Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όταν η Αυγή του 2014 ασκούσε κριτική… στη χτεσινή συμφωνία του Eurogroup

Όταν η Αυγή του 2014 ασκούσε κριτική… στη χτεσινή συμφωνία του Eurogroup

Μια ματιά σε μερικά πρωτοσέλιδα της εφημερίδας Αυγή από το 2014, έρχεται να θυμίσει την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε αυτά ακριβώς που σήμερα όχι μόνο εφαρμόζει αλλά και παρουσιάζει ως «έξοδο από τα μνημόνια»

Τον Οκτώβριο του 2014 η τότε ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε σε μια θέση ανάλογη με αυτή στην οποία βρέθηκε η τωρινή κυβέρνηση: μία ακόμη αξιολόγηση μέσα από την οποία ήλπιζε ότι θα εξασφάλιζε την πολυπόθητη έξοδο από τα μνημόνια.

Παρότι φάνηκε ότι θα μπορούσε να δρομολογηθεί τότε κάποιου είδους έξοδος, εκτίμηση της Τρόικας ήταν ότι αυτό δεν θα ήταν εφικτό, εφόσον μάλιστα ήταν εμφανές ότι θα χρειαζόταν και νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ωστόσο, η κυβέρνηση Σαμαρά προσπάθησε να εξασφαλίσει μια ευμενή μεταχείριση.

Ωστόσο, τελικά η Τρόικα ανέκρουσε πρύμνα, απαίτησε ακόμη πιο σκληρούς όρους, η ελληνική κυβέρνηση αρχικά δήλωσε ότι δεν μπορεί να τους δεχτεί και τελικά έστειλε το περίφημο «mail  Χαρδούβαλη» που τελικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αφού προκρίθηκε τελικά η προσφυγή στις κάλπες που έφεραν τον Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία.

Σήμερα, σχεδόν 4 χρόνια μετά, η ελληνική κυβέρνηση, αφού εφάρμοσαν μέτρα που κάνουν το mail Χαρδούβαλη να φαντάζει σχεδόν ήπιο ετοιμάζεται να διακηρύξει την έξοδο από τα μνημόνια και στην πράξη να δεσμεύσει τη χώρα σε μια σκληρή μνημονιακή πολιτική σε βάθος χρόνου.

Ωστόσο έχει πολύ ενδιαφέρον να κάνει κάποιος τη σύγκριση ανάμεσα σε όσα έγραφε τότε η Αυγή, το επίσημο κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι και σήμερα.

Σήμερα η Αυγή κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο «Βιώσιμο το ελληνικό χρέος» και χτες με πρωτοσέλιδο «Πράσινο φως για τέλος των προγραμμάτων».

Αντίθετα, την 1η  Οκτωβρίου του 2014 το αντίστοιχο πρωτοσέλιδο ήταν «Σκηνοθετούν ηρωική έξοδο» και ο υπότιτλος μιλούσε για «παραφιλολογία Σαμαρά – Βενιζέλου για τέλος μνημονίων και Τρόικας», φράσεις που εύκολα θα μπορούσαν να θεωρηθούν προφητικός σχολιασμός των τωρινών μέτρων.

Στις 14 Οκτωβρίου 2014 η Αυγή χαρακτήρισε τη δήλωση του τότε πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις «Όπισθεν στην αγκαλιά της Τρόικας». Σήμερα, είναι η κυβέρνηση Τσίπρα αυτή που δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμόσει μέχρι κεραίας και σε μεγάλο βάθος χρόνου τις συμπεφωνημένες με τους «θεσμούς» μεταρρυθμίσεις.

Στις 23 Οκτωβρίου 2014 η Αυγή επέλεξε έναν ειρωνικό τίτλο υποστηρίζοντας ότι «ξαναβγαίνουν από τα μνημόνια» για να σχολιάσει τις κινήσεις της τότε κυβέρνησης που προσπαθούσε να ισορροπήσει ανάμεσα στην εφαρμογή των απαιτήσεων της Τρόικας και την προσπάθεια να αποσπάσει από τους δανειστές το συμβολισμό της «εξόδου». Περίπου, δηλαδή, αυτό που συμβαίνει και σήμερα.

Την επόμενη μέρα, στις 24 Οκτωβρίου, το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να κατηγορήσει την κυβέρνηση, που τότε αναζητούσε, όπως και η τωρινή, ένα μηχανισμό στήριξης (τότε άνοιξε η συζήτηση για την προληπτική πιστωτική γραμμή και τις εναλλακτικές) λέγοντας «Νέο Μνημόνιο για ίδια δανεικά».

Τελικά, την 1η Νοεμβρίου 2014, καθώς η κυβέρνηση προσπαθούσε να διαπραγματευτεί ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων (που θα καταλήξουν στο γνωστό mail Χαρδούβελη) με προληπτική γραμμή στήριξης και παραμονή του ΔΝΤ, δηλαδή περίπου μια συνθήκη σαν κι αυτή που διαμορφώνεται μετά το χτεσινό Eurogroup, το πρωτοσέλιδο της Αυγής ήταν «“Καταπίνουν” το νέο μνημόνιο». Για άλλη μια φορά, ένας τίτλος που θα μπορούσε να κοσμήσει το πρωτοσέλιδο και μιας σημερινής εφημερίδας.

Η ιστορία μπορεί να μην επαναλαμβάνεται. Όμως, στην ελληνική περίπτωση απλώς συνεχίζεται με τους ίδιους – μνημονιακούς – όρους έστω και με αλλαγή πρωταγωνιστών. Και αυτό εξηγεί γιατί τα πρωτοσέλιδα του τότε, μια χαρά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σήμερα, έστω και αντίστροφα.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024