Μόνο με οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τους δανειστές θα μπορέσει να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της λιτότητας

«Κάθε πράγμα στον καιρό του και τον Αύγουστο κολιός», λέει ο θυμόσοφος λαός μας. Πρέπει, όμως, να είναι από τις λίγες φορές που κάνει λάθος. Πράγματι, τον Αύγουστο, το αγαπημένο αυτό ψάρι είναι πιο παχύ, πιο λιπαρό, γεμάτο αυγά και άρα πιο νόστιμο. Είναι, όμως, το μήνα αυτό η περίοδος αναπαραγωγής του, γεγονός που καθιστά απαγορευτική την αλίευση και κατανάλωσή του.

Ο Αλέξης Τσίπρας, βιρτουόζος των κυβιστήσεων και της κατά το δοκούν μεταμόρφωσης της λαϊκής βούλησης, είναι βέβαιο ότι γνωρίζει την αβελτηρία αυτή της συγκεκριμένης παροιμίας. Είναι βέβαιο, επίσης, πως όταν θα μας τραγουδά περί εξόδου από μνημόνια τον Αύγουστο, δεν πρέπει να «τσιμπάμε». Ούτε του κολιού είναι ο καιρός, ούτε της εξόδου.

Και πώς να είναι, άλλωστε; Στα πρώτα έτη φοίτησης στα Οικονομικά Πανεπιστήμια, φαντάζομαι διδάσκονται πως οικονομία δίχως εποπτεία και πρόγραμμα είναι μία οικονομία χωρίς κεφαλαιακούς περιορισμούς, χωρίς προψηφισμένα μέτρα και περικοπές, χωρίς γενικευμένες ευέλικτες μορφές εργασίας, χωρίς καθημερινή αύξηση του ιδιωτικού χρέους και υποχώρησης της ανταγωνιστικότητας, χωρίς επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Και φυσικά, δεν είναι μία οικονομία με αναγκαιότητα πλεονασμάτων 3,5% για τα επόμενα χρόνια, με δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία για έναν αιώνα και, φυσικά, υπό αυστηρή εποπτεία, που φυσικά σημαίνει ότι αν χρειαστούν εκ νέου μέτρα, αυτά θα ληφθούν.

Έχουμε πει πολλές φορές πως εάν δεν οικοδομηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης με τους εταίρους μας σε όλα τα επίπεδα, ώστε να αναγνωρίσουν την αναγκαιότητα απροϋπόθετης αρωγής για το καλό όλων, ώστε να βγούμε και πάλι στο ξέφωτο της ανάπτυξης, ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζεται. Και είναι βέβαιος πως αυτή η κυβέρνηση είναι από μόνη της ένας φαύλος κύκλος.

H Σοφία Νικολάου είναι Δικηγόρος (www.sofianikolaou.com)

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr