωση κατά της εκδήλωσης και κάλεσμα σε διαμαρτυρία έκανε και το ΚΙΝΗΜΑ ΣΦΥΡΙΖΩ, όπου με πιο… ειρηνικές διαθέσεις ζήτησε από τους διαδηλωτές: «Πάρτε τη σφυρίκτρα σας και ελάτε μαζί μας, να σφυρίξουμε ειρηνικά έξω από το συριζα!»

Για το φόβο επεισοδίων ο χώρος της εκδήλωσης μεταφέρθηκε, αλλά η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε κανονικά και η ΔΕΘ «ντύθηκε» στα χημικά.

Επεισόδια στη ΔΕΘ – Αποδοκιμασίες κατά Μηταφίδη

Κατά την διάρκεια της διαμαρτυρίας, οι διαδηλωτές έσπασαν την κεντρική σιδερόπορτα και ξεκίνησαν πετροπόλεμο κατά των αστυνομικών με πρόθεση να εισβάλουν στην αίθουσα της εκδήλωσης. Τα ΜΑΤ απάντησαν, κάνοντας εκτεταμένη χρήση χημικών και βομβίδων κρότου λάμψης.

Τα επεισόδια εξελίχθηκαν σε όλο το κέντρο της πόλης.

Η ένταση ξεκίνησε όταν συγκεντρωμένοι πολίτες που αντιδρούν στη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ για τη «Βόρεια Μακεδονία» αποδοκίμασαν έντονα τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, την ώρα που εκείνος εισερχόταν στον χώρο της εκδήλωσης. Κάποιοι φώναζαν υβριστικά συνθήματα εναντίον του, ενώ άλλοι κινήθηκαν κατά των αστυνομικών με στόχο να μπουν στο κτίριο.

Μηταφίδης: Γνωστοί φασίστες της πόλης πίσω από τα επεισόδια στη ΔΕΘ

Οι αστυνομικοί επιχείρησαν να τους σταματήσουν, αλλά η κατάσταση αγρίεψε όταν στο σημείο έσπευσαν και οπαδοί του ΠΑΟΚ. Οι συγκεντρωμένοι έσπασαν μια κεντρική σιδερόπορτα που έφραζε την είσοδο προς τον συνεδριακό χώρο, ενώ άλλοι ξήλωσαν πλάκες και μάρμαρα της πλατείας ΧΑΝΘ και εξαπέλυσαν πετροπόλεμο κατά των ανδρών των ΜΑΤ. Κάποιοι από τους διαδηλωτές φορούσαν κουκούλες και ξήλωσαν κάγκελα μετρατρέποντας τα σε ασπίδες κατά των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ άλλοι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.

Οι οδοί Τσιμισκή και Αγγελάκη μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης και η αστυνομία απάντησε με εκτεταμένη χρήση χημικών και βομβίδες κρότου – λάμψης, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Λόγω των επεισοδίων, οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να διασκορπίζονται.

Σταδιακά η ένταση εκτονώθηκε, αν και στην περιοχή παραμένουν κάποιοι διαδηλωτές.

Η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον τρεις προσαγωγές.

Οι ομιλητές της εκδήλωσης φυγαδεύτηκαν από την πίσω πόρτα, προκειμένου να αποφευχθεί νέος γύρος έντασης.

ΣΥΡΙΖΑ: Να καταδικάσει ο ΠΑΟΚ τα επεισόδια

Αντιδρώντας στα επεισόδια που σημειώθηκαν και τις αποδοκιμασίες κατά Μηταφίδη, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά από τον ΠΑΟΚ να καταδικάσει τα γεγονότα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, «ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα ή συλλογικότητα, δεν θα πάρει άδεια από τις κάθε λογής ακροδεξιές και περιθωριακές ομάδες για να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις για τη συμφωνία με την FYROM ή για οποιοδήποτε άλλο θέμα».

«Τα θλιβερά επεισόδια που συνέβησαν έξω από την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη δεν εκφράζουν ούτε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, ούτε κανέναν δημοκρατικό πολίτη, ούτε κανέναν υγιή φίλαθλο ομάδας» τονίζει.

 Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πως «περιμένουμε από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ να καταδικάσει αυτές τις άθλιες ενέργειες που γίνονται εξ ονόματος συνδέσμου του ιστορικού συλλόγου του ΠΑΟΚ. Περιμένουμε από το σύνολο του δημοκρατικού κόσμου και από όλα τα πολιτικά κόμματανα πάρουν έμπρακτα αποστάσεις από τέτοια νοσηρά φαινόμενα για τη δημοκρατία. Και βέβαια, περιμένουμε από τη ΝΔ να αντιληφθεί ότι η σύμπλευση με τις ακροδεξιές λογικές και το περιθώριο, την καθιστά και την ίδια μέρος του».

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024