Ο Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε με υπερηφάνεια την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών. Από την στιγμή που την υπέγραψε όμως, αρχίζει το μαρτύριο των βουλευτών.Ένα από τα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της προηγούμενης Κυριακής είχε πρωταγωνίστρια την Θεοδώρα Τζάκρη.

Η … πρώτη σκόρερ των μνημονίων (τα έχει ψηφίσει όλα, σε όποιο κόμμα και αν ήταν), έως και προσφάτως δεν φαινόταν να έχει πρόβλημα στις δημόσιες, πάντοτε κομψές, εμφανίσεις της. Όμως την Κυριακή φάνηκε να διστάζει. Παρόλο που βρέθηκε στην φιέστα της τέντας, προτίμησε να μην καθήσει στις πρώτες σειρές των επισήμων, με τους συναδέλφους της και τους πανηγυρίζοντες Ευρωπαίους αξιωματούχους. Εμεινε μακριά, στάθηκε όρθια πίσω και από τις τηλεοπτικές κάμερες.

Λίγες ημέρες αργότερα, την Τρίτη δέχθηκε στα Γιαννιτσά σφοδρές φραστικές επιθέσεις από κατοίκους, από κοινού με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και εισέπραξε βαρείς χαρακτηρισμούς.

Η ιστορική συμφωνία θα δοκιμαστεί πλέον σε πολλά επίπεδα. Όμως για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στην Βόρειο Ελλάδα (κυρίως) θα είναι ένας εφιάλτης. Αφ’ ης στιγμής προκηρυχθούν οι εκλογές, θα πρέπει να απαντήσουν στους ψηφοφόρους τους για όλα.

Και σαν να μην έφτανε το μνημόνιο που θα σκιζόταν, αλλά εν τέλει πολλαπλασιάστηκε και διαιωνίστηκε, η πώληση της ΔΕΗ ή οι επικείμενες μειώσεις των συντάξεων, τώρα ήλθε και το Μακεδονικό. Κατηγορούνται πλέον από τους (πρώην) ψηφοφόρους τους όχι μόνο για ψεύδη, αλλά και για εθνικό ξεπούλημα.

Στην Βόρειο Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε τον Σεπτέμβριο του 2015 κάτι λιγότερο από 40 βουλευτές. Κατά τα δημοσκοπικά φαινόμενα στις επόμενες εκλογές θα υπάρξουν νομοί, όχι λίγοι, στους οποίους δεν θα εκλέξει ούτε έναν. Και αυτό δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο στην Βόρειο Ελλάδα.

Η σκληρή αυτή πραγματικότητα έχει κάνει ήδη πολλούς  από αυτούς να νοσταλγούν τις εποχές της δόξας. Τότε που θα άλλαζαν την Ευρώπη, δεν θα ψήφιζαν μέτρα, θα έφερναν κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη και επί γης ειρήνη.

Πλέον, οι πάλαι ποτέ λαϊκοί ήρωες και απελευθερωτές είναι όμως οι αποσυνάγωγοι. Σε λίγο με δυσκολία θα μπορούν να εμφανιστούν σε πλατείες και καφενεία και αν εμφανιστούν, είναι απορίας άξιο τι θα λένε. Για την Μαρέβα και τον Αδωνη; Δεν θα προκαλεί ούτε καν γέλιο.

Αυτό που πιθανώς ο Πρωθυπουργός δεν υπολόγισε είναι ότι η συμφωνία που αψήφιστα υπέγραψε, είναι μη υπερασπίσιμη από το πολιτικό προσωπικό του στις ευαίσθητες αυτές περιοχές. Πιθανώς και να μην τον ενδιέφερε καν. Είναι άλλωστε πια δηλωμένος οπαδός της κ. Μέρκελ.

Απομένει πλέον να δούμε πώς και πότε τα πολιτικά θύματα της «γενναιότητας» του κ. Τσίπρα θα στραφούν κατά του αρχηγού τους.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο