Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πολιτικό «σκάκι» για το Μακεδονικό - Η συμφωνία συνταράσσει τα κόμματα

Πολιτικό «σκάκι» για το Μακεδονικό – Η συμφωνία συνταράσσει τα κόμματα

Πολλές διαφωνίες προκαλεί η συμφωνία και πολλοί δεν αποκλείουν να υπάρξουν φυγόκεντρες τάσεις τους επόμενους μήνες

«Μέχρι αύριο το απόγευμα που θα γίνει η ψηφοφορία μην αποκλείετε αναταράξεις στα κόμματα. Σε όλα τα κόμματα».

Αυτό έλεγε έμπειρος πολιτικός που αυτές τις ώρες στη Βουλή βλέπει ένα κλίμα ιδιαίτερα φορτισμένο με αφορμή τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τη ΝΔ.

«Το Μακεδονικό μπορεί να έχει φτιάξει καριέρες, μπορεί όμως και να καταστρέψει πολιτικούς», έλεγε με νόημα καθώς στα κόμματα επικρατεί αναβρασμός σχετικά με τη συμφωνία για τα Σκόπια.

Και μπορεί η πρόταση δυσπιστίας να μη γίνει δεκτή, όπως αναμένεται, μπορεί η φιέστα στις Πρέσπες να δώσει επικοινωνιακό «γκελ» στην κυβέρνηση, ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα πουθενά.

Η κεντρική γραμμή στα κόμματα έχει δοθεί, όμως, υπάρχουν πολλοί βουλευτές στα κάγκελα, τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζει τη συμφωνία, όσο και στη ΝΔ που δεν την στηρίζει.

Οσο για τα μικρότερα κόμματα; Εκεί γίνεται στην κυριολεξία χαμός. Και στους Ανεξάρτητους Ελληνες, και στο Κίνημα Αλλαγής.

Στο στρατόπεδο του κυβερνώντος κόμματος οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βουλευτές της Βορείου Ελλάδος, πασοκογενείς κατά κύριο λόγο (Μπόλαρης, Μάρδας, Τζάκρη κ.λπ.) αγωνιούν για το πώς θα αντικρίσουν τους ψηφοφόρους τους. Φοβούνται τη φθορά που θα τους φέρει η συμφωνία για τα Σκόπια, μια συμφωνία η οποία προφανώς δεν θα εφαρμοστεί τώρα, αλλά θα «σέρνεται» μέχρι τις επόμενες εκλογές. Ισως οι Συριζαίοι βουλευτές ποντάρουν ακριβώς στο γεγονός ότι θα κληθούν να ψηφίσουν τον συμβιβασμό μετά από μήνες ή… και ποτέ.

Κάποιοι, μάλιστα, εύχονται μέσα τους να μην περάσει από τα Σκόπια και να φορτωθεί ο Ζ. Ζάεφ την ευθύνη ενός ναυαγίου.

Επίσης, στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν την τοποθέτηση του πρωθυπουργού και τις αποκαλύψεις που έχει υποσχεθεί για τα έργα και τις ημέρες της ΝΔ σχετικά με το Σκοπιανό, προκειμένου να πάρουν θάρρος και επιχειρήματα. Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να ταυτίσει ακόμη περισσότερο τη ΝΔ με την ακροδεξιά και η άθλια «έκρηξη» της Χρυσής Αυγής του δίνει αυτή την ευκαιρία.

Νέα Δημοκρατία

Στην οδό Πειραιώς η πλειοψηφία των στελεχών δείχνει ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγήκε μπροστά κι επέβαλε αυτός την πολιτική ατζέντα αντί να σύρεται πίσω από την κυβέρνηση. Αν και δεν περιμένουν εκπλήξεις από την πρόταση δυσπιστίας, θέλουν να αποκαλύψουν το «βρόμικο παιχνίδι», όπως λένε, που παίζει ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ. Από τη μια θα καταψηφίζουν την πρόταση μομφής κι από την άλλη δεν θα αποδέχονται τη συμφωνία με τον Ζάεφ για την οποία γίνεται η πρόταση.

Στη ΝΔ εκτιμούν ότι αυτός ο παραλογισμός πρέπει να γίνει αντιληπτός από τον ελληνικό λαό, όπως και τα «γκρίζα» σημεία της συμφωνίας, για το όνομα και την εθνότητα. «Είτε ένας βουλευτής ψηφίζει υπέρ της πρότασης δυσπιστίας και άρα είναι κατά της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ, είτε ψηφίζει «όχι» και άρα τάσσεται υπέρ της συμφωνίας», λένε στην οδό Πειραιώς.

Πάντως, υπάρχουν κάποιοι βουλευτές που ομολογούν ότι είναι χρυσή ευκαιρία για να βρεθεί λύση. Υπενθυμίζουν ότι πάγια θέση της ΝΔ, και της χώρας ήταν η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes… όπως αυτή που έφερε η κυβέρνηση, αλλά πιάνονται στα σοβαρά θέματα της γλώσσας και της εθνότητας για να επιτεθούν στην κυβέρνηση.

Είναι γεγονός ότι στη ΝΔ είναι «μπετοναρισμένοι» στο θέμα αυτό και επιμένουν στο «καλύτερη μη λύση, παρά μια κακή λύση». Όμως, ενδεχομένως να υπάρξουν αναταράξεις τους επόμενους μήνες όταν από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα ασκηθούν πιέσεις για να τελειώσει το ζήτημα και να αρθεί η εκκρεμότητα.

Κίνημα Αλλαγής

Οι σκελετοί βγήκαν από τη ντουλάπα και κάποιοι πιάστηκαν από το «Μακεδονικό» για να εκφράσουν τη διαφωνία τους συνολικά. Η διάσταση απόψεων μεταξύ Φώφης Γεννηματά και Σταύρου Θεοδωράκη μπορεί να μην έφτασε μέχρι το διαζύγιο, αλλά κανείς δεν αποκλείει να γίνει αυτό το επόμενο διάστημα. Στο Κίνημα Αλλαγής επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι εκείνων που προεκλογικά έλεγαν ότι πρέπει να υπάρχει ενιαία γραμμή και να μην εμφανίζεται το Κίνημα διασπασμένο σε κρίσιμα θέματα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε θέσει μετ’ επιτάσεως το θέμα της ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας στο ΚΙΝΑΛ, αλλά δεν εισακούστηκε. Στο προχθεσινό πολιτικό συμβούλιο υπήρξε ένταση, η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι δεν πρέπει να στηριχθεί η συμφωνία, αλλά ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε ήδη πει ότι θα την ψηφίσει.

Εν αναμονή της τοποθέτησης των πολιτικών αρχηγών ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού και ΔΗΜΑΡ, όλα είναι ανοικτά, ακόμη και αυτό της διάσπασης του ΚΙΝΑΛ. Μιλώντας το πρωί στον Alpha ο Ν. Ανδρουλάκης, είπε ότι στην Ελλάδα δυστυχώς το μόνο erga omnes είναι ο λαϊκισμός ενώ ανέφερε δίνοντας το στίγμα του: «Να συστρατευτούμε όλοι πίσω από το ρεαλισμό και τη μετριοπάθεια για το καλό της πατρίδας μας. Τα εθνικά θέματα πρέπει να μας ενώνουν και όχι να γίνονται με έναν θλιβερό τρόπο, πεδίο εσωκομματικών συγκρούσεων. Δεν πρόκειται να παίξω αυτό τον ρόλο όσο και αν κάποιοι το επιδιώκουν».

Από την πλευρά του ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συμβιβαστική λύση ωστόσο ανέφερε ότι αναπόσπαστο στοιχείο μίας λύσης λειτουργικής, βιώσιμης και ασφαλούς για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα είναι η ακύρωση κάθε αλυτρωτισμού με την έννοια της ιδεολογικής χρήσης της ιστορίας».

Σοβαρό πρόβλημα ενδεχομένως να δημιουργηθεί και για τον Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας και προφανώς κατά της κεντρικής γραμμής που εκφράζει η Φώφη Γεννηματά.

Θετικά βλέπει τη συμφωνία και ο Γ. Καμίνης, αλλά και ο Θ. Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ, υπό προϋποθέσεις.

ΑΝΕΛ

Μύλος στους Ανεξάρτητους Ελληνες. Όχι μόνο για τη διφορούμενη στάση της στήριξης μιας κυβέρνησης που φέρνει μια συμφωνία την οποία δεν αποδέχονται. Αλλά και γενικότερα για τη στάση που θα κρατήσει ο Π. Καμμένος. «Τι θα κάνει ως υπουργός Αμυνας όταν στις 11 Ιουλίου στο ΝΑΤΟ η ΠΓΔΜ θα λάβει πρόσκληση ένταξης; Θα θέσει… βέτο» λένε κάποιοι με νόημα.

Κι έρχεται ο Δημήτρης Καμμένος, ο βουλευτής που ασκεί έντονη κριτική τελευταία στην κυβέρνησης να ταράξει τα νερά. Μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 και ερωτηθείς εάν θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, απάντησε: «Έχω αποφασίσει, θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις. Θα δείτε στη Βουλή, αν θα ψηφίσω υπέρ της πρότασης μομφής».

Ο ίδιος, μάλιστα, είπε πως θα πάει στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Συντάγματος.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024