Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε άνδρα που θεωρείται ύποπτος ότι βασάνισε κουτάβι – μετά την ανάρτηση στο Διαδίκτυο σοκαριστικών εικόνων του βάναυσα κακοποιημένου ζώου – σε υπόθεση που προκάλεσε την αγανάκτηση της κοινής γνώμης και επηρέασε και την πολιτική ατζέντα ενόψει των εκλογών της επόμενης εβδομάδας.

Το κουτάβι, του οποίου ακρωτηρίασαν τις τέσσερις πατούσες και την ουρά, βρέθηκε σε δάσος στην περιοχή Σαπάντζα της επαρχίας Σακάρια, στη βορειοδυτική Τουρκία. Το πήγαν στον κτηνίατρο, αλλά πέθανε κατά τη διάρκεια της επέμβασης την Παρασκευή.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε, κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη ότι η αστυνομία συνέλαβε χειριστή μηχανημάτων το Σάββατο σε σχέση με τον θάνατο του κουταβιού.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεσμεύτηκε ότι η τουρκική νομοθεσία για την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων θα πρέπει ν’ αλλάξει μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

«Θα εξετάσουμε τον νόμο»

«Είτε στο σπίτι είτε στον δρόμο, θα εξετάσουμε τον νόμο και θα τον αξιολογήσουμε. Ο εργάτης συνελήφθη… Οι αρχές στη Σαπάντζα διέταξαν τη σύλληψή του» τόνισε.

«Δεν υπάρχει τίποτα το αποδεχτό σ’ αυτό, αλλά είναι επίσης πολύ σημαντικό να δείξουμε ότι το αντιλαμβανόμαστε» πρόσθεσε.

Το περιστατικό στάθηκε αφορμή για σπάνια επίδειξη ενότητας από τα πολιτικά κόμματα της Τουρκίας και τους υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές.

Την ώρα που εικόνες και βίντεο του κακοποιημένου ζώου προκάλεσαν την οργή των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και πολιτικοί της αντιπολίτευσης καταδίκασαν το περιστατικό και τάχθηκαν υπέρ της λήψης αυστηρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων κακοποίησης των ζώων.

«Η κτηνωδία σε βάρος του μικρού πλάσματος είναι οδυνηρή απόδειξη της απώλειας των αξιών στη χώρα μας. Ελπίζω στον Θεό, όσοι βασανίζουν κουτάβι να βρουν αυτό που τους αξίζει… » έγραψε η υποψήφια του Iyi Party, Μεράλ Ακσενέρ, στο Twitter.